Defensiva byten i jakten på mål: ”Hade en tydlig plan”

Av: Daniel Sörensen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

0–1-underläge och desperat jakt på mål i det första kvalmötet mot Mariupol.

Då valde Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel att göra tre defensiva byten.

– Jag tycker inte alls att de var defensiva. Vi hade en tydlig plan, säger han.

I slutet av den första halvleken i Europa League-kvalet mot ukrainska Mariupol gjorde Djurgården det som de verkligen inte ville. Släppa in ett mål på en fast situation.

Den andra halvleken blev en desperat jakt efter ett värdefullt kvitteringsmål att ha med sig ner till returen i Ukraina.

Men de Djurgårdssupportrar som tagit sig till Tele2 arena för att se sitt lag trycka på framåt fick se tränaren Özcan Melkemichel byta in tre – på pappret – defensiva spelare i form av Jacob Une Larsson, Kevin Walker och Jonas Olsson.

– Där håller jag inte med dig. Jag tycker inte alls att de var defensiva. Vi hade en tydlig plan med våra byten, säger han när bytena kommer på tal efter matchen.

Ville få mer tryck på kanten

Efter 65 minuter ersatte Jacob Une Larsson – som gjorde mål i den senaste allsvenska omgången mot Häcken – högerbacken Niklas Gunnarsson.

– Med Une ville vi ha en bra högerfot som oftare kom med i offensiven. Vi ville trycka upp ytterbackarna mer och få in en fräsch spelare på positionen, säger Melkemichel.

Vad var tanken med Kevin Walker-bytet?

– Vi ville ha in Kevin för hans inläggsfot på fasta situationer. Han är duktig på att få in bollarna på de ytor som vi vill nå.

”Hade tankar redan i första halvleken”

Men det kanske viktigaste bytet i Djurgårdens försök att få till en kvittering var att de efter 77 minuter släppte in 195 centimeter långa mittbacken Jonas Olsson. Han gick direkt in i anfallet med en klart mål, in och stångas.

– Vi kände att vi måste få in en stark huvudspelare eftersom vi kommer med mycket inlägg. Vi hade tankar på att få in Jonas redan i den första halvleken, som en plan B. Då får vi tyngd. Men emellanåt blir det kanske för mycket inlägg. Vi måste kunna spela på andra sätt också, säger Özcan Melkemichel.

Till slut fick Djurgården utdelning på sina offensiva försök. I den 94:e minuten nickade anfallaren Aliou Badji in 1–1.

Anfallarna Dzenis Kozica och Edward Chilufya satt på bänken hela matchen.

– Det är tajt matchande med spel i både allsvenskan och i Europa. Därför drog vi oss för att göra vissa byten, för att ha fräscha spelare i nästa omgång mot Sundsvall, säger Melkemichel.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE