Magyar: ”På en sekund tog han sitt liv”

Publicerad 2017-12-28

Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, men känns desto mer inuti.

Det vet Richard Magyar, som i en lång intervju med Sportbladet berättar om den tunga perioden under tiden i Hammarby – och hur han själv bevittnade en mänsklig tragedi.

– Han var trevlig och skojade liksom. Sen på en sekund så tog han sitt liv, säger Magyar.

– Det var både en väldigt traumatisk och konstig upplevelse. Främst eftersom att han, enligt mig, verkade vara helt normal, säger Richard Magyar.

2016 begick 1 478 människor självmord i Sverige. Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, men känns desto mer för den som lider av utmattning, depression eller har tankar kring att ta sitt liv.

Richard Magyar vet. 26-åringen, som lämnade Hammarby i somras för tyska Greuther Fürth, kan se tillbaka på en lyckad höst i 2. Bundesliga med mycket speltid och två mål.

Vid sidan av fotbollen brinner han för ett betydligt tyngre ämne. Suicide Zero är en ideell organisation som vill öka kunskapen kring samhällsproblemet suicid och hitta konkreta lösningar för att rädda liv samt minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

– Det är klart att vi har kommit en bit på vägen, generellt sett. Samtidigt är det olika från miljö till miljö och det finns fortfarande svårigheter att prata om det öppet och det problemet behöver vi jobba med, säger Richard Magyar.

Flest självmord på nyårsdagen

Nyårsdagen är den dagen på året då flest människor avslutar sina liv. Varje fall är givetvis unikt, men Magyar gissar att just storhelger är extra svåra för människor som inte mår bra.

– Det här är min högst personliga reflektion men jag tror att det beror på att jul och nyår är en tid då man är med familjen. På sociala medier målas det upp en bild av att alla är väldigt lyckliga och firar tillsammans, säger han och utvecklar:

– För folk som befinner sig mitt i en depression eller mår dåligt överlag och känner sig ensamma kan känslorna förstärkas av alla intryck runt omkring. Jag tror att det kan kännas både tungt och hopplöst att stå inför ett helt nytt år, en väldigt lång väg som man kanske inte orkar vandra.

”Något som följt med mig genom livet”

En händelse under en resa till USA med några kompisar som 18-åring förändrade livet för alltid. På nära håll fick han själv bevittna en mänsklig tragedi.

– Det var en ung kille, han kanske var i övre 20-årsåldern, som vi först satt och pratade med och som sedan sköt sig själv bredvid oss, säger Richard Magyar och beskriver killen som ”trevlig och helt normal”.

– Det är något som har följt med mig genom livet och alltid kommer göra det. Men det var inte förrän för ungefär ett år sedan som jag själv gick igenom en väldigt tuff period i mitt liv.

Då spelade Magyar fortfarande i Hammarby. Bilden han målar upp är mörk, även om stödet från bland andra lagkamraterna hjälpte honom att ta sig ur det.

– Jag hade inga aktiva självmordstankar, men jag var deprimerad och mådde helt enkelt inte bra. Det var en rad saker i mitt liv som hände på väldigt kort tid och det är något som jag tror i princip alla människor går igenom någon gång under sitt liv, förklarar Magyar.

”Kultur som gör det svårt”

– Ibland händer livet och sveper undan fötterna på en. I mitt fall var det att min pappa blev sjuk, en bortgång i familjen och ett förhållande som tog slut. Detta ihop med att jag befann mig i en tuff situation i mitt fotbollsspelande.

Tycker du att psykisk ohälsa är än mer tabubelagt inom fotbollen?

– Det är givetvis väldigt olika från klubb till klubb men i fotbollsvärlden generellt så tror jag att det finns en kultur som gör det svårt att prata om psykisk ohälsa. Det kan ses som en svaghet att prata om det öppet och det kanske är förstärkt i idrottssammanhang på alla nivåer, men det är samtidigt ett samhällsproblem i stort.

Hur var det i Hammarby?

– Jag skulle säga att det är en väldigt fin miljö i omklädningsrum och mer öppet kring sådana här saker än vad det är på andra ställen, av vad jag har fått höra. Jag hade väldigt fina lagkamrater som stöttade och det var när jag började prata om det öppet som det började vända för mig.

”Var där det började”

När han väl hade lagt den tuffa perioden bakom sig kom han i kontakt med Suicide Zero.

– Det var egentligen där det började, säger han och utvecklar:

– När jag blev bättre så reflekterade jag både över mitt liv som fotbollsspelare och mitt liv som person, men också hur jag kunde göra för att hjälpa andra och sprida vetskap och själva budskapet. Att ingen person förtjänar att må så dåligt. Det är ett mycket större problem än man tror.

En aspekt kring psykisk ohälsa som Magyar vill lyfta fram är att män står för 72 procent av alla självmord.

– Det är en hög siffra och för mig inte speciellt förvånande, säger han.

Varför inte?

– Min upplevelse är att män generellt har svårt att prata om hur man mår. Jag kan bara prata utefter mina erfarenheter men den jargongen som jag är van vid och är uppvuxen med är att det är tabubelagt. Jag tror att man vid en stor livsförändring kan hamna i en nedåtgående spiral som i förlängningen kan leda till depression och ett självskadebeteende om man befinner sig i en miljö där det är svårt att prata om sådant.

”Var en så ung kille”

I dag mår Richard Magyar bra. Men killen i USA som tog sitt liv kommer förmodligen aldrig att försvinna från näthinnan.

– Klart att man har tänkt mycket på det under åren och i perioder. Hur han mådde. Man kan bara föreställa sig vad han gick igenom för att komma till det beslutet. Det var ju en så ung kille, säger Magyar.

– I efterhand har man tänkt att “fan, tänk om man hade haft mer vetskap om psykisk ohälsa”. Kanske hade man märkt något, kanske hade man kunnat bjuda med honom på en kaffe eller vad som helst. I dagens samhälle finns det så starka individer och man ska helst klara sig själv, det känner jag extremt mycket i egenskap av kille. Vi människor måste förstå att vi ibland behöver ta hjälp av varandra. Att det är viktigt att prata om hur man mår.