Fem punkter: Hammarby-Häcken

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Per Bohmans fem punkter från Hammarby-Häcken på Tele2 Arena.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

1. Höst – då slutar Häcken vinna

Hur vet man att hösten nalkas?

Att löven faller är förstås ett säkert tecken. Ett annat är att Häcken slutar vinna fotbollsmatcher. När allsvenskan ska avgöras har Häcken varit pålitligt opålitliga. 2019 avslutade de säsongen med en vinst på de åtta sista matcherna. I år har de verkade de fast beslutna om stapla upp en lika uppgiven svit. Inför dagens fajt hade de en seger på de sju senaste matcherna. Jag trodde verkligen att ett formstarkt Hammarby skulle blåsa bortalaget av banan, men det fanns mer motståndskraft i Häcken än vad jag räknat med.

2. Upprättelse för Yasin och Söderlund

Det var inte bara Häcken som lag som motbevisade mig i den första halvleken. Två specifika spelare som jag i grunden misstror fick lite upprättelse.
Ahmed Yasin har alltid sett ut som en toppspelare i allsvenskan. Han har uthålligheten, ett distinkt ryck och finurligheten en mot en. Yasins problem har alltid varit den magra slutprodukten, antalet gjorda poäng. Mot Bajen kombinerade han sitt sedvanliga driv med en vacker assist. Hans sjätte för säsongen (bästa noteringen sedan 2014). I ett avigt läge vinklade han ett spänstigt inlägg mot den bortre stolpen där Alexander Söderlund kom stormandes.

Just Söderlund har jag beskrivit "som en något bättre Kolbeinn Sigthorsson" och det ska inte tolkas som en komplimang. Den tungt stationäre norrmannen har dock bidragit med en del mål och den vältajmade nicken på Yasins inlägg var hans åttonde för säsongen.

3. Magiskt, Aimar

Häcken var klart bättre än Hammarby i den första halvleken. Ahmed Yasin och underbare Godswill Ekpolo körde över allt motstånd på högerkanten. Gubbduon Erik Friberg och Rasmus Lindgren – som jag var besvikna på mot Djurgården – täppte till centralt och är ju några av seriens bästa passningsspelare.

Det stod 1-0 i paus men hade inte varit orättvist med något mål till för Häcken.

Hammarby hade svårt att få effekt på bollinnehavet och bortsett från ständigt duktige Gustav Ludwigsson, han är Bajens bästa spelare i år, så var det en oväntat torftig insats före paus. I den andra halvleken hade Hammarby klart mer att säga till om, men jag tyckte att ett smart Häcken försvarade sig bra och kontrade vasst. Men Yasin visade återigen att han är Yasin och yttern kunde inte stänga matchen trots fina lägen. Då klev unge Aimar Sher, som verkligen blandade och gav, fram på stopptid och tryckte in ett magiskt vänsterskott. Tonåringens första mål i allsvenskan och förstås extremt välkommet för Bajen.

4. Ett självbedrägeri att omfamna

Vi vet inte ens exakt vad en Europaplats betyder längre. Det vi kan slå fast är att den devalverats å det grövsta. Vi vet att svenska klubbar bortsett från mästarna kommer degraderas från Europa League-kval till den Intertoto-stinkande fattigmansversionen Europa Conference League. Ett slags kontinentens Royal League som inte är den snabba genväg till rikedom allsvenska klubbar drömmer om.

Det är alltså ett självbedrägeri när vi febrar om Europaplatserna, men efter den här skitsäsongen ett kittlande självbedrägeri som jag ändå omfamnar.

5. Vilket sorgligt gäng ”topplag”

Det enda som jag vet är att jag ingenting vet. Man avslöjar sig som en riktig gymnasieintellektuell när man parafraserar Sokrates, men allsvenskan tvingar mig till plattityder. Inför den här omgången var jag rätt säker på att Norrköping skulle avfärda Elfsborg och att Hammarby skulle köra över ett deppigt Häcken. Jag räknade förstås med att ett tryggt och fysiskt starkt Djurgården inte skulle ha några problem i den förväntat köttiga bortamatchen mot gräslaget Falkenberg.

Då kryssar Häcken borta mot Bajen, Elfsborg övertygar stort mot Norrköping och Djurgården rasar ihop nere i Halland.

Jag drar tre slutsatser av den här omgången:

Det går inte att veta någonting säkert om allsvenskan 2020.

Malmö FF måste skratta så de gråter åt det sorgliga gäng ”topplag” som försökt utmana skåningarna i år. Totalt oberäkneliga skojare.

Racet om Europaplatserna är vidöppet. Vilka kommer vara minst dåliga av Elfsborg, Djurgården, Häcken, Norrköping och Hammarby? Spänningen är olidlig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.