MALMÖ. MFF:s europahopp levde in på tilläggstid mot Zenit.

Då kvitterade ryssarna till 1–1 på sin andra straff i matchen.

– Den är otroligt billig. Katastrof, säger Kim Källström i C More.

Malmö FF tog emot Zenit från Sankt Petersburg under hot.

Hoppet om att kunna ta en tredjeplats och därmed avancera till Europa Leagues slutspel efter årsskiftet riskerade att släckas och efter 0–12 på fyra matcher riskerade man, vid två avslutade storförluster, att bli tidernas sämsta lag i Champions League.

Då gick MFF ut och stod upp mot ryssarna som man blivit överkörda av i matchen i Sankt Petersburg.

Dahlin räddade straff

Man stod inte bara upp i den griniga och bitvis tuffa matchen (mycket efterslängar, många gula kort), man var också det bättre laget i långa perioder före paus och lyckades äntligen spräcka den där målnollan i turneringen.

Sören Rieks kombinerade med Veljko Birmancevic, efter ett fint MFF-anfall, och kom in centralt där han från 14–15 meter behärskat placerade in 1–0 i den 28:e minuten.

I andra halvlek tog Zenit över matchen och i den 50:e minuten fick ryssarna en (tveksam) straff sedan Wendel kommit fri och mer eller mindre kolliderat med en från MFF-målet utrusande Johan Dahlin.

Jättecentern Artem Dziuba tog hand om straffen – och missade. Eller rättare sagt räddade Dahlin den med ett släpande ben centralt i målet.

Malmö är utslaget ur CL.

Ny straff på stopptid

Zenit tryckte på för en kvittering men såg inte ut att komma riktigt nära mot ett smått heroiskt kämpande MFF med publiken (15 520) i ryggen.

Tills ryssarna, med en man mindre sista fyra minuterna efter en andra varning på Dimitrij Tjistjakov, fick ytterligare en (betydligt mer tveksam) straff i den 90:e minuten efter VAR-granskning sedan Eric Larsson haft armen uppe i ansiktet på Dziuba i straffområdet i en luftduell.

– Katastrof! Hur ska han hoppa? Kroppen är ju skapt med armar. Det där är bara ”hitte på”, säger Kim Källström, som är skarpt kritisk mot hur VAR används i matchen.

– VAR söker med ljus och lykta i stället för att låta spelet vara. Jag tycker att den är horribelt hårt dömd. Kanske att reglerna säger att det där ska vara straff, men då måste man ta bort den regeln för så där kan det inte vara i fotboll. Det är en fysisk sport, en kontaktsport. Då måste man få använda sin kropp.

Jaroslav Rakitskij drog dit 1–1 på straffen på stopptid.

Därmed dog MFF:s hopp om att knipa en tredjeplats och avancera till Europa Leagues sextondelsfinal i februari. Lagt avslutar Champins League-äventyret borta mot Juventus om två veckor.

Det var mycket upprörda känslor i MFF-lägret efter matchen. Flera spelare var framme hos domarna på innerplan efteråt och Anel Ahmedhodzic hamnade i tjafs med Zenits tränare Sergej Semak.

Sören Rieks var emellertid försiktig i sin intervju i C More direkt efter matchen.

– Det får en straff jag inte tycker de ska ha, men domaren tyckte annorlunda. Jag vill inte prata så mycket om domaren, det spelar ingen roll. Jag ska vara försiktig med vad jag säger. Vi gör en bra prestation som inte räcker till tre poäng, tyvärr.