”Vet inte vad som är fel med Zlatan”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-10

Rafael van der Vaart hur vunnit allt – utom Zlatans respekt

AMSTERDAM. Han växte upp i en husvagn, men fick prinsessan och halva kungariket.

Berättelsen om Rafael van der Vaart är sagan om guldgossen som vunnit allt.

Allt, utom Zlatan Ibrahimovics respekt.

Ett väntrum på en läkarmottagning

i Hamburg, ett par år sedan. Rafael van der Vaart sitter bredvid ett äldre par, mannen vänder sig mot honom, frågar hur läget är.

– Vem var det där? undrar den äldre damen. Maken får förklara:

– Det är Rafael van der Vaart.

– Ah, säger kvinnan. Han med den kända frun.

Rafael van der Vaart har berättat det där själv, med ett leende. Ibland är det enkelt att acceptera en plats lite i skuggan, ibland är det svårt.

För en svensk publik handlar ju berättelsen om van der Vaart nio gånger av tio om hans relation till Sveriges största idrottsstjärna. Det är lite synd, för det finns en annan och bättre historia – som inleds allra längst ner i Spanien.

Låt oss börja där.

Arbetslösheten slog hårt mot Andalusien under tidigt 60-tal, och 1964 tog ett 90-tal unga familjeförsörjare det stora steget att rycka upp allt för att flytta till Holland, där det fanns jobb att få. En av dem hette Rafael García Peci. Han tog med sig sin fru och sexåriga dottern Lolita, fick anställning som kranförare och slog sig ner

i ett litet arbetarhus bredvid De Kennenmers fotbollsplan i Beverwijk, ett par mil utanför Amsterdam.

Lolita blev vuxen i Holland, hon träffade den unge holländaren Ramon van der Vaart på en nattklubb, gifte sig, och fick en son med ljusa drag och mörka, bruna ögon.

Han fick sitt namn efter morfar, det blev en ny liten Rafael – och han hade ingen vanlig uppväxt. Familjen van der Vaart var det som holländarna kallar reizigers, resandefolk.

– Jag bodde i en husvagn i sjutton år. Men det var mer som att bo i ett hus, har han berättat.

– Husvagnen var min familjs livsstil. Min pappa föddes i en. Det kanske inte är normalt, men jag gillade det.

– Det hjälpte mig, för jag var som en gatufajter. Man måste slåss för sin plats. Jag har alltid spelat fotboll på gatan.

Debuterade i a-laget 2000

Pappa Ramon spelade med Rafael runt husvagnen, med ölflaskor som målstolpar. Underlaget tvingade honom att utveckla balansen, hårdheten, tekniken. Rafael var tio år när föräldrarna tog med honom till en öppen träning med Ajax. Tränarna gillade vad de såg, och efter två veckors provträning skrevs han in i klubbens akademi.

– När jag började spela med Ajax fick jag respekt, har han sagt.

van der Vaart debuterade i a-laget i april 2000. Säsongen efter, under Co Adriaanse, slog han igenom på allvar: röstades fram som årets talang, debuterade i landslaget, var det stora, spännande namnet i Ajax.

Då värvade klubben en 20-årig svensk som hette Zlatan Ibrahimovic.

Varför skar det sig mellan Ajax två stjärnor? Hur kommer det sig att det än i dag är så att Zlatan och Wesley Sneijder gillar varandra, medan svensken fortfarande har svårt för van der Vaart?

Det finns många teorier. Förmodligen ingen bättre än dåvarande sportchefen Leo Beenhakkers:

– Det var det klassiska scenariot med Rafael och Zlatan – två unga spelare som blev stjärnor tidigt. De slogs om vem som skulle stå överst.

I början försökte tränaren Ronald Koeman få dem att sluta fred. På ett läger i Portugal lät han dem dela hotellrum för att lära sig att fungera ihop.

Efter ett tungt första år växte sig Zlatan allt större, samtidigt som van der Vaart tog nästa steg i sitt kändisskap.

2003 blev fotomodellen och tv-profilen Sylvie Meis framröstad till Hollands sexigaste kvinna. När hon fyllde år fick hon en Ajax-tröja i present. När hon googlade killen som skickat den såg hon Rafael van der Vaart, fotbollsspelare.

Hon blev kär på första dejten.

I Ajax slogs van der Vaart för sin status. Och slogs han inte för sin status så slogs han för sin flickvän.

Skadades av Zlatan

I en bortamatch mot Ado Den Haag i september 2004 fick han domaren att stoppa matchen i tio minuter efter att hemmafansen inte bara sjungit de vanliga och vidrigt antisemitiska anti-Ajax-sångerna (”Hamas, Hamas, de joden aan het gas” – ”Hamas, Hamas, gasa judarna”) utan också skanderat ramsor om ”Amsterdam-horan” Sylvie.

Ajax ledde matchen med 3–0, men var ur balans och tappade till 3–3. Läktarsångerna var en del av förklaringen. Den andra var att Zlatan Ibrahimovic inte längre spelade i Ajax.

I den höstens första träningslandskamp hade Ibrahimovic skadat van der Vaart med en ful stämpling.

– Det kanske är överdrivet att säga att han gjorde det avsiktligt, men det verkade så, sa van der Vaart. Vi är lagkamrater, jag vet

inte vad som är fel med honom. Den grabben har en skruv lös.

Enligt Het Parool förklarade Zlatan att han aldrig tänkte spela ihop med van der Vaart igen. Enligt de Volkskrant hade Zlatan sökt upp van der Vaart i omklädningsrummet och fräst att ”om du pratar om mig i pressen igen kommer jag att bryta nacken på dig”.

En var tvungen att lämna

Tacklingen hade gjort en infekterad relation omöjlig.

– En av dem var tvungen att försvinna, för att lösa problemet i omklädningsrummet, skrev dåvarande sportchefen Louis van Gaal i sin självbiografi.

Det var Zlatan som lämnade. På transferfönstrets sista dag skrev han på för Juventus.

– Jag kommer att sakna honom som spelare, sa van der Vaart. Men det är ingen hemlighet att vi hade våra problem.

– Jag kommer alltid att ha Ajax i hjärtat. Jag vill tacka alla i klubben, inklusive Rafael. Han är en stor spelare och jag har aldrig haft några problem med

honom, log Zlatan i tv-kanalen AT5.

van der Vaart var kvar i Ajax ett år till, skrev på för Hamburg – och var på god väg att bara bli ”han med en känd fru”.

Han gifte sig med Sylvie sommaren 2005 (bröllopet direktständes i holländsk tv), Sylvie blev jurymedlem i Idol, deltagare

i Let’s Dance, Årets Mamma, årets Miss Bundesliga... hennes varumärke sköt fart mot himlen.

Under tiden hittade Rafael tillbaka till sin högsta nivå. Han styrde HSV:s spel, han gjorde mål, han blev lagkapten, han levde upp till hela sin talang – och sommaren 2008 var det dags att sluta cirklar och skriva slutpunkter.

Han hade kommit till toppen, han hade gift sig med hela Hollands prinsessa, han hade fått sonen Damián Rafael, han var långt ifrån ölflaskorna utanför husvagnen i Beverwijk. En sen, sen natt i augusti 2008 kunde han lyfta luren och slå numret till ett speciellt hus i Andalusien.

– Morfar... Jag är klar för Real Madrid. Jag ska spela fotboll i Spanien.

Rafael García Peci blev överlycklig.

– Mitt barnbarn har äntligen sett sin dröm gå i uppfyllelse, nu kommer vi att vara närmare varandra, berättade han stolt för spanska tidningar.

Rafael Senior höll inte längre på Barça. Morfar hade just fått ett nytt favoritlag.

Flytten till Real Madrid skulle bli den

logiska slutpunkten på Rafael van der Vaarts fantastiska saga. Istället blev tiden i Madrid på många sätt den värsta i hans liv.

Han var den femte holländaren i laget, en del av presidenten Ramón Calderóns holländska projekt. När Calderón avgick försvann projektet, och van der Vaart hamnade allra längst in i frysboxen. Han blev till och med av med sitt tröjnummer. Och när han trodde att han stod på botten öppnades falluckan. I maj 2009 diagnosticerades Sylvie med bröstcancer.

– Även om man alltid måste vara förberedd så var det en ofattbar chock. Sylvie var väldigt orolig, jag höll om henne och vi satt uppe och pratade

hela natten. Vi svor på att vad som än hände så skulle vi ta oss igenom det, har han berättat.

Rafael åkte direkt hem från träningarna, köpte med sig sushi och modemagasin, sjönk ner med sin fru framför ett par avsnitt ur Vänner eller 24.

Fick tio minuter på sig att tacka ja

Sylvie genomgick en operation, hon fick cellgiftsbehandling, cancern gav med sig. Hon kunde börja jobba med tv igen, och familjen kunde börja tänka på ett liv någonstans där han kunde få spela fotboll igen.

Men de fick inte tänka länge.

Klockan fem på kvällen den siste augusti fick Rafael ett samtal från Real Madrid. Klubben hade accepterat ett bud från Tottenham, han fick tio minuter på sig att tacka ja.

– Jag ringde min fru och sa att vi skulle flytta till London. Hon blev lite chockad, men till slut var vi nöjda båda två. Det var ett lätt beslut.

Det har gått en dryg månad sedan dess. Rafael van der Vaart blev omedelbart en nyckelspelare i Tottenham, och när han springer in på sin gamla hemmaarena i Amsterdam på tisdag gör han det som en av Hollands viktigaste spelare.

Bakom sig har han ett fascinerande livsöde. Framför sig? Där kommer han att ha den där långe svensken han aldrig riktigt kommit överens med.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln