CL-TIPSET: Så slutar kvartsfinalerna

Av: Sportbladet.se

Publicerad:
Uppdaterad:
Försvarar Lyon sin CL-titel? I helgen är det dags för första hindret.
Foto: Henning Bagger / TT NYHETSBYRÅN
Försvarar Lyon sin CL-titel? I helgen är det dags för första hindret.

Champions League är tillbaka! Turneringen rivstartar med direkt avgörande kvartsfinaler – men vilka går vidare och vilka drattar ur?

Här är Sportbladet-profilernas dom.

Foto: Zac Goodwin / TT NYHETSBYRÅN
Emelie Fredriksson sticker ut: tippar Arsenal över PSG.

Emelie Fredriksson

Glasgow City–Wolfsburg

I Skottland har Glasgow länge varit regenter med 13 raka ligatitlar, men nu väntar första CL-kvarten sedan 2015. I de här sammanhangen – och mot det här motståndet – hänger de inte med. Mot megafavoriten Wolfsburg, med Fridolina Rolfö som enda svenska kvar, handlar det snarare om att hålla siffrorna nere.

Tips: Wolfsburg vidare


Atlético Madrid–Barcelona

Atlético, med flera nya spelare däribland svenska keepern Hedvig Lindahl, har fått en strulig uppladdning inför detta heta helspanska möte med fem bekräftade coronafall. Fjolårsfinalisten Barcelona kommer från en urstark ligasäsong och med en intakt trupp och det är inte otroligt att skyttedrottningen Jennifer Hermoso avgör – mot klubben hon spelade för ifjol.

Tips: Barcelona vidare


Arsenal–Paris Saint-Germain

Det är lite 50–50 över detta möte. I Arsenal är Vivianne Miedema som vanligt en nyckelspelare och laget är pressat att vinna hela rasket för att kvalificera sig till nästa års upplaga. Men stjärnspäckade PSG kommer att göra allt för att inte upprepa fjolårets kvartsfinaluttåg mot engelskt motstånd.

Tips: Arsenal vidare


Lyon–Bayern München

Lyon, Lyon, Lyon, Lyon... Även utan Ada Hegerberg, som korsbandsskadade sig i januari är detta magnifika lag favoriter att vinna turneringen – i så fall för femte gången i rad. På andra sidan ska Bayern München med nyförvärvet Hanna Glas skrälla – att det avgörs i en match kan gynna dem.

Tips: Lyon vidare

Foto: Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Spanien-experten Makoto Asahara tror på Barça över Atlético.

Makoto Asahara

Glasgow City–Wolfsburg

Glasgow må ha erfarenhet av att vara med i just Champions League (aldrig förr i kvartsfinal dock). Men här finns det ju inget annat än ett Wolfsburgsavancemang. Wolfsburg är i gång efter att ha fått spela färdigt Bundesliga under sommaren, en liga som de vann i överlägsen stil. Wolfsburg har stjärnor på varje position. Och framförallt ska Wolfsburg vara ljusår bättre än Glasgow, som dessutom inte spelat tävlingsfotboll sedan 2019...

Tips: Wolfsburg vidare.


Atlético Madrid–Barcelona

Högintressant och helspansk drabbning mellan Liga Iberdrolas två stora giganter. Atléticos förberedelser har varit ganska stökiga med flera bekräftade coronafall inom truppen. Och Barcelona är dessutom ett i grunden bättre lag (dessutom mer samspelt). Till skillnad från på herrsidan så är Barcelonas damer rustade för att konkurrera på CL-nivå. Atlético får det jobbigt att hantera offensiva stjärnor som Lieke Martens och Asisat Oshoala.

Tips: Barcelona vidare.


Arsenal–Paris Saint-Germain

Den kanske ovissaste kvartsfinalen av de alla (med det spanska mötet ovan som tvåa på den listan). Ramona Bachmann från Chelsea är en intressant PSG-förstärkning till ett lag som redan har spelare som Nadia Nadim och Kadidiatou Diani. Arsenal hoppas att Vivianne Miedema fortsätter göra det hon är bäst på – nämligen mål.

Tips: PSG vidare.


Lyon–Bayern München

Lyon har vunnit de fyra senaste upplagorna av turneringen av en anledning. Och laget har inte direkt blivit sämre sedan senast, nu dessutom med Ada Hegerberg i truppen igen efter långtidsskadan. Storfavorit att ta hem femte raka. Bayern har genomgått en del trupprelaterade förändringar under sommaren, bland annat har man tappat kaptenen Leupolz till Chelsea.

Tips: Lyon vidare.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Fagerlund: Regerande mästarna Lyon får jubla mot Bayern.

Frida Fagerlund

Glasgow City–Wolfsburg

Inga lokala lag att möta i träningsmatcher samt spelare som hoppar över träningar på grund av jobb. Glasgow City må vara Skottlands överlägset bästa lag men har fortfarande en bit kvar till både sina vassaste brittiska samt tyska konkurrenter.

Tips: Wolfsburg vidare.


Atlético Madrid–Barcelona

Under sommaren har Atleti främst kommit på tal då det har pratats coronafall. Att de två spanska giganterna drabbas samman kan sluta hur som helst, men tajmingen är möjligen bättre för Barca den här gången.

Tips: Barcelona vidare.


Arsenal–Paris Saint-Germain

Arsenal gillar att hålla i bollen och innefattar en av världens bästa strikers, Vivianne Miedema. De måste också vinna turneringen om det ska bli CL-spel även nästa år. Men räcker det? I slutändan tror jag att PSG blir för svåra.

Tips: PSG vidare.


Lyon–Bayern München

Igen! Denna gång är det dock Lyon som håller favoritskapet jämfört med herrarnas möte tidigare i veckan. Om allt klickar för den franska klubben är de bäst i världen – och därmed väldigt, väldigt svårslagna.

Tips: Lyon vidare.

Foto: Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYR≈N
Simon Bank: Wolfsburg är en från en annan värld och en ny tid.

Simon Bank

Glasgow City–Wolfsburg

En frisk fläkt från förra århundradet, en tid då vi fortfarande såg halvproffs i slutspelen. Det rör på sig i Skottland, liksom överallt, nu har Celtic och Rangers rullat igång och Citys era är snart över. Det här är förmodligen sista dansen för dem, och de hade inte ens haft råd att åka till Baskien om det inte vore för en jättedonation av den mystiske miljardären James Anderson. Nu får Leanne Ross, som fyller 40 nästa sommar, se sin klubb spela CL-slutspel.

Och det kommer inte att hända igen. Vare sig i år eller framöver. Wolfsburg är en från en annan värld och en ny tid.

Tips: Wolfsburg vidare.


Atlético Madrid–Barcelona

Jag tycker om det Barça gör med sin verksamhet, det är inte bara stornamnsvärvningar eller satsning på tränare som kanske hellre jobbat på herrsidan. Lluís Cortés bygger en fotboll de känner igen, 4-3-3 och passningsfotboll, och känns väldigt mycket mer färdiga än Atleti.

Atlético Madrid har spelat inför 60 000 på hemmaplan, de har värvat en del sedan dess och de har både bredd och klass på målvaktssidan (hej, Hedvig). Men de brukar inte slå Barcelona, och gör det inte nu heller?

Tips: Barcelona vidare.


Arsenal–Paris Saint-Germain

Jag minns Olivier Echouafni som nyttig brunkare i Nice när det begav sig, och hade haft svårt att se ”Chouf” i kostym i en CL-kvart. Men här är han, och här är PSG – laget som klubben låtsas satsa på, men som ändå är mil efter OL.

Går det att tro på dem? Jodå. När saker är som saker är, med all osäkerhet kring corona, så tror jag att PSG:s fartanfall (Marie-Antoinette Katoto!) kommer att plåga ett osynkat Arsenal-försvar.

Tips: PSG vidare.


Lyon–Bayern München

Ungefär omvända styrkeförhållanden jämfört med herr-semin. FC Bayern bygger om och bygger nytt, och har toppvärvat in Lea Schüller – men de möter världens bäst fungerande fotbollsmaskin. OL har inte förlorat en fotbollsmatch på två år, gör det inte här heller.

Tips: Lyon vidare.

Foto: VAN DEN BERG PETER/Aftonbladet/T / TT NYHETSBYRÅN
Petra Thorén: Lindahls Atlético skräller mot Barcelona

Petra Thorén

Glasgow City–Wolfsburg

Den skotska lillasystern är stolt över sammanhanget och medveten om utmaningen. Wolfsburg lär bjuda på nätta Harder-steg, frisk Rolfö-fläkt, tysk organisation och fart framåt i jakten på sommarens tredje titel. Wolfsburgs spelare flyttar in på hotell i San Sebastián, slipper byta ort och har inga planer på att åka hem förrän efter finalfesten (får man ha en sådan?).

Tips: Wolfsburg vidare.


Atlético Madrid–Barcelona

Om Barcelona kände desperation eller inte låter jag vara osagt, men klubben kastade sig desperat in i jakten på den amerikanska världsmästaren Rose Lavelle, kort innan hon skrev på för Manchester City. Barcelona brukar besegra Atlético, som dessutom är coronadrabbat. Men vi måste ha en skräll och den här gången lär det stå det en världsmålvakt i centrum. Om Hedvig Lindahl får spela kan hon bli den avgörande faktorn i det spanska mötet. Får Lavelle spela CL? Nä inte. City slogs ut av - Atlético.

Tips: Atlético.


Arsenal–Paris Saint-Germain

Enligt rapporter från de franska träningarna är PSG:s snabba nyförvärv Ramona Bachmann, känd för de svenska fansen från Umeå och Rosengård, finessrik men har en bit kvar till yttersta fysiska form. Arsenal har haft svårt i sina tidigare möten med franska lag, men hoppet finns när det handlar om en match man har Vivianne Miedema i laget. Det mesta sannolika är trots det en PSG-seger.

Tips: PSG vidare.


Lyon–Bayern München

Hanna Glas har förstärkt Bayern och testat tröjan rejält under vänskapsmatcherna i augusti. Det finns kvalité i Bayern München, men spetsen i Lyon är vassare. Stjärnan Ada Hegerberg hinner inte tillbaka, men det råder inte brist på kompetens i boxen där norskans ersättare Nikita Parris hotar. Lyon har vunnit sex titlar, presidenten sitter Jean-Michel Aulas sitter fortfarande i blå kostym och signerar nya damkontrakt. Vissa saker består.

Tips: Lyon vidare.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Bergström: Zaneta Wynes Glasgow City skräller mot Wolfsburg!

Kristoffer Bergström

Glasgow City–Wolfsburg

Jaja, jag fattar vad jag förväntas skriva. Det här blir noll–sju. Harder, Popp, Pajor, Blässe och Rolfö gör mål. Så säger logiken.

Men komprimerar man CL och förlägger den i Spanien borde det medföra knallar och vilken skulle smälla högre än den här?

Jag chansar. City är inte ens bäst i Skottland, men de har värvat ett par rävar (sydafrikanska van Wyk och amerikanska Wyne) till backlinjen och har en målfarlig mittfältare i Hayley Lauder. De vann förra rundan efter 120 minuters gnet och ett par intjongade straffar, så varför inte samma sak nu?

Tips: Glasgow City vidare.


Atlético Madrid–Barcelona

Tre år i rad var Atlético bäst i Spanien. Men inför förra säsongen lämnade Andrea Falcón och Jennifer Hermoso dem för rivalen Barcelona.

Övergångarna skyndade på ett maktskifte som troligen hade skett ändå. När lagen möttes förra hösten blev det 6–1 till Barcelona som kom att jogga hem serien.

Nu möts två spanska lag för första gången i en championskvart. Grundtipset är 0–2.

Tips: Barcelona vidare.


Arsenal–Paris Saint-Germain

Hu, det här klarar jag inte att tippa. Jag kan också väga trupper mot varandra, jag känner till att Arsenal har torskat alla sina fyra tidigare CL-möten med franska lag, men hur är formen en spansk augustidag 2020?

Pass.

Ni vill ha ett tips ändå, ett som låter smart?

Okej, Arsenals 4–3–3 kan bli lite förutsägbart. PSG är mer varierade i sitt spel och har bredare trupp. Efter en jämn förstahalva kutar de ifrån i andra.

Tips: PSG vidare.

Lyon–Bayern München

Lyon har sett lite skakigt ut i omstarten. Guingamp höll på att stjäla poäng och PSG höll nollan fram till straffarna.

Men det är klart att de är favoriter här och i hela Champions League. Kul att se svenskbekanta Sara Björk Gunnarsdóttir lira på allra högsta nivå.

Tips: Lyon vidare.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.