Publicerad:
Uppdaterad:

Försäljningar räddar mindre vinst för IFK

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Ordföranden Frank Andersson.
Foto: Bildbyrån
Ordföranden Frank Andersson.

GÖTEBORG. IFK Göteborg ser ut att åter göra en mindre vinst i verksamheten.

Det negativa: Blåvitt är fortsatt beroende av större spelarförsäljningar.

– Utan spelarna vi sålt hade det inte fungerat, säger ordföranden Frank Andersson.

Från att ha varit Sveriges rikaste förening för drygt 15 år sedan har IFK Göteborg fått finna sig i att hamna på efterkälken gentemot allsvenska kolleger.

Blåvitt har inte bara hamnat bakom Malmö FF och AIK utan även Häcken, Elfsborg och IFK Norrköping är starkare ekonomiskt.

Ett mindre plus

Under torsdagen var GP först med att berätta att IFK Göteborg dock även under 2016 kommer visa ett mindre ekonomiskt plusresultat.

Uppgifter som bekräftas av ordföranden Frank Andersson i samband med att Sportbladet gör en sammanställning av klubbarnas ekonomi i allsvenskan som helhet.

– Vi kommer visa svarta siffror, ett positivt resultat, säger Andersson som dock inte vill precisera mer än så.

– Vi har styrelsemöte på måndag och sedan informationsmöte för medlemmarna på tisdag där vi kommer berätta mer om ekonomin, säger Frank Andersson till Sportbladet.

Sålde Kamratgården

Efter fyra år i rad med minusresultat i boksluten var IFK Göteborg tvunget att dra i nödbromsen i slutet av förra året för att rädda ekonomin.

Blåvitt sålde Kamratgården till ett företag vars ägare hyser starka sympatier för IFK Göteborg. Överskottet från försäljningen, 13 miljoner kronor, räddade föreningen till en mindre vinst på sista raden på 2,4 miljoner kronor 2015.

Nu uppger GP att vinsten för 2016 hamnar kring 3,5 miljoner kronor.

Att överskottet inte blir större kan ses som förvånande eftersom IFK Göteborg sålt Gustav Engvall till Bristol City och Haitam Aleesami till Palermo under året.

Stora omkostnader?

Affärer som ska ha kostat köpande klubbar en bit över 30 miljoner kronor, men där Blåvitts siffror kan tyda på att nettot till IFK Göteborg har blivit betydligt mindre.

– Vi har jättemycket jobb kvar att göra runt vår ekonomi, men vi gnetar på. Men hade vi inte sålt spelare så hade det inte gått att få ihop, säger Andersson.

På vilket sätt kan ni öka era intäkter bortsett från spelarförsäljningar?

– Främst genom de idrottsliga resultaten och den fotboll vi spelar. Det sportsliga är det viktigaste för att locka publiken.

– Jag känner även att vi gör ett allt viktigare CSR-jobb, alltså sociala frågor, ute i stadsdelarna där man känner att IFK Göteborg bidrar till att Göteborg med omnejd ska bli ett bättre samhälle. Det gör att våra sponsorer och partners är än mer positivt inställda till oss. Jag har förhoppningar att vi ska kunna öka våra intäkter den vägen, säger Frank Andersson.

Fotnot: En sammanställning med ekonomiska läget i övriga allsvenska klubbar kommer publiceras inom kort av Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: