Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Synd att Janne Andersson inte tror på mirakel

FOTBOLL

SEVILLA. Sverige behöver alla superhjältar de kan uppbåda i Sevilla: La Liga-ledare, lejon, lojala lagspelare.

Det här är en svensk landslagskväll för att överträffa sig själva.

Synd bara att Janne Andersson inte tror på mirakel.

Efter den georgiska genomklappningen har Sevilla tagit emot landslaget med 23 grader, sol och hopp om liv. Kontrasten mot Batumi kunde inte ha varit större.

Problemet med Sveriges insats mot Georgien, ett av dem, är att det ofta såg ganska bra ut fram till avslut. Zlatan Ibrahimovic hittade Alexander Isak, Alexander Isak kombinerade med Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg servade dem båda, Emil Krafth kom förbi med inlägg på högerkanten.

Men sitter inte bolljäveln så sitter den inte. Och visst kan man ändra taktik mellan två närliggande matcher, man kan dra slutsatser och lärdomar och finjustera detaljer. Men hur instruerar man anfallare att sluta bränna fina lägen?

Jag tror att Janne Andersson resonerar ungefär så här: Det är viktigt att ha tålamod och nöta mot kvalitativt sämre motstånd, att fortsätta lyfta upp bollar på forwards. Till slut sitter den.

Men någon timme in i matchen i torsdags började det kännas som om den aldrig skulle sitta, om Sverige så spelat fotboll i tre timmar.

Erik Hamréns vilda år

Det finns förstås förklaringar också till obegripliga målmissar. Zlatan Ibrahimovic var själv inne på det efter match, han har spelat för få timmar fotboll på slutet för att ha den där sista skärpan, den man bara kan spela sig till, den som måste återerövras efter varje längre skadeuppehåll. Alexander Isak har visat på en uppåtgående trend de senaste veckorna, men har också han en ganska anonym klubbhöst bakom sig, om man tittar i målprotokollet.

Landslaget har förlitat sig på Janne Anderssons och Peter Wettergrens metod i sex år nu och på det hela har det fungerat bra. På frågan vad Janne Anderssons drömmar var när han tog över som förbundskapten 2016 svarade han karaktäristiskt att han jobbar och inte drömmer.

Efter Erik Hamréns vilda år vid rodret var det skönt att få en förbundskapten med en plan på posten, någon som inte trodde att Sverige skulle kunna vinna mot Holland på bättre passningsspel, bollinnehav och shajning.

I Janne Anderssons filosofi ingår att man slår sämre lag – och ibland också de bättre rankade – med hjälp av konkretism och kollektivism. I och med förlusten i torsdags har han, paradoxalt nog, satt sig i en sits där han nästan måste tro på mirakel.

Modern svensk fotbollshistoria saknar inte exempel på när man snuvat Goliat på triumfen. Playoff-mötet mot Italien 2017 är förstås modellen, men det var mot ett annat sorts motstånd än Spanien är i dag. Ett krisande Italien utan målgörare eller slutforcering i benen då har väldigt lite att göra med Luis Enriques unga EM-semifinalister. Spanien är ganska långt ifrån sina superupplagor för tio år sedan, men de är fortfarande Spanien, de gillar att spela fotboll och de har hur många alternativ som helst att använda sig av.

Krävs en helt perfekt kväll

Också Sveriges utgångsläge är annorlunda nu. Efter målet på hemmaplan (Jakob Johansson!) åkte landslaget till returen på San Siro och stängde igen bakåt. Det gick knappt, men det gick. Insatsen mot Spanien i EM i somras, på just La Cartuja-arenan här i Sevilla, påminde en del om miraklet i Milano fyra år tidigare. Sverige kan stänga igen mot stora lag, men kan de göra mål på dem i skarpt läge? Kan de göra två om det krävs?

Jag vet inte. Men jag vet att det kommer att krävas en helt perfekt kväll för att få fira en säkrad VM-plats, en insats uppe i nivå med de allra största i svensk landslagshistoria. Och jag tror att det behövs mer än hårt jobb för att nå dit. Det behövs en tro på något, en Gladiator-osande inramning, mod, utfälld bröstkorg och cojones. Janne Andersson har sina principer om noggrannhet och metodiskt arbete och det är som det är med den saken. Men om han någon gång avser att frångå dem till förmån för inspirationstal om drömmar, uppumpat adrenalin och gruppvrål i omklädningsrummet före avspark så är dagen kommen.

Det är dags för ett mirakel, vare sig Janne Andersson tror på dem eller inte.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: En av svensk fotbolls brutalaste förluster någonsin

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jakob Johansson

Emil Forsberg

Herrlandslaget i fotboll

Zlatan Ibrahimovic

Janne Andersson

Alexander Isak

Georgien