Tvärvändningen – ingen konkurs för Ängelholms FF

Av: Rasmus Senator

Publicerad:
Uppdaterad:

Behöver få in en halv miljon kronor för att klara sig

Foto: BILDBYRÅN

Ängelholms FF meddelade att klubben försatts i konkurs.

Nu tvärvänder klubbens ordförande Sten-Inge Fredin och konstaterar att den fortfarande går att rädda.

Dessutom tvingas spelarna att genomföra matchen mot Sirius på lördag.

– De måste spela eller så begår de kontraktsbrott, säger Fredin till Sportbladet.

I dag berättade Ängelholms FF:s ordförande Sten-Inge Fredin för Helsingborgs Dagblad att Ängelholms FF försatt sig själva i konkurs. Klubben kunde inte betala ut löner till sina spelare samtidigt som lagets plånbok var tom.

Beskedet kom efter att spelarrådet under torsdagseftermiddagen haft ett krismöte med representanter från klubben. Samtidigt har klubbens spelare fått beskedet att de som vill är fria att lämna klubben.

– Beroende på en dags försening av lönen försätts klubben i konkurs, sade Fredin då till HD.se.

Spelarna vill sätta klubben i konkurs

Men under kvällen kommer Fredin med nya uppgifter. Enligt honom kommer klubben inte lämna in konkursansökan till tingsrätten och tänker försöka lösa den ekonomiska krisen.

Uppgifterna om att klubbens styrelse har avgått är enligt ordföranden heller inte sanna.

Enligt Fredin är det spelarna som har hotat med att lämna in konkursansökan om

– Vi tänker kriga på till mitten på månaden och se vad vi kan hitta för lösning. Vi har inte begärt klubben i konkurs, sanningen är att det är spelarna som har sagt att de kommer sätta klubben i konkurs, säger Fredin.

Tvingade till att spela på lördag

Flera av spelarna valde inför säsongen att inte tacka ja till att gå ner 20% i lön, någonting som Ängelholm ansåg nödvändigt för att klubben skulle klara den ekonomiska krisen.

På krismötet under torsdagseftermiddagen ska många av spelarna dessutom vägrat spela matchen mot Sirius nu på lördag.

– Vi fick klara besked att man inte ville spela matchen och att man ville sätta klubben i konkurs. Jag tycker det är ett drastiskt steg, att inte ge oss lite tid i detta läge.

Vad händer om spelarna vägrar spela matchen?

– Juridiskt sett måste de spela eller så begår de kontraktsbrott. De kommer spela.

"Hoppas vi hittar en lösning"

Spelarna ska enligt Fredin ha sagt att de kommer försätta klubben i konkurs efter matchen mot Sirius.

Klubben saknar en halv miljon kronor för att klara löne- och skattekostnaderna och måste nu jobba för att sponsorer ska rädda klubben från en slutgiltig konkurs. Då lönerna inte har betalats ut kan även klubbens spelare komma att stämma klubben för kontraktsbrott.

Fredin säger att klubben bara har haft 50 av 400 betalande åskådare på sina hemmamatcher och har därför inte ens haft pengar till att täcka domararvodet för intäkterna vid hemmamatcher.

Trots den dystra situationen för superettan-klubben hoppas man att det ska lösa sig inom två veckor.

– Antingen lägger du dig på rygg eller slåss, och det kan du göra både på- och utanför planen. Vi jobbar vidare men vi är inte framme. Vi kommer jobba intensivt under hela helgen och hoppas att vi hinner med att hitta en lösning, säger Fredin.

– Det är inte bara spelarna som är besvikna, vi är inte mindre besvikna. Det är fullt förståeligt att de är arga, det är inte konstigt att man vill ha en lön för det arbete man gör, säger han.

Publicerad: