Hiens kometkarriär: ”Gjort helt olika resor”

I april gjorde han debut från start i allsvenskan, i augusti i Serie A.

Under september kan Isak Hien lägga till landslagsdebut på kontot.

För Sportbladet berättar mittbacken om kometkarriären, chocken i Italien och återföreningen med Alexander Isak.

Efter en något trög start på proffskarriären har Isak Hien snabbspolat det senaste halvåret. Mittbacken, som gjorde fem inhopp i Djurgården i fjol, tog en plats i startelvan direkt i premiären, blommade ut till en av allsvenskans bästa backar och såldes till Hellas Verona innan transferfönstret stängde.

Sedan ringde förbundskapten Janne Andersson.

– Bara att få chansen att spela i allsvenskan var verkligen speciellt och något jag drömt om. Att sedan gå utomlands och spela i Serie A och nu i landslaget, du hör ju själv hur det låter, det är nästan ofattbart, säger Hien som för drygt fyra år sedan satt på bänken i division 1 innan han skolades om från forward till mittback.

– Det är extremt kul och förhoppningsvis kan jag inspirera många fotbollsspelare att inte ge upp och visa att man kan ta många olika vägar. Vissa slår igenom när de är 17-18 år och vissa kanske behöver ta den resa jag har tagit. Det betyder inte att man är sämre än någon annan, bara att man kan ta en annan väg för att bli utlandsproffs och spela i landslaget.

PLUS: Guldjakt 2022: 60 min bara om Djurgårdens IF

Spelade med Isak och Wahlstedt

Med Hien i landslaget finns nu ett skolboksexempel på hur olika vägar mot samma slutdestination kan se ut. Mittbacken spelade i samma P99-lag som Alexander Isak, och medan Hien tog steg via division 1 och superettan slog den tidigare lagkompisen igenom med dunder och brak redan som 16-åring 2016 innan han såldes till Borussia Dortmund och sedan vidare till Real Sociedad och nu Newcastle.

Leopold Wahlsted.
Leopold Wahlsted.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Dessutom spelade även nyligen inkallade målvakten Leopold Wahlstedt i samma AIK-lag. 

– Det är roligt och speciellt att nu spela i landslaget med grabbarna som man spelade med i ung ålder från 10-11 till 15-16 då jag och Leopold lämnade. Det tyder väl på att vi var ett bra gäng grabbar och jag tror till och med att det finns bud på fler inom kort. Vi har alla tre gjort helt olika resor och det är också väldigt kul, säger Hien som är uppväxt i Akalla precis som en annan blågul stjärna. 

– Robin Quiason har betytt mycket för mig. Som en grabb från förorten är det alltid kul och inspirerande att se folk som man känner och kommer från samma område. Det är några års skillnad mellan oss så man har suttit vid sidan och sett Robin spela och han har varit en inspiration för många i förorten och man ska verkligen inte förminska det.

Robin Quiason.
Robin Quiason.

Hien fortsätter: 

– Fotboll handlar inte bara om att du ska kunna försörja dig på det, det också bra för att lära känna nya människor och hålla igång. Det är bra för hälsan också så det är extremt viktigt att vara en förebild och ett bra exempel för unga, speciellt i förorter och utsatta områden så att barn ser att allt är möjligt. Jag ska verkligen försöka att vara en lika bra förebild som Robin är, även om det är svårt.

”Blev chockad”

Efter 22 matcher i allsvenskan lämnade Hien Djurgården för Hellas Verona under sommaruppehållet. Övergången blev officiell den 27 augusti, dagen efter debuterade han i Serie A. 

– Jag blev rätt chockad. Jag tänkte inte riktigt att jag skulle få speltid efter en träning med laget så jag var inte helt hundra förberedd som jag önskar att vara, men det är bra att bli inkastad i hetluften direkt. Även om det är jobbigt i början hinner man inte tänka så mycket så det var kul ändå, men speciellt.

Isak Hien i Verona-tröjan.
Isak Hien i Verona-tröjan.

Han beskriver den första tiden som tuff, utan eget boende med ett nytt språk, nytt spel och en annan kultur. 

– När man kliver ut på planen finns det inte utrymme för ursäkter, oavsett om det är hur du bor, lever eller om du inte kan språket eller har ont någonstans. Folk förväntar sig att man ska prestera på topp och det är en press, men jag försöker se allt positivt så det är mest bara kul och en utmaning. Jag var ganska beredd på hur tufft det skulle vara.

Hur mycket saknar du Djurgården? 

– Mycket ändå, det ska jag inte ljuga om. Det var en extrem trygghet att vara på Kaknäs, speciellt i år när jag hade ett år i ryggen. Nu är det lite mer av en utmaning, men samtidigt kände jag att det var ett steg jag behövde ta i min karriär. Men det är fantastiska grabbar där, som en familj, och många är vänner för livet. 

Om Hien får landslagsdebutera mot Serbien eller Slovenien i Nations League säger det "ka-ching" för Djurgården som sportchefen Bosse Andersson själv uttryckte det. Sportbladet har tidigare skrivit att klubben för drygt två miljoner kronor direkt in på kontot vid en landslagsdebut. 

– Djurgården har betytt extremt mycket för min utveckling och Bosse har varit otroligt viktig för mig sedan dagen jag skrev på. Han har haft stor tro till mig både som person och fotbollsspelare vilket jag uppskattar väldigt mycket. Han trodde på mig när kanske inte riktigt alla gjorde det så om jag har möjlighet att dra in pengar till Djurgården är jag bara glad för Bosses och Djurgårdens skull.

PLUS: Guldjakt 2022: 60 min bara om Djurgårdens IF

”Borde inte säga för mycket”

Efter debuten mot Degerfors i den allsvenska premiären frågade Sportbladet Hien: "När spelar du bredvid 'Vigge' i landslaget?". En uppretad läsare mejlade in och kallade frågan oseriös, och där och då var det heller inget varken undertecknad eller Hien själv trodde var speciellt nära.

Men med flera mittbackar skadade är 23-åringen favorit till att ta platsen bredvid Lindelöf i mittlåset – något som vore extra speciellt för den tidigare (?) Manchester United-supportern.

– Jag vet inte. När man kommer närmare och närmare toppfotbollen kanske man inte borde säga alltför mycket, säger Hien och ler när klubbsympatierna och kommer på tal.

– Jag höll mycket på United i yngre dagar, men sådant försvinner lite när man spelar själv. Jag får fråga Victor och Anthony hur det är. Det är kul att man får lite inside info, det har man inte haft innan. Jag har sett många matcher med Victor sedan han gick dit. Men nu när man spelar och tränar med honom känns det mer som en lagkamrat än en Unitedspelare. 

Hur skulle det vara att få debutera?

– Det hade betytt extremt mycket och varit en extrem stolthet att få dra på sig svenska landslagströjan. Det är en dröm sedan barnsben och något man längtat efter, men jag har inte riktigt hunnit landa så jag känner ingen stress eller press.

Så småningom när landslagets samlingen är över, lägenheten i Italien klar och han har en ledig stund ska Hien försöka ta in vad han varit med om det senaste halvåret.

– Det känns som att jag bara gått från plats till plats och inte hunnit reflektera över det. Någon kväll får man sätta sig in i de tankarna och vara tacksam över hur långt man kommit. Det är något man kommer att ångra efter karriären annars, om man inte uppskattar det man gjort under karriärens gång. 

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.