”Ambition att komma i väg en sväng till”

Publicerad:

FOTBOLL

Rasmus Elm blickar mot utlandet och en landslagscomeback

Elm och Norling.
Foto: TT
Elm och Norling.

Säsongen må vara slut – men för Rasmus Elm har karriären fått en nystart.

Nu vågar mittfältaren prata om framtida spel utomlands och i langslaget.

– Det har varit skönt att visa för mig själv att det går att spela på en hyfsad nivå, säger 28-åringen.

Magsjukdomen celiaki höll Rasmus Elm borta från fotbollen i nästan ett och ett halvt år. Förra säsongen började den förre AZ Alkmaar- och CSKA Moskva-speleren om i Kalmar där det blev comeback i allsvenskan.

Rasmus Elm måste fortfarande skynda långsamt, men har i år tagit enorma kliv i sin rehabilitering och har under stora delar av säsongen varit ordinarie på Kalmars mittfält.

– Det har varit skönt att visa för mig själv att det går att spela på en hyfsad nivå och att kroppen fungerar bra igen. För självförtroendet har det varit bra på det viset, säger han efter mötet med AIK där det blev förlust med 3–1 på Friends arena.

Men tillägger samtidigt:

– Jag känner fortfarande att jag behöver vilan emellan. Det tar lång tid att återhämta sig efter matcherna.

Väntar in transferfönstret

Vad som händer framöver för Elm är oklart. Kontraktet löper ut till årsskiftet och han hymlar inte med att det finns en längtan att ge proffslivet utomlands ett nytt försök.

– Ambitionen är att komma iväg en sväng till. Jag har inte så många år kvar. Jag hoppas något som känns rätt dyker upp, jag är ju ganska kräsen, så får vi se vad som händer.

Inget konkret finns på bordet just nu. Rasmus Elm väntar in kommande transferfönster och tar det som det kommer helt enkelt.

När sjukdomen slog till för cirka två år sedan lämnade Rasmus Elm en lucka efter sig på det svenska landslagsmittfältet. Något spel i Blågult har det inte blivit sedan kvalspelet till VM i Brasilien, då han bland annat var den som sköt in kvitteringen till 4–4 i det numera klassiska mötet med Tyskland i Berlin.

Har kontakt med landslaget

Utan att ta ut svängarna för mycket utesluter inte Rasmus Elm en landslagscomeback framöver.

– Det är smickrande med alla fina ord man fått. Men kroppen behöver tid för att återhämta sig och jag har lärt mig under den här perioden att jag inte ska pressa den mer än vad jag behöver. Man vill gärna vara med men man får lära sig att det kanske inte alltid blir så som man vill eller tänker.

Han fortsätter:

– Jag får vara realist också. Jag känner mig själv och min kropp ganska väl.  I så fall ska jag känna att den är helt stabil och att det inte är några problem alls. Efter det får man ta nya beslut.

Hur ser din kontakt med Janne Andersson ut?

– Vi har pratat hela tiden, både med Janne och Peter Wettergren (assisterande förbundskapten). Vi har haft en jättebra dialog där också och så hoppas jag det fortsätter också.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.