Varbergs Bois mot allsvenskan – med minimal ekonomi och äldsta arenan

”Vore ett helgerån att lägga konstgräs”

Publicerad 2019-10-27

Bland elitfotbollens minsta ekonomier och med äldsta originalarenan.

Allsvenskan – här kommer Varbergs Bois.

– Lyckas vi gå upp så tror jag att vi kan stå för något äkta och genuint, säger ordföranden Lars Karlsson.

Söndagen blir ännu en rysardag i tabellfrosseri när det gäller många fotbollsserier.

I Superettan kan Varbergs Bois säkra en plats i allsvenskan 2020 om Halmstad tar poäng hemma mot Brage samtidigt som Varberg vinner borta mot bottenlaget BP.

– Går vi upp med HBK:s hjälp så tror jag de gläds med oss. Vi kommer alltid vara lillebror till Halmstads BK. Vi är det ju faktiskt även till Falkenbergs FF, säger Varbergs Bois-ordförande Lars Karlsson.

Tunt kioskutbud...

Är ni redo för allsvenskan?

– Jag tror inte någon småklubb är redo för allsvenskan.

– Vi har en bra organisation för Superettan, en bas och grund att jobba från, men det måste förstärkas och tas in mer folk överallt. Vår kioskverksamhet på Påskbergsvallen är knappt anpassad till Superettan...

Hemmaarenan Påskbergsvallen är med stor sannolikhet Sveriges äldsta elitarena i ”originalutförande”.

Arenan med plats för 4 500 åskådare invigdes av kung Gustav V 2 juli 1925 eftersom monarken samma dag invigde Grimetons radiostation.

Hypermoderniteter alltså. För 94 år sedan.

– Varbergs kommun kontaktade oss i klubben i somras och frågade om vi hade diskuterat arenasituationen internt med tanke på allsvenskan, säger Karlsson.

– ”Nej”, svarade jag. ”Men det har vi”, svarade kommunens handläggare. De var före oss.

– Så jag måste säga att kommunen har en plan för vad allsvenskan skulle innebära för Påskbergsvallen. De är positivt inställda till förbättringarna som behöver göras.

Vill inte helrenovera

– Arenan är eftersatt och behövs fräschas upp rejält, men personligen tycker jag att det är bättre att renovera varsamt och smart än att bygga nytt för flera hundra miljoner kronor, säger Karlsson.

– Det finns en stor charm i de gamla arenorna och det går att få gammalt och nytt att mötas.

2019 i Superettan har Varbergs Bois, som driver en egen second hand-butik, budgeterat att omsätta knappt 15 miljoner kronor. Frej och Norrby ligger strax under eller ungefär på samma nivå.

Ett allsvenskt avancemang till det år ett nytt TV-avtal introduceras innebär ett rejält lyft till en omsättning på 30–35 miljoner kronor, men skulle ändå sannolikt vara lägst i allsvenskan.

Om en av era större sponsorer vill döpa om arenan och ni får möjlighet att få in pengar den vägen?

– Oj, svår fråga. Vi har inte tänkt i de banorna. I min värld heter arenan Påskbergsvallen. Ur ett kulturellt perspektiv skulle det inte vara populärt att byta. Det skulle vi inte kunna bestämma på egen hand heller.

Har kommunen föreslagit konstgräs vid en renovering?

– Nej, frågan har inte ställts och om den kommer är svaret att vi vill spela på naturgräs.

– Vi har en av Sveriges  bästa gräsplaner enligt domare och motståndarlag. Så det vore ett helgerån att lägga en konstgräsplan.

Räknar med att behålla Persson

Trollkonstnärerna som har tagit Varbergs Bois från kvalspel för att hänga kvar i Superettan för ett år sedan till tröskeln till allsvenskan nu är tränaren Joakim Persson och hans assisterande Fredrik Danielsson.

– Vi kommer fortsätta jaga förmågor snarare än etablerade spelare. Det är vår grund. Vi vill utveckla spelare oavsett vilken serie vi spelar i, säger Karlsson.

Spelare som August Strömberg, Hampus Zackrisson, Tobias Karlsson, Albert Ejupi, Nahom Girmai, Astrit Seljmani med flera har gjort succé.

– Vi har tvåårskontrakt med många av spelarena (första året i år). Det kommer inte bli någon jätteomsättning, säger Lars Karlsson.

Är du säker på att ni får behålla Jocke Persson som tränare?

– Säker kan man aldrig vara, men vi förlängde med tre år i somras och Jocke med familj flyttade till Varberg. Jag tror det måste komma ett erbjudande från utlandet eller någon svensk storklubb för att han ska överväga att flytta igen.