”Känns ibland som knäet bestämmer själv”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

Hela 2019 söndertrasades av en korsbandsskada.

2020 njuter Sheila van den Bulk av att åter kunna spela fotboll. Men hon konstaterar samtidigt att hon ännu inte nått slutdestinationen på sin väg tillbaka.

– Om jag ska vara ärlig, nej. Jag har en bit kvar, säger nederländskan.

Det var i mars 2019, innan ens fjolårets damallsvenska hade hunnit inledas, som Sheila van den Bulk åkte på den skada som hon fortfarande håller på att ta sig tillbaka från.

I våras, drygt ett år efter skadan, var hon tillbaka och tränade igen med laget efter en långdragen rehabperiod.

Och sedan juni så har hon spelat allsvensk fotboll igen – något som hon inte fick göra under hela seriesäsongen 2019.

Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Dessutom har hon gjort det bra.

Även om det kanske är hennes hårda slit och defensiva egenskaper som hon har gjort sig känd för under sin karriär så är det målskyttet som stuckit ut under 2020.

”Det är jättesvårt”

Med fem mål totalt, de två senaste i 2–1-segern mot Växjö, leder nederländskan den interna skytteligan i ensamt majestät.

– Jag tycker inte det är jätteviktigt men det är kul att göra mål. Sen är det två straffar av dem också. Det är bara viktigt att laget fortsätter göra mål, säger van den Bulk och fortsätter:

– Jag tycker det är skönt. Jag har kommit från en lång skada. Och det är fortfarande inte optimalt. Men det är bra att det inte alltid syns på planen och att jag blir belönad för det hårda jobbet jag gjort. Att det visar sig i mål också är skönt.

Samtidigt så är inte knäproblemen ännu något som ligger bortglömda i det förgångna.

– Väldigt skönt att spela fotboll igen. Fast också svårt. Det känns ibland som knäet bestämmer själv vad det vill göra. Jag kan vakna en morgon och om det är svullet kan jag inte göra något. Det är jättesvårt. Året har varit upp och ner men bra att jag kan spela matcher. Jag är glad att Pierre (Fondin, tränare) och laget stöttat mig i detta och jag känner att tränarstaben hanterat det bra. Det är jag väldigt tacksam över, säger van den Bulk.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Väljer mina dueller ibland”

Totalt har det blivit åtta matcher från start samt fem inhopp i årets damallsvenska för Djurgårdens viktiga defensiva ankare.

Men du känner dig fortfarande inte hundraprocentig?

– Om jag ska vara ärlig, nej. Jag har en bit kvar. Men nästa år, med en hel och bra försäsong, så kommer det bli bättre.

Finns det någon oro när du är på planen också? Eller är det främst mellan matcherna?

– Lite både och. Under veckan handlar det om att återhämta sig så bra som möjligt. Det är inte bara knäet. Jag ligger lite efter i uthålligheten och alltihop. Under match så släpper jag det ibland. Och ibland så känns det som jag väljer mina dueller. Jag brukar vara en spelare som går in hårt och hoppar in i allt. Det kanske jag blir nästa år i stället.

Du får leverera mål i stället så länge.

– Ja, precis, haha.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.