Holländsk seger och folkfest i premiären

Hemmanationen övertygade och vann EM-premiären med 1–0.

Fotbolls-EM startade med en rejäl hemmafest i Utrecht. Längs stadens alla kanaler vallfärdade orangeklädda fans, de flesta på cykel (Nederländerna är ett av Europas cykelvänligaste länder), till Stadion Galgenwaard för söndagens EM-premiär.

Och det nederländska laget gjorde inte de 21 732 på läktarna – publikrekord för damfotboll i landet – besvikna på något sätt.

Rättvis seger

1–0-segern var mycket rättvis sett till antal målchanser, och nederländskorna satte prägel på matchen från första spark.

Det fartfyllda anfallsspelet tog Norge på sängen och redan efter några sekunder var Lieke Martens (som lämnar Rosengård för Barcelona efter mästerskapet) nära att göra EM:s första mål.

Men publiken, bland dessa fanns kung Willem-Alexander och drottning Máxima, fick inte se några mål i den första halvleken, trots många vassa chanser, framför allt genom Martens och Arsenalstjärnan Vivianne Miedema.

Ett stort skäl till det: rutinerade Ingrid Hjelmseth i det norska målet var mycket bra.

Ju längre matchen led desto mer fick Norge fokusera på kontringar. Med klasspelare som Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen är det alltid potentiellt farligt, men det var ändå ett nederländskt mål som hela tiden hängde i luften.

Mål i sin hemstad

I den 66:e minuten kom det. Lieke Martens fick bollen till vänster utanför straffområdet och slog ett perfekt skruvat inlägg strax framför Norges mål.

Där kom vindsnabba, och Utrechtfödda, Shanice van den Sanden – med sin snabbhet ett ständigt hot på högerkanten – och nickade in 1–0.

Trots mycket tid att spela på lyckades Norge skapa få chanser under resten av matchen. I stället var det Nederländerna som fortsatte att trycka på, och Vivianne Miedema borde antagligen ha punkterat matchen på någon av sina chanser.

Både Nederländerna och Norge är potentiella kvartsfinalmotståndare för Sverige, som sparkar igång sitt EM mot Tyskland på måndag.