Stjärnorna visade vägen när Uruguay knep gruppsegern

Körde över Ryssland med 3–0

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2018-06-25

Ryssland behövde som sämst ett kryss för att säkra gruppsegern.

Men Luis Suaréz, ett självmål och ett rött kort ställde till det för värdnationen. I stället knep Uruguay förstaplatsen i grupp A efter seger med 3–0.

– Jag är glad över att vi har gått vidare och att laget fortsätter skriva historia, säger Suaréz till Fifa efter matchen.

Förutsättningarna var glasklara: Ryssland skulle säkra gruppsegern vid vinst eller kryss, medan Uruguay var tvungna att vinna för att knipa förstaplatsen före värdnationen.

Och det dröjde bara tio minuter innan storstjärnan Luis Suaréz klev fram och visade vägen för sydamerikanerna genom att sätta en välplacerad frispark från en position strax utanför straffområdet.

Ryssarna var dock inte helt ofarliga i matchinledningen och lagets skyttekung, Denis Cherysev var nära att kvittera med ett skott från närhåll minuterna efter Suaréz ledningsmål.

Självmål och rött kort

I stället för en kvittering kom två tunga bakslag för Ryssland. Ett skott från Diego Laxalt, till vardags i Genoa, ändrade riktning via nämnde Cherysev och letade sig retfullt in i mål bakom Akinfeev till 2–0 för Uruguay.

I den 36:e minuten drog sedan högerbacken Igor Smolnikov på sig sitt andra gula kort efter en till synes onödig glidtackling och blev utvisad.

– Det har varit klasskillnad. Uruguay visar att de verkligen vill vinna och alla kämpar stenhårt för det. Jag är jätteimponerad, sa Alexander Axén i TV4 i halvtid.

Försökte förgäves störa Uruguay

Ryssarna gjorde sitt bästa för att störa Uruguay i den andra halvleken trots det numerära underläget. Stjärnan Fyodor Smolov byttes in, men mycket närmare än en straffsituation kom man inte.

I stället fick Uruguay ytterligare chanser att utöka ledningen, men oskärpa från Suaréz, Cavani och Christian ”Cebolla” Rodriguez gjorde att matchen såg ut att sluta 2–0.

Till slut, i den 89:e minuten, lyckades dock Cavani sätta 3–0 med sitt första mål i turneringen efter att bollen landat framför hans fötter på en hörna.

Uruguay tog därmed hand om gruppsegern via idel segrar och noll insläppta mål och får möta tvåan i grupp B i åttondelsfinal. Ryssarna får ta sig an ettan i samma grupp.

– I de första matcherna kan ett misstag avgöra allt. I dag kom vi till matchen med en annan attityd och ett annat perspektiv och då fungerade vårt presspel bättre, vilket vi kunde se på planen, säger Luis Suaréz till Fifa efter matchen och uppmärksammar att det var första gången som Uruguay vann alla sina gruppspelsmatcher i ett VM.

– Vi är glada över att fortsätta skriva historia med det här laget.

Förutsättningarna i grupp B

Grupp B avgörs senare i kväll med matcherna Spanien-Marocko och Iran-Portugal. Marocko är redan utslagna, medan Spanien och Portugal har samlat ihop fyra poäng vardera. Iran, inför matcherna på tre poäng, går vidare vid vinst mot Portugal, eller ett kryss – förutsatt att Spanien förlorar mot Marocko.

Vinner Portugal mot Iran blir det portugiserna som vinner gruppen om inte Spanien samtidigt slår Marocko med fler mål.