Helsingborg straffade Norrköping

IFK Norrköpings fjärde match utan vinst

Av: Emelie Fredriksson, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

HELSINGBORG/STOCKHOLM. HIF besegrade Norrköping med 3–2.

Men två av målen skulle inte godkänts, erkänner domaren efteråt.

– Vi strävar efter att vara felfria. Klart att det känns surt, säger domaren Kristoffer Karlsson.

IFK Norrköping rivstartade den här säsongen och var serieledare från omgång 2 till 12.

Men efter fjärde raka matchen utan seger tappar topplaget rejält med mark mot serieledande Malmö FF, och har även Elfsborg framför sig.

– Vi gick inte för hårt framåt i dag. Vi ska vi inte få några jävla gamnackar för då blir jag tokig. För vi var bra idag och borde fått med oss mer, säger Simon Thern.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Två straffmål

IFK Norrköping tog förvisso ledningen i bortamötet mot Helsingborg redan i den tredje minuten genom Alexander Fransson. Men Anthony van den Hurk vände matchen med två snabba straffmål ( i minut 9 och 22), det andra kom först på retur.

IFK Norrköpings Eric Smith tyckte att båda straffsituationerna var tveksamma.

– Jag stod bredvid domaren vid båda tillfällena och där jag står är det inte straff på någon av dem. Jag hade inte blåst straff till dem, säger han.

Domaren Kristoffer Karlsson vidhåller efteråt att första läget var straff.

– Hade inte Martin Olsson blivit stängd av Gerson hade han haft fri yta att springa in i. Det är en klar frispark ute på planen och då är det också straff, säger Karlsson.

Men i efterhand medger han att HIF inte skulle haft den andra straffen, att det inte var hands på Isak Bergmann Johannesson utan att bollen tog högre upp än Karlsson först trodde.

– De rörliga bilderna visar att det är mindre straff än att det är straff.

Norrköpings första var offside

Men i efterhand visar det sig att Norrköpings första mål (Franssons skott som touchades av HIF:s Jakob Voelkerling Persson) inte skulle ha godkänts på grund av offside.

– Vi har redogjort med vår expertgrupp och det lutar åt att det är offside. HIF-spelaren som rör bollen försöker rädda den och inte spela på den. Då går man tillbaka till den första situationen (Franssons avslut) och då är det offside på Norrköpingsspelaren som står framför målvakten, säger Karlsson.

Så domarmisstagen jämnade ut sig mellan lagen med andra ord?

– (Leende) Nja, så ser inte vi det. Vi strävar efter att vara felfria.

Hur känns det att ha fel?

– Man har varit med länge och är luttrad. Men vi vill att det ska vara rätt och är tävlingsmänniskor. Så det är klart att det känns surt.

Andra segern för HIF

I den andra halvleken lyckades Isak Bergmann Johannesson revanschera sig när han stod för en läcker prestation och smällde in 2–2.

Men det var HIF som fick sista ordet när inhoppande Rasmus Jönsson satte segermålet 3–2 efter ett fin förarbete av Joseph Ceesay.

För Helsingborg innebar segern – den andra för säsongen – att laget lämnar jumboplatsen och kliver upp tre placeringar till en 13:e plats.

– En rättvis seger till oss, säger tränaren Olof Mellberg.

Tvåmålsskytten Anthony van den Hurk visades ut i slutminuterna efter två gula kort och missar nästa match – liksom Martin Olsson som fick säsongens fjärde varning.

För formsvaga IFK Norrköping var det andra raka förlusten. Det har bara blivit en seger på de sex senaste matcherna.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.