Änglarnas pik till klubbikonerna

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Första riktiga förlusten på 38 hemmamatcher.

Framtiden för IFK Göteborg? Facit fanns på tifot före matchen.

– Jag förstår att fansen längtar. Alla vet vilka spelare vi har ute i världen, säger lagkaptenen Sebastian Eriksson.

Efter 1–3 mot Djurgården blir IFK Göteborgs chanser att nå en Europaplats (topp tre i allsvenskan allt mindre). Även om Sebastian Eriksson vägrar att ge upp.

– Vi har fortfarande allt att spela för. Det är tätt hela vägen upp till tredjeplatsen. Det är åtta omgångar och många poäng kvar att spela om, säger Blåvitts lagkapten.

Till stor del kan IFK Göteborg under hösten börja att tänka på framtiden, kommande säsonger.

Vill ha hem utlandsproffsen

Redan inför avspark vecklade Blåvittfansen ut en fantastisk jättebanderoll med innebörden ”Välkomna hem” och tecknade bilder på utlandsproffsen Oscar Wendt, Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson.

– Tifot var häftigt. Man undrar hur de har gjort det, säger Sebastian Eriksson efter matchen till Sportbladet.

Vad säger du om själva innehållet, att försöka få hem de blåvita utlandsprofilerna?

– Jag vill ha hem allihop men det är lätt för mig att säga när de tjänar 10, 20, 30 miljoner kronor om året. Det handlar om varför någon vill komma hem också? För att varva ned eller köra? Kolla på Kim Källström som fortfarande håller väldigt hög klass, säger Eriksson.

– Det här är en fråga för styrelsen, men jag tycker vi kan försöka med både och – satsa på de yngre mixat med rutinerade spelare.

LÄS VIDARE

Wernbloom närmast?

Mats Gren:

– Vi får se hur det ser ut till vintern och våren. Wernblooms avtal går ut nästa sommar, de andra har längre kontrakt. Vi har sagt att vi ska satsa på de yngre spelarna nu, säger sportchefen.

Den som sitter med möjligheten att gå in med kapital för att lösa hemvändare som kostar i sign on-bonusar, huvudsponsor Nils Wiberg, håller med Gren:

– Det var ett underbart tifo. Men jag tror det är fel att locka hem de här spelarna med pengar. De ska komma hem när de känner att det är rätt i hjärtat. Då kan vi också satsa på de unga, sanera ekonomin och göra några bra försäljningar, säger Wiberg.

En av nyckelspelarna för framtiden för IFK Göteborg, både spelmässigt och vid en framtida försäljning, är målvakten Pontus Dahlberg:

Dahlberg kvar – i bra lag?

– Nu får vi ta en match i taget samla ihop så många poäng som möjligt och se hur långt det räcker, säger han efter 1–3-förlusten.

Hur viktigt är det för dig att ni får ett bra lag inför 2018 för att du ska bli kvar?

– Jag vill spela i ett lag som är slagkraftigt. Vi ska göra jobbet i matcherna som är kvar och sedan bygga inför 2018. Vi har material för det med många unga som kommer upp och en del rutinerade. Det ser bra ut, med bra mix, säger Dahlberg.

Publicerad: