Falun svenska mästare i innebandy

Publicerad 2021-05-02

Förra året blev Falun mästare i kavaj som seriesegrare.

I år slog Dalalaget favoriterna Storvreta med 5–3 och spelade hem guldet ”på riktigt” – trots en mardrömslik och coronaskakig väg fram till SM-finalen.

– Jag är så jäkla stolt över grabbarna. Lilja gör en fantastisk match i målet. Det är corona och alla möjliga konstiga saker men jag finner inga ord nu. Jag är bara så jäkla lycklig, säger Alexander Galante Carlström i SVT efter sitt sjätte SM-guld

Falun var hetast redan från start och målskyttet i finalen inleddes inte helt oväntat av SSL:s skyttekung Alexander Galante Carlström med ett dragskott halvvägs in i första perioden.

Målet väckte Storvreta och inte minst lagets interne skyttekung Albin Sjögren som avslutade ett fint klapp-klappspel med sin kvittering knappt två minuter senare.

Storvretaforwarden Filip Eriksson, som gör sin första SM-final, ökade sedan på (2–1) i slutet av första men Falun, som haft en minst sagt coronastökig väg fram till och uppladdning inför SM-finalen och som bland annat fick klara sig utan coronasjuke förstamålvakten Johan Rehn, kvitterade drygt fem minuter in i mittenakten.

Tuff skada

Högerbacken Rasmus Enström snodde då åt sig bollen, satte fart diagonalt över hela banan och avslutade med en perfekt passning snett åt sidan till Galante Carlström som blev tvåmålsskytt när han styrde in 2–2 i öppet mål.

Kvitteringen följdes av en tuff knäskada för Faluns Simon Berg.

En skada som tände Falun ytterligare och Berg hade knappt fått hjälp av planen så tog Dalalaget tillvara på Storvretaslarv i offensiv zon och ökade efter en snabb spelvändning på till 3–2 genom Johan Samuelsson.

Storvreta såg konfunderade ut. Falun fortsatte spela enkelt och Victor Wettergren ökade efter en ny snabb spelvändning på till 4–2.

– Tidigare har vi nästan stått och tittat på hur Storvreta spelar. Nu är det proppen ur. Vi ska spela det vår innebandy står för och det är närmast full fart framåt, slog Rasmus Enström fast i SVT Play.

Uppoffrande spel

I tredje perioden slet ett pressat Storvreta på för att vända matchen eller åtminstone gå ikapp och tvinga fram en förlängning.

Men Uppsalalaget, där Fredrik Lindholm utgick med avsliten hälsena under matchen, tog sig inte igenom Faluns täta försvar och uppoffrande täck framför Emil Lilja som när det behövdes kom upp med den ena stora räddningen efter den andra.

När sedan högerbacken Rasmus Enström, som även spelade forward i matchen, ökade på till 5–2 halvvägs in i den sista ordinarie perioden kunde inget stoppa Falun.

Att Storvretaikonen Mattias Samuelsson reducerade till 5–3 förändrade inget utan Falun blev nu trots allt svenska mästare för sjätte gången.

– Det är en så konstig säsong, vi visste knappt om vi kunde spela vissa av oss. Storvreta var överlägsna mot oss i serien men i dag är vi mycket bättre än vad Storvreta är, avslutar Alexander Galante Carlström.