Veckans elva i damallsvenskan

De var bäst i omgång 18

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Göteborg kan (?) ha gjort ett guldryck, Kristianstad chockade Rosengård och Växjö tog sig upp över strecket.

Sportbladet har tagit ut följande veckans elva, formerad i en 3–5–2, efter en rafflande 18:e omgång av damallsvenskan.

Målvakt:

Brett Maron, Kristianstad

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Kristianstads amerikanska målvaktsveteran fick minst sagt slita för traktamentet när Rosengård bombarderade gästernas mål i slutminuterna på Malmö IP. Men Maron hanterade i princip allt som hon ställdes inför. En matchhjälte som inte bara räddade skott på rad, utan också tog precis rätt mängd tid på sig vid varje moment för att krypa under skinnet på det stjärnfyllda motståndet.

Försvarare:

Alice Nilsson, Kristianstad

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Man hade egentligen kunnat plocka ut vem som helst ur Kristianstads trebackslinje, som höll Mimmi Larsson och Anna Anvegård lottlösa i 90+8 minuter. Lagkaptenen Alice Nilsson får representera den där hårdjobbande försvarstrion i veckans elva, när hon med pondus ledde den skånska serietrean till tre överraskande poäng.

Mie Leth Jans, Vittsjö

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Defensivt fanns det en del att önska av Vittsjö som lag. Men när man spelar fram till två mål på övertid, som dessutom vänder matchen, så är det svårt att undvika veckans elva. Vittsjös danska försvarare Mie Leth Jans gjorde precis det.

Jennie Nordin, Växjö

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Oj vad viktig den mångsidige Jennie Nordin är för sitt Växjö. Oavsett om bollen tog på hennes armbåge i upprinnelsen till matchavgörandet mot Piteå (undertecknad kan fortfarande inte med hundra procents säkerhet avgöra det på reprisbilderna) så stod Nordin för ännu en robust och stabil insats för det formstarka bottenlaget.

Mittfältare:

Jelena Cankovic, FC Rosengård

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Rosengård fick det inte att stämma i stora delar av förlusten mot Kristianstad. Men väl när de skapade chanser (fler ju längre matchen led) så var ofta Jelena Cankovic inblandad på ett eller annat sätt. Serbiskans passningsfot och kreativitet kunde mycket väl ha gett en eller fler Rosengårdspoäng under söndagen. Om chanserna som skapades hade satts, det vill säga.

Eveliina Summanen, Kristianstad

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Inför matchen pratade vi om Jutta Rantalas fina målform. Väl när avsparken gick på Malmö IP så var de i stället en annan finländska som klev fram. Eveliina Summanens drömträff efter två minuter banade vägen för Kristianstads chockseger. Och Summanen var en av de som var redo att ta mest stryk på planen för att segern skulle bärgas.

Julia Zigiotti-Olme, Göteborgs FC

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hon hade inte slagit en straff sedan Gothia Cup 2010. Ett decennium senare kan hon ha skjutit guld till Göteborg – från just straffpunkten. När Vilde Böe Risa hade bränt lagets första straff för dagen så fick Zigiotti kliva fram när Göteborg fick en ny straff bara några minuter senare. Och hon såg inte ringrostig ut från elva meter. Dessutom var landslagsmittfältaren också tongivande i övrigt.

Filippa Curmark, Göteborgs FC

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

När Julia Roddar och Filippa Angeldahl saknades så hamnade desto mer ansvar på Filippa Curmark på Göteborgs mittfält. Och visst klev 25-åringen fram i stjärnornas frånvaro. Hon tog för sig. hade mycket boll, styrde uppspelen och visade prov på stor passningssäkerhet.

Alva Selerud, Linköpings FC

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

När Kristianstad skrällde i Malmö så behövde Linköping tre poäng i den svåra bortamatchen mot Eskilstuna för att behålla spänningen i striden om tredjeplatsen och en Champions League-biljett. Och det var en drömträff från IFK Norrköpingsfostrade Alva Selerud som ordnade de tre poäng som krävdes. Omgångens mål? Javisst.

Anfallare:

Karin Lundin, Kif Örebro

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Hon hade inte gjort mål sedan slutet av augusti inför söndagens match mot Djurgården. När Karin Lundin skulle bryta måltorkan så gjorde hon det i helt rätt tid för Örebro. Dubbla fullträffar mot gästerna från Stockholm innebar tre blytunga poäng för Kif Örebro, som därmed distanserar sig från den allra värsta streckstriden.

Ini-Abasi Umotong, Växjö

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Hon gjorde mål mot Djurgården förra helgen. Och visst skulle Växjös nigerianska anfallare göra mål även denna helg. Och ett väldigt viktigt sådant dessutom. Det matchavgörande 1–0-målet mot Piteå kan visa sig bli vitalt för Växjö i bottenstriden. Ett Växjö som nu klättrat upp ovanför nedflyttningsstrecket med fyra återstående omgångar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.