Frankrike världsmästare – vann finalen mot Kroatien med 4–2

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2018-07-15

1998 vann Frankrike VM – med Didier Deschamps som lagkapten.

2018 tar ”Les Bleus” sin andra VM-titel – med Didier Deschamps som förbundskapten.

Den franske tränaren hissades i luften av sina spelare efter 4–2-segern mot Kroatien.

– Jag är här för att vinna titlar, säger han.

Många mål, omdiskuterade VAR-beslut, planstormning och en jättetavla av Hugo Lloris – finalen mellan Frankrike och Kroatien innehöll det mesta.

I den första halvleken stod den argentinske domaren Nestor Pitana i fokus. Efter drygt en kvart föll Frankrikes Antoine Griezmann lätt i en närkamp med Kroatiens mittfältare Marcelo Brozovic. Griezmanns frispark nickades vidare av Mario Mandzukic, vars touch ställde den kroatiske målvakten Danijel Subasic.

Kroatien kvitterade genom Ivan Perisic i den 28:e minuten, men ytterligare tio minuter senare tog Frankrike ledningen igen.

”VAR-VM. Värdelöst”

Griezmann slog en hörna mot den första stolpen där Blaise Matuidi och Perisic gick upp för att nicka. Bollen tog på Perisics arm och fransmännen ropade direkt för straff.

Nestor Pitana manade till lugn och visade med en gest mot örat att han var i kontakt med VAR-domaren Massimiliano Irrati.

– Det där tycker inte jag är straff. Han ser inte bollen och har armen i en helt naturlig position. Det där tror jag inte att det blir något av, säger expertkommentatorn Glenn Strömberg i SVT:s sändning.

Men Pitana sprang ut till sidlinjen och efter att ha tittat på situationen flera gånger blåste han till slut för straff. Griezmann var säkerheten själv och gjorde 2–1 från elva meter.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Franska guldjublet vid slutsignal.

Mbappé näst yngst någonsin

Kroatien dominerade inledningen av andra halvlek och skapade flera chanser. Men i stället för kroatisk kvittering var det Frankrike som, efter att fyra planstormare blivit utslängda, kunde utöka sin ledning till 3–1 när Paul Pogba placerade in bollen med vänstern från straffområdeslinjen.

Kylian Mbappé, 19, blev i kväll den blott tredje tonåringen någonsin att spela en VM-final. Något som bara Pelé 1958 och italienaren Giuseppe Bergomi 1982 tidigare gjort.

Och drygt fem minuter efter Pogbas 3–1-mål blev Mbappé även den näst yngste målskytten i en VM-final någonsin när han gjorde 4–1 med ett distansskott. Bara Pelé var yngre när han gjorde mål mot Sverige i VM-finalen 1958.

Kroatien fick lite kontakt när Hugo Lloris stod för en jättetavla i den 69:e minuten och Mario Mandzukic kunde reducera till 4–2. Lloris försökte sig på en dribbling, men misslyckades totalt och Mandzukic kunde enkelt stöta in bollen i mål.

Men närmare än så kom inte Kroatien. Frankrike är världsmästare efter att ha vunnit den målrikaste VM-finalen sedan 1966 då England besegrade Västtyskland med samma siffror.

Samtidigt blev Didier Deschamps den tredje personen någonsin att ha vunnit VM både som spelare och förbundskapten. Något som bara Tysklands Franz Beckenbauer och Brasiliens Mário Zagallo tidigare lyckats med.

– Jag tänker inte på mig själv. Jag är här för att vinna titlar. Jag tror EM 2016 spelar stor roll till att vi är här i dag. Men matchen tillhör spelarna. Hela min tränarstab har lagt ner väldigt mycket jobb de senaste 55 dagarna, säger Didier Deschamps.

– Det var en tuff match, kroaterna spelade bra. Men vi kände att det var VM-final och släppte loss. Jag är jätteglad och vi ser fram emot att ta hem pokalen till Frankrike, kommenterar Antoine Griezmann.

Mbappé blev blott tredje tonåring att spela i en VM-final. De två tidigare var Pelé i Sverige-VM 1958 och Guiseppe Bergomi i Spanien-VM 1982.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.