Svaret efter domarkritiken: ”Kan inte vara en yogalärare”

Publicerad 2022-05-27

Efterspelet till cupfinalen mellan Rosengård och Häcken handlade till största del om hemmalagets kontroversiella mål i förlängningen.

Viaplays expert Saga Fredriksson efterfrågar mer kommunikation från domarna.

– Domaren kan inte vara en yogalärare när någon skriker en i ansiktet, svarar fotbollförbundets domarcoach Pernilla Larsson.

Damallsvenskan har under våren kantats av stora diskussioner kring domslut. Spelare, ledare och experter har vid flera tillfällen varit kritiska till bedömningar som gjorts, varpå frustrationen har varit påtaglig i många matcher.

Majoriteten av anmärkningarna handlar om enskilda bedömningar, men mycket av kritiken bottnar också i en upplevd brist på kommunikation från domarna.

Saga Fredriksson, expert i Viaplay, anser att domarna har spelat avgörande roller i ”väldigt många matcher hittills”.

– Som spelare vet jag hur besviken, ledsen och frustrerad man blir, men samtidigt har jag enorm respekt för domaryrket och hur svårt det är. Domarna är utsatta som det är, så de hade behövt avlastning, säger hon och nämner gårdagens kontrovers som exempel.

– Om man behöver titta på situationen flera gånger i repris och ändå inte kan se om bollen är helt inne, är det omöjligt att se det som linjeman. Nivån måste vara högre, så är det ju. ”Målvakten är inne i målet” betyder inte att bollen också är det samtidigt.

Vad är lösningen då?

– Det är jättesvårt att ge ett tydligt svar, men öppenhet och kommunikation brukar hjälpa.

”Domaren kan inte vara en yogalärare”

Efter matchen avböjde domarteamet med Sara Persson i spetsen att svara på frågor från media.

Hur ser regelverket ut för domaruttalanden efter matcherna?

– Till slut är det domaren själv som får avgöra om den vill uttala sig eller inte. Man har ingen rätt att prata med domaren, utan teamet har rätt säga nej. Ibland vill media ha något uttalande, vilket vissa är bekväma med. Andra väljer att avstå helt av olika anledningar, säger Pernilla Larsson, domarcoach och tidigare elitdomare med flest dömda matcher i damallsvenskan.

Vad säger du om domslutet i fråga?

– Min spontana reaktion är att det inte går att säga varken eller på de bilder jag sett. Det blir spekulationer och åsikter från båda håll.

Man arbetar aktivt med just kommunikationsbiten, säger Pernilla Larsson vidare.

Pernilla Larsson

– Ett av mina jobb är att hitta en lagom nivå för kommunikationen på planen, men domaren kan inte vara en yogalärare när någon skriker en i ansiktet. Jag läser ju rapporterna och särskilt många kort för protest har vi faktiskt inte. Samtidigt får spelarna hänga med på att det är en match för domaren också, och det här är en av frågorna vi jobbar mest med.

Larsson berättar att hon i sin roll, som är ny för säsongen, går igenom samtliga rapporter och betyg som observatörerna lämnar. Även specifika situationer gås igenom i den domargrupp hon ansvarar för.

”Man är inte alltid påläst”

En delförklaring till kritiken tror hon har med det nya tv-avtalet med Nent att göra.

– Bilderna och produktionen är så mycket bättre nu än tidigare. Det gör att allt material syns mer än vanligt, det handlar nog inte om domarnivån i stort, säger hon och förtydligar:

– Detta möjliggör å andra sidan att vi kan grotta ned oss ordentligt när vi analyserar insatserna, sen har media dålig koll på reglerna och spelarna slarvar med hur man tolkar dem.

På vilket sätt?

– Man är inte alltid påläst och det brukar ibland sluta med att det blir domarnas fel, när det är spelare och ledare som inte kan reglerna. Vår uppgift är att följa dem - vi har inte hittat på dem. Vissa saker är bedömningar, andra är rena svartvita regelfel.