BK Häcken ute ur Champions League

Publicerad 2021-12-09

GÖTEBORG. BK Häckens chanser till avancemang i Champions League är borta.

Laget förlorade hemmamatchen mot Bayern München med 1–5 efter flera svaga försvarsaktioner.

– Vi måste lära oss av det, säger Robert Vilahamn.

BK Häcken behövde en seger mot Bayern München för ha kvar hopp om avancemang i Champions League. Utmaningen var tydlig inför den näst sista matchen i gruppspelet.

90 minuter, tre tilläggsminuter och ett otal ymniga snöflingor senare stod det klart att den möjligheten är borta.

Efter förlusten satte Stina Blackstenius, Filippa Curmark och Johanna Rytting Kaneryd ner framför pressen för att svara på frågor varför det blev en så stor förlust.

– Jag vet inte vad jag ska svara, säger Stina Blackstenius innan hon finner sig.

– Det är en tuff match, men vi släpper in för enkla mål och det straffar oss.

Bayern München, som vann första mötet med Häcken med 4–0, kan åka hem till Tyskland med ytterligare en seger i bagaget.

Det började dock bra för BK Häcken. Laget satte en hög press mot de tyska gästerna och spelade stundtals ett fint anfallsspel med hög fart.

BK Häcken tog ledningen i den 36:e minuten via Stina Blackstenius som fick en väl avvägd passning i djupet av Stine Larsen.

Men repliken från Bayern München kom snabbt. Bara ett par minuter senare stötte Viviane Asseyi in returen efter Jennifer Falks fina frisparksräddning på Lina Magulls frispark.

Och precis före paus tog gästerna ledningen. Ännu en gång efter en fast situation. Hörnan in från höger nådde backen Saki Kumagai som fick in bollen till anfallaren Jovana Damnjanović som kunde trycka in 2–1.

Trenden att släppa in mål på fasta situationer - det skedde även mot Benfica - hade tränare Robert Vilahamn inte lyckats städa bort.

– Det handlar mycket om tuffhet. Vi bytte strategi på inläggsfrisparkar idag för att väcka liv i det. Men det handlar väldigt mycket om vad man gör i sin duell för att klara av det. I allsvenskan är det inte lika skickliga spelare.

– På ett sätt är det något vi måste jobba på, sen är det ett moment vid måste träna på. Det är tungan på vågen i den här matchen som i den förra och vi måste lära oss av det, säger han.

Över 3 000 på plats i snöfallet

En bit in i den andra halvleken utökade Bayern München ledningen till 3–1. Ännu en gång via Jovana Damnjanović som den här gången kunde skarva in ett inspel från höger kant. BK Häcken hade båda sina mittbackar på försvarssida i straffområdet och nog borde Beata Kollmats kunnat ta ett steg upp och blockera tillslaget.

1–4 gjorde Linda Dallmann som kom fri efter att BK Häckens mittback Luna Gewitz skänkt bort bollen genom att slå den på motståndaren på väg framåt på planen, som sista spelare.

1–5 var ett riktigt vackert mål av Bayern München. Inhoppande Lineth Beerensteyn språngnickade in bollen som Maximiliane Rall slog från höger kant.

Bayerns högerback Hanna Glas slog fast att det var en klasskillnad på lagen.

– Jag tyckte man märkte en stor temposkillnad mellan lagen och den individuella kvalitén. Jag tycker att vi tar bättre beslut. De har vissa bra tendenser, men det är en bit bort, säger hon.

Bayern München spelade den svenska landslagsspelaren Hanna Glas från start och Sofia Jakobsson kom in i den 63:e minuten. Över 3 000 personer hade hittat till Bravida Arena trots kylan och snön.

BK Häcken möter Lyon i den sista matchen kommande vecka.

Hanna Wijk deppar efter ett av Bayern Münchens mål.