Rumänien frias: ”Ett felaktigt beslut”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Rumänien anklagades för rasism mot Sverige i EM-kvalet.

Men har nu enligt rumänska fotbollförbundet friats av Uefa.

– Om det är korrekt är det ett märkligt och felaktigt beslut, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Uefa, det europeiska fotbollförbundet, har utrett Rumänien som anklagades för rasism i EM-kvalmatchen mot Sverige den femtonde november i Bukarest. Den disciplinära kommittén har nu enligt Rumäniens fotbollförbund kommit fram till att inga rasistiska glåpord har yttrats av publiken mot Alexander Isak och Robin Quaison.

– Vi har inte fått något besked ännu, men om jag utgår från det som det rumänska fotbollförbundet publicerat är korrekt och stämmer så är det ett märkligt och felaktigt beslut, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

– Jag valde att inte låta sådant påverka mig, i slutändan är det vad de vill. Domaren sa att han kunde avbryta matchen men jag sa till honom att det inte var nödvändigt, sade Alexander Isak efter kvalmatchen.

Både Isak och anfallskollegan Robin Quaison skickade oberoende av varandra in vittnesmål om rasism som de utsatts för under kvalmatchen på stadion i Bukarest. Men Uefas disciplinära kommitté ser inte likadant på händelserna och Rumänien frias i det ärendet.

– Beslutet får andra motivera. All form av rasism måste bekämpas och motarbetas. Det är viktigt att ta krafttag när det inträffar, och vi hoppas slippa göra det igen, säger Sjöstrand.

Det rumänska fotbollförbundet måste däremot betala 423 000 kronor i böter bland annat för att publiken använt pyroteknik och kastat in objekt på planen.

Rumänien bötfälldes även tidigare i år på 900 000 kronor och skulle ha spelat EM-kvalmötet med Norge inför tomma läktare, men kringgick det genom att låta 30 000 barn under fjorton år, som inte inkluderas i reglerna, fylla läktarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.