Allsvenskan i fotboll 2020

Levi om Jens Gustafsson: ”Inte många som klarar det…”

Av: 

Robert Laul

Jonathan Levi.
Jonathan Levi.

FOTBOLL

En klump i magen.

Så beskriver Jonathan Levi känslan när han såg nyheten att Jens Gustafsson slutar som manager.

– Det var inte alls kul att läsa det där, säger han.

Sportbladet har sökt både ordföranden Peter Hunt och avgående managern Jens Gustafsson. Eftersom båda duckar samtal och intervjuförfrågningar får spelarna i stället kliva fram för att försöka sätt ord på det som pågår i IFK Norrköping.

Ett av årets mest framträdande namn är Jonathan Levi, nyförvärvet från Rosenborg/Elfsborg som stod för nio mål och fem assist. Trots att han bara startade 18 matcher på grund av envisa skadeproblem.

23-årige Levi befinner sig på julledighet hos familjen i Helsingborg. Hur reagerade han på lördagens sena besked att Jens Gustafsson och IFK Norrköping går skilda vägar efter fem år?

– Vi spelare har inte haft någon inside information, men jag är inte dum, jag läser också media. Det kom inte som en chock, men samtidigt när jag läste fick jag en klump i magen, säger Jonathan Levi.

”Inte varit inblandade”

Har det funnits något från spelarna att det behövdes en ny röst?

– Vi var inte inblandade i detta överhuvudtaget. Jag har inte hört någonting från spelarsidan att man tagit upp det med styrelsen eller så. Men det är skitsvårt för en tränare att få förtroende från 25 spelare, det kommer man aldrig att få, inte ens de största tränarna får det. Du vet hur det är när man inte får speltid…, säger Jonathan Levi.

Anfallarens egen relation med Jens Gustafsson beskriver han som ytterst god.

– Själv har jag haft en väldigt, väldigt bra relation med Jens. Det är den bästa tränare jag haft när det kommer till både privatperson och tränare. Du kan ha otroligt roligt med honom vid sidan av fotbollen och i omklädningsrummet. Han är lätt att prata med.

– Samtidigt, när han dirigerar dig vad du ska göra på planen och hur du ska bete dig, då lyssnar du. Han är väldigt bra på att hitta balansen mellan fotbollen och privatlivet. Och det är väldigt svårt, det är inte många som klarar det.

Jens Gustafsson.

”Haft många möten”

Bara så att jag förstår det rätt eftersom det varit lite rykten kring det: det fanns alltså inget utbrett missnöje från spelartruppens sida kring Jens? Snarare tvärtom är den bild du ger?

– Ja, vi hade väldigt många möten efter säsongen, och även under säsongen, där vi pratat om varför det har gått som det gått. När vi pratat inför nästa säsong är det ju inte så att vi hängt Jens där. Vi har mer gått hårt åt oss själva att vi vill ändra det här och hur vi ska bete oss när vi försvarar kollektivt.

– Vi har visserligen suttit i olika grupper, men jag kan garantera att det är inga som har sagt att det är Jens som är felet eller att det var därför det inte gick som vi ville detta året.

”Om Guardiola kommer så…”

Är det en förlust för IFK Norrköping att han försvinner?

– Ja, det tycker jag. Men samtidigt, om Pep Guardiola kommer in nu så kan jag inte säga så mycket…, säger Jonathan Levi med ett leende.

När IFK Norrköping nu letar ny tränare kan Jonathan Levi se en poäng med att – oavsett vem det blir – personen får mer stöd i managerrollen. Levis bild är att Jens Gustafsson hade oerhört mycket att göra.

– Jag tror det kan vara smart att dela upp det mer, som i Elfsborg där Jimmy Thelin hade hjälp av klubbdirektören Stefan Andreasson vid förhandlingar bland annat.

– Men sedan kanske Jens säger att det här var det bästa upplägget någonsin. Så jag vet inte riktigt, men det om det ska vara samma roll krävs en tränare som är villig att lägga ner väldigt mycket tid för det har Jens verkligen gjort.

”Ska vara någon som Jens”

Vad vill du se för typ av tränare nu?

– Bra fråga, jag har inte riktigt varit där i tanken ännu. Men jag vill se en tränare som likt Jens kan skilja på tränarollen och privatpersonen. Det var något jag uppskattade väldigt mycket. Fotbollen är en sak, privatlivet en annan. Och det ska vara jävligt roligt i omklädningsrummet, du ska kunna skämta med tränaren men samtidigt känna respekt för att han är din chef.

– Men jag är först och främst fotbollsspelare, och jag vill lära mig nya saker på planen.

Det har ryktats och spekulerats om Rikard Norling och Henrik Rydström bland annat? Om du får lämna en önskelista till jultomten Hunt, vad skriver du på den?

– Jag känner inte till de som privatpersoner, men det Rydström gjorde med Sirius var väldigt imponerande. Och Norling tog ju SM-guld eller något sådant, så det är väldigt stora namn som i så fall kommer till föreningen.

Just ”ett stort namn utifrån” tror Jonathan Levi kan vara bra där ”Peking” idag befinner sig: en av Sveriges rikaste och mest framgångsrika fotbollsföreningar senaste åren.

– Jag vet hur det varit i tidigare klubbar när tränaren kommit inifrån klubben eller staden. Det är inget jag har sett som positivt. Jag tar gärna någon som kommer utifrån, som börjar från ruta ett, där man får prestera och visa upp sig.

Så hellre ett namn utifrån än en intern lösning?

– Ja. Jag uppskattar verkligen vår assisterande Kim (Hellberg) som fotbollstränare, men sedan kanske det är svårt för honom att gå från Sylvia 2019, assisterande 2020 till att ta över som huvudtränare.

– Samtidigt gillar jag hur han är som tränare, han är skicklig, men det kan bli för tidigt också. Jag vet inte, men om det är ett alternativ, och om det blir av, så kommer jag ställa mig bakom det förstås.

VD:n har lämnat, managern också, det är snack om ordförandens framtid – är det skakigt i IFK Norrköping att så många försvinner på samma gång?

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är skakigt. Sedan handlar det i vissa fall inte om allt det som står i media. Massören vi hade, Stefan Thordarson, lämnar ju inte för att han blivit illa behandlad. Sedan vad Jens Magnusson (vd:n) har känt för Peter kan jag inte svara på.

– Men sedan att Stefan Hellberg, vår kanske största profil av alla, lämnar är ju absolut inte bra. Då måste folk börja lyssna och se vad som händer i klubben om det behövs en förändring.

Har du blivit illa behandlad av Peter Hunt?

– Absolut inte. Vi snackade när jag flög ner till Portugal för att skriva på kontraktet. Då fick jag en god uppfattning av honom. Det är svårt när man själv har blivit bemött bra, men så hör man om folk som blivit bemötta på ett lite annat sätt. Det finns alltid två sidor av myntet.

Blir du själv kvar i IFK Norrköping?

– Jag sitter lugnt i båten. Jag har ingen stress. Jag har köpt lägenhet och har sambo där. Jag trivs bra.

Trots turbulensen här och nu tror Jonathan Levi på IFK Norrköping inför 2021:

– Vi vet att vi har bland de högsta topparna i allsvenskan. Sedan kanske de djupaste dalarna också, men får vi till topparna en större del av säsongen kan det bli ett jävligt roligt år. Vi kan gärna sticka ut hakan och säga att vi har allsvenskans bästa offensiv. Får vi ihop det med ett bättre försvarsspel kollektivt kan det bli riktigt bra, säger Jonathan Levi.

Och avslutar med en blinkning åt den stora spelskandalen som skakade italiensk fotboll i mitten av −00-talet:

– Vi får inspireras av calciopoli 2006, där Italien gick ut efter det och vann VM-guld ändå!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

KLART: Gustafsson lämnar Norrköping

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2020

Jonathan Levi

IFK Norrköping

Rikard Norling

Jens Gustafsson (fotbollstränare)

Fotboll

Allsvenskan i fotboll