Historiskt beslut – samma lön för herrar och damer

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:

FOTBOLL

Brasiliansk fotboll bryter ny mark när det gäller jämställdheten mellan herr- och damfotboll.

Landets fotbollsförbund har nämligen beslutat att de båda seniorlandslagen nu kommer ha samma löner.

Marta, Cristiane och resterande damer, som leds av Pia Sundhage, får nu alltså samma ersättning som herrstjärnorna Neymar och Philippe Coutinho.

Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN

Frågan om jämställdheten mellan svensk herr- och damfotboll har varit på tapeten en längre tid.

Skillnaderna i löner mellan de båda seniorlandslagen har varit tydliga och förra sommaren anmäldes också Svenska Fotbollförbundet (SvFF) till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för lönediskriminering.

Ingen diskriminering enligt DO

Så sent som förra veckan kom svaret från DO.

”Det finns inte någon skyldighet enligt lagen för SvFF att ändra på den ersättningsmodell som gäller för damlandslaget respektive herrlandslaget i fotboll”, meddelade myndigheten då.

– Jag vill däremot understryka att beslutet inte hindrar förbundet och spelarnas representanter från att tillsammans välja en annan ersättningsmodell, som skulle garantera lika lön för spelare i damlandslaget respektive herrlandslaget, lägger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg till.

Foto: Nelson Antoine / TT NYHETSBYRÅN

Historiskt beslut i Brasilien

Ett förbund som däremot bryter ny mark i jämställdhetsfrågan är det brasilianska fotbollsförbundet (CBF).

Under sen onsdagskväll, svensk tid, meddelade förbundspresidenten Rogério Caboclo att landets två seniorlandslag numera kommer tjäna lika mycket.

Det innebär alltså samma lön för damlandslagets spelare, ledda av Pia Sundhage, som för herrlandslagets med stjärnor som Neymar, Philippe Coutinho och Gabriel Jesus i truppen.

”Damspelare kommer få samma ersättning när de spelar för landslaget som herrspelare. Det kommer inte längre vara någon skillnad mellan könen, eftersom CBF står för jämställdhet”, säger Caboclo i ett pressmeddelande.

Brasilien ansluter därmed till Australien, Norge och Nya Zeeland som de länder som betalar lika löner till båda sina seniorlandslag.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: David Santiago / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.