Toppdomare dömd till 4,5 år i fängelse – nu tar SvFF in extern utredare

Publicerad 2021-01-27

Nyligen dömdes en svensk toppdomare till 4,5 år i fängelse för grova bedrägerier.

Nu har en extern utredare tagits in för att utreda SvFF:s hantering av domaren.

– Det är allvarligt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Den 8 januari dömdes den svenske domaren till 4,5 år i fängelse för grovt bedrägeri och bedrägeri. Domaren har de senaste åren levt ett parallellt liv där han, enligt åtalet, lurat till sig miljontals kronor från företag och privatpersoner.

Den dömde domaren har tillhört eliten som domare sedan flera år tillbaka och har inte bara dömt i allsvenskan, utan även Champions League, Europa League och landskamper.

Fotbollsdomaren har formellt, av Svenska Fotbollförbundet, stängts av från alla domaruppdrag i 15 månader.

Sportbladet har tidigare avslöjat flera besvärande omständigheter kring den dömde domaren – hur SvFF fick information om domarens problem, men lät honom fortsätta döma.

SvFF utreder hanteringen

I går, tisdag, meddelade SvFF att hanteringen av den dömde elitdomaren nu utreds.

”Dag Cohen, chefsrådman vid Malmö tingsrätt, har fått i uppdrag att utreda hur Svenska Fotbollförbundet har hanterat de graverande uppgifter som framkommit kring en svensk elitdomare. Utredarens analys och slutsatser ska också föreslå hur liknande ärenden bör hanteras i framtiden”, skriver förbundet på sin hemsida.

– Vi vet att en före detta elitdomare har dömts till 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri. Med anledning av olika uppgifter som framkommit så tycker vi det är viktigt att utreda hur SvFF som organisation har hanterat ärendet och hur liknande ärenden bör hanteras framåt. Utifrån det har förbundsstyrelsen gett mig uppdrag att låta en oberoende lämplig person utreda det här, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Misstänker ni att det finns brister i er organisation?

– Det får faktiskt utredningspersonen, helt fritt, som genomför den här utredningen bedöma. Syftet med utredningen är att så långt som möjligt klargöra hur SvFF hanterat ärendet, men samtidigt har det framkommit uppgifter utifrån brottsutredningen som också ska bedömas. Det får den här personen, chefsrådman Dag Cohen, utreda.

Vad är din egen uppfattning då, har det blivit fel någonstans?

– Det är syftet att belysa med den här utredningen, att den ska se hur vi har hanterat ärendet och framför allt om det är saker vi behöver åtgärda framåt. Men jag kan inte föregå utredningsarbetet som ska göras.

Hur lång tid kommer utredningen ta?

– Det viktiga är att det blir korrekt och vi kommer jobba så fort det går, men så långsamt som det behövs. Det kommer ta ett tag i varje fall – och det får ta den tid det behöver.

”Tragiskt för individen”

Hur har det här påverkat förbundet?

– Som organisation är det viktigt att vi hanterar sådana här saker korrekt, men det är en individ som begått grova, brottsliga handlingar, en tidigare elitdomare – och det är allvarligt. Då behöver man titta på det, finns det saker och signaler som vi vetat om eller borde sett tidigare? Vi får inte heller glömma att det är ett allvarligt brott som begåtts och det är polisens uppdrag att hantera brottsliga gärningar.

– Det är både tragiskt och tråkigt, för individen och många andra runt omkring som blivit drabbade.

Har domaren gjort sitt för det Svenska Fotbollförbundet?

– Vi kan väl konstatera att det sättet som han agerat på inte är i linje med det som förväntas av en domare och de uppdrag som han ska hantera.

Han kan alltså få döma framöver?

– Jag kan inte föregå något sådant men frågar du mig nu så säger jag nej, jag konstaterar krasst att med det som har hänt nu så är han inte alls lämplig att vara domare.