Brister efter frågan om stora sorgen

Megan Rapinoes bror Brian var tatuerad med hakkors

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon tog strid mot en president och erövrade en fotbollsvärld.

Allt med samma självsäkra och självklara framtoning.

Men när CNN frågar om Megan Rapinoes bror brister till sist fasaden för VM:s största stjärna.

Megan Rapinoe såg lika oslagbar som oberörd ut under VM oavsett om hon stod upp mot rasismen i USA, protesterade mot president Donald Trump eller slog en straff i en VM-final. Men när världen nu på allvar lär känna det 34-åriga fotbollsfenomenet har strålkastarljuset också riktats mot sorgen i Rapinoes liv.

I en intervju med CNN är fotbollsprofilen sin vana trogen lika ärlig som säker i sina uttalanden oavsett om frågorna gäller sport eller politik. Men när ämnet leds in på brodern Brian brister det nästan för 34-åringen.

– Nu gör du mig känslosam. Han är definitivt någon som är väldigt speciell för mig. Jag har sett från första parkett hur fängelsesystemet förstört hans liv. I alla fall de första 39 åren av hans liv. Så att kunna dela det här ögonblicket med honom och att ha honom ute ur fängelset och att han mår bra betyder hela världen för mig.

Brian Rapinoe
Foto: Instagram
Brian Rapinoe

Sett sju mord med egna ögon

Det var Brian som inspirerade Megan att börja spela fotboll och det var Brian som drillade henne i trädgården.

– Jag avgudade honom. Han spelade vänsterytter så jag spelade vänsterytter. Han hade nummer sju så jag hade nummer sju. Han klippte en pottfrisyr så jag klippte en pottfrisyr, säger Rapinoe till ESPN.

Men sen gick deras vägar isär.

När Megan var 15 år spelade hon sin första ungdomslandskamp med det amerikanska landslaget. När Brian var 15 år tog han med sig metamfetamin till skolan. Händelsen blev början på ett drogberoende och en kriminell karriär som sedan dess kastat Brian Rapinoe in och ut ur olika fängelser.

De två syskonens respektive meritlista kunde knappast heller ha sett mer annorlunda ut.

Megan har vunnit franska ligan, cupen och vid två tillfällen slutat tvåa i Champions League. Brian har dömts för innehav av droger, dödliga vapen och tre överfall på andra interner bara under sin fängelsetid.

Megan har spelat och vunnit VM i Kanada och Frankrike samt OS i Storbritannien. Brian har spenderat åtta år i isolering och sett sju mord med egna ögon.

Megan var den första vita idrottaren att knäböja under nationalsången i en solidaritetshandling med den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick och som en protest mot rasismen i USA. Brian lät tatuera in ett hakkors på sin handflata.

Men trots deras olikheter har de alltid stått varandra nära.

Foto: TT
Megan Rapinoe utsågas till VM-turneringens bästa spelare.

Avbruten heroinspruta blev vändningen

När Megan spelade sin första VM-turnering 2011 byggde Brian ett torn av 60 böcker och band ihop dem med sönderslitna lakan för att kunna se tv:n längs bort i korridoren genom sitt lilla cellfönster. När systern fyra år senare vann världsmästerskapet för första gången missade Brian allt eftersom han, på grund av sitt våldsamma uppträdande, återigen var placerad i isolering.

– Det var det värsta. Jag var superglad för Megan men bedrövad för min egen skull. Jag älskar min familj så mycket och de var alla där. Jag kände bara att fan, jag är inte ens en del av det. Jag fick mycket mycket uppmärksamhet i fängelset men när allt lagt sig satt jag ändå där i min cell. Jag fanns inte där för att ge henne en kram. Jag var inte där för att uppleva det och vara en del av det. Det var bara ytterligare en sak i mitt liv som jag gick miste om. Vad i helvete gör jag med mitt liv, säger Brian Rapinoe till ESPN.

Brian var då 35 år gammal och hade spenderat mer än halva sitt liv bakom fängelsemurar. Två år senare skulle vändningen komma.

Med en avbruten heroinspruta i nacken vrålade den ursinnige Brian mot sin klumpige cellkamrat. Men det oväntade svaret fick honom att stanna upp. ”Se på dig själv och hur du reagerar nu”, var orden som till fastnade i Brians medvetande.

”Nu är hon min hjälte”

Han började fundera på vad knarket egentligen hade gjort med hans liv. Hur beroendet hela tiden placerade honom i fel situationer och kastade honom tillbaka till fängelset. Hur drogerna till och med fick honom att mot sin egen övertygelse tatuera in ett hakkors på sin kropp bara för att accepteras i fängelselivet och få tillgång till knarket.

Efter 24 års beroende slutade han och har nu varit ren i 18 månader. Målet som drev honom bort från mörkret? Att vara på fri fot när hans syster skulle spela sitt tredje VM.

När USA spelade öppningsmatchen mot Thailand den 11 juni laddade Brian sin fotboja innan han satte sig tillrätta tillsammans med de övriga i lokalen hos San Diegos återanpassningsprogram. Han satt i en soffa med sin röda landslagströja på överkroppen och en spindelväv istället för ett hakkors tatuerad i handflatan. Han mådde ”fucking great”.

– Jag har så mycket respekt för henne. Inte bara för att hon är en fotbollsstjärna utan på grund av hennes fulla övertygelse och passion i saker hon tror är rätt och för det sätt hon tagit ställning mot orättvisor i världen. Jag var hennes hjälte, men nu är hon min utan tvekan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.