Irandust inför returen: ”Vet att vi är bra hemma”

Publicerad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Häcken har skaffat slagläge att skrälla och avancera från Europa League.

”Full fart framåt” eller ”håll tätt bakåt” på Bravida Arena på torsdag?

– Det gäller bara att vi får lite tryck på dem, säger Daleho Irandust inför returen mot AZ Alkmaar.

På förhand kändes det som att BK Häcken drog en nitlott i Europa League-kvallottningen i form av nederländska AZ Alkmaar.

Men efter en gedigen insats och ett 0–0-resultat på bortagräs så har Häcken trots allt ett ganska gott läge att spatsera vidare från den andra kvalrundan på torsdag.

Förutsättningarna är matematiskt enkla dessutom.

Seger ger avancemang. Allt annat ger respass i och med brist på göteborgska bortamål.

Vad blir prio? Offensiven eller defensiven?

– Det blir nog till att försvara en hel del i den matchen, säger tränare Andreas Alm på presskonferensen efter helgens 0–2-förlust borta mot Djurgården.

”Vet att vi är bra hemma”

Samtidigt måste det ju göras mål för att vinna matcher. Och för att göra mål så får mittfältsvirtuosen Daleho Irandust en stor roll.

Den offensive talangen har en viktig roll från sin centrala roll i Häckenanfallet.

– Jag uppskattar att jag får den rollen. När jag väl är delaktig tycker jag vi skapar väldigt mycket, säger 21-åringen.

Vad lärde ni er från det första mötet mot AZ?

– Det är ett annat tempo där än vad det är i svensk fotboll, även om de har försäsong nu. Man ser att det är mer spets, man märker det, säger mittfältaren och fortsätter:

– Nu när vi spelat en match mot dem och nu när vi vet att vi ska spela på Bravida arena så vet vi att vi har stora chanser.

Just hemmaplansfördelen i returen kommer göra mycket enligt Daleho Irandust.

– Vi vet att vi är bra hemma. Jag tror vi kommer göra det betydligt bättre än vad vi gjorde det borta. Det ska bli en väldigt rolig match.

”Bättre tränade”

Matchen mot AZ är en av många som följer varandra för ett Europaspelande Häcken. Men i en period där matchandet är tufft och kräver en bred trupp så ser snarare Hisingenlaget positiva saker med det tajta matchschemat.

– Vi är ju bättre tränade än de andra lagen i allsvenskan, så är det bara. Att vi får spela match oftare mot bra motstånd gör oss bättre snarare än att göra en skön passningsövning på torsdag liksom, säger tränare Alm.

Irandust håller med:

– Det är klart. Det är en helt annan grej att träna. Man märker vad man får för träning nu kontra en annan träning. Du måste lära dig orka mer, blir uthålligare. När vi spelade fyra matcher i Europa förra sommaren och kom tillbaka så gjorde vi det jävligt bra. Hoppas vi får samma effekt i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.