Caroline Seger, Nilla Fischer och Emma Jansson i Veckans elva

Piteå har med två.

Men mest givna var två tanter som spelar fotboll som om de vore 23 år gamla.

Målvakt

Guro Pettersen, Piteå

13–1 i skott och 15–0 i hörnor. Har du torskat statistiken så grovt har du ofta släppt in fyra-fem bollar. Men mot Rosengård var Piteås norska målvakt spänstig som Steinar Hoen och trygg som oljefonden. Av alla pärlor väljer vi två: dyket på Jelena Cankovics straff i första och slängningen på Ria Ölings skott mot bortre krysset i andra halvlek.

Guro Pettersen.

Backar

Nilla Fischer.

Nilla Fischer, Linköping

Fischer har alltid trivts bäst mot starka powerforwards och gjorde sitt livs landskamp mot Abby Wambach i Algarve cup för massa år sedan. Mot Vittsjö nöjde sig drottningen av skuldra mot skuldra med att radera ut Clara Markstedt ur matchbilden.

Emma Kullberg.

Emma Kullberg, BK Häcken

Ibland glömmer man bort att berömma Kullberg. Det känns så givet att hon ska leda sitt försvar, som om hon inte gjorde sin blott andra säsong utan har stått därbak och dirigerat sedan millennieskiftet. Hon spelar varje minut och är alltid bäst i mästarnas försvar – särskilt när de är tre i backlinjen. 3–0-segern mot Eskilstuna var således bara en match i raden för henne, vilket på sätt och vis är ännu mer sensationellt.

Faith Ikidi.

Faith Ikidi, Piteå

Två spelare ut 0–1-förlorande Piteå? Ja, men är du back och spelar på bortaplan mot Rosengård så måste du visa hela ditt register. Och Ikidi var enorm i det tröstlösa slitet mot Anvegård, Larsson, Schough och gänget.

Mittfältare

Ria Öling

Ria Öling, FC Rosengård

Vem ska man ta ut i FCR när alla forwards har fuktigt krut och Cankovic för en gångs skull svajar? När backlinjen inte testas alls? Vårt vall faller på Öling som hade iallafall två framspelningar – till Bennison och Schough – som borde förvaltats. Och att Öling själv inte gjorde mål berodde främst på en akrobatisk superräddning av den här elvans keeper.

Emma Jansson.

Emma Jansson, Hammarby

Följde med Bajen ner i Elitettan förra vändan och såg till att ta dem tillbaka. I derbyt mot Djurgården ersatte hon Hanna Folkesson på ett briljant vis. Två mål, stor hjälte och varma segertårar nerför kinderna efteråt.

Caroline Seger.

Caroline Seger, FC Rosengård

Japp, tantduon Seger och Fischer är helt självskrivna i veckans elva den här gången. De må ha passerat 72 år sammanlagt, men spelar en fotboll som hade fått Europas storklubbar att kasta pengar över dem om de varit en aning yngre. Seger äger matchen mot Piteå. Den är hennes. Det kan tyckas vara en slump att det just är hennes tå som avgör på en slumpboll, men vi har sedan länge slutat tro på slumpen när det kommer till Caroline från Gantofta.

Nathalie Hoff Persson.

Nathalie Hoff Persson, Kif Örebro

Vi hade kunnat ta ut Jenna Hellstrom (1+1) för tredje veckan i rad, men någon måtta får det vara. Det är trots allt Hoff Persson som dirigerar det kvicka Kif-anfallet. Laget har visserligen haft ett lätt spelschema hittills, men att de tagit tio poäng trots premiärnesan mot Djurgården och 0–5-smällen mot Bajen är imponerande. Ännu häftigare blir det av att spelet är ett helt annat än i fjol: mycket bolltryggare, mycket mer finlirande. Vi applåderar.

Johanna Rytting Kaneryd.

Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken

Försäsongens gigant har varit blekare i seriens upptakt. Mot Eskilstuna blev det till slut ett mål och ett par till fina aktioner. Vi är inte helnöjda än, inte när vi sett den fulla potentialen, men stoppar utan att tveka in JRK i elvan.

Anfallare

Amanda Edgren.

Amanda Edgren, KDFF

Minut 60 mot AIK. Edgren har en back i ryggen och möter en långboll. Hon volleyklackar den förbi sig själv och försvararen och rusar framåt. Det blev inte mål den gången utan på en annan lyra, men Edgren visade ändå klassen i ett för helgen svagt skånskt lag. Jonsdottir saknas alltjämt, Edgren är en helt annan spelartyp, men det var inte hennes fel att topplaget tappade poäng.

Karin Lundin.

Karin Lundin, Kif Örebro

Med både Heidi Kollanen och Karin Lundin borta fick Wilma Öhman vikariera som så kallad falsk nia. Men nu var Lundin kry igen och gjorde två mål på 70 minuters speltid. Det var typiska boxmål, lite brötiga men säkra, vilket är precis vad ett mittenlag i serien behöver. Någon som tjoffar in skiten. Som inte tänker så mycket.