”Förbundet har stått och tittat på”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Magnus Sandberg

Ola Wenström är mer än redo att guida tittarna när Bundesliga återstartar i helgen.

Men programledaren tror att fotbollen i Sverige får vänta.
– Fotbollen har varit alldeles för passiv, säger han.

Efter veckor utan toppfotboll är det äntligen dags när Bundesliga drar igång igen under lördagen. Tyskland är först ut bland de stora Europeiska fotbollsligorna att återuppta säsongen och väntas ha miljardpublik i helgen. 

I Sverige storsatsar Viasat med studio både lördag och söndag. 

– Jag är väldigt taggad. Det känns som att få glänta på dörren från karantänbubblan vi alla lever i och vädra lite normalitet. Det ska bli väldigt kul att få prata och titta på något som händer just nu, säger programledaren Ola Wenström och fortsätter:

– Jag ser verkligen fram emot att se fotboll på riktigt, även om jag förstår att det är ett läge där det finns de som tycker att det kan vara både opassande och osmakligt. Men jag landar ändå i att det efter massa död ändå ett tecken på liv.

”Inte brytt sig”

Wenström är dock inte lika hoppfull att allsvenskan kommer att kunna dra igång som planerat den 14 juni. 

– Det är ganska tydligt att Folkhälsomyndigheten inte brytt sig om att sätta sig in i frågan. Sedan har RF låtit det vara och Svenska fotbollförbundet stått och tittat på. Det är ingen som har drivit frågan och fotbollen har varit alldeles för passiv. Det är nog på målsnöret att allsvenskan kan dra igång den 14:e. Fotbollen har vaknat alldeles för sent.

Tror du vi får se Zlatan i allsvenskan när den väl drar igång? 

– Ja, jag tror det. Det är så mycket konstigt nu så det tycks nästan inte vara så märkligt längre. Jag tycker väldigt mycket landar i att det är det logiska i allt det här. Det är helt otroligt att det skulle hända om vi bara tittar några veckor tillbaka, men framåt tror jag inte alls att det är omöjligt. Jag tror att han fick lite blodad tand på det där projektet med Hammarby.

Foto: BILDBYRÅN

”Rycks undan från mig”

Hammarbys internmatch under en träning som sändes i Dplay fick stor uppmärksamhet och väckte en hel del kritik. Wenström har svårt att förstå den.

– Jag förstår faktiskt inte upprördheten. Det var ju ett träningspass. Den stora skillnaden var väl att det var en kamera på. Det spelades ju säkert andra matcher på träning på andra ställen samtidigt, men det visar ju lite att reglerna är svåra. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten har gjort ett suveränt jobb i stora delar, men just när det gäller fotbollen har de inte haft koll och det kan man inte begära heller. Det är upp till fotbollen och RF.

En annan stor grej under den här våren har varit att Nent Group, med Viasat-kanalerna, förlorar Champions League-rättigheterna till TV4 och C More från och med säsongen 2021/22.

– Det har jag smält, bearbetat och förträngt. Det är ett år kvar och sedan ska det försvinna. Det är något som jag jobbat med extremt nära och tyckt väldigt mycket om och lagt ner hela mitt yrkesliv på de senaste tolv åren och det rycks undan från mig som det ser ut just nu. Det känns trist, säger Wenström som fått en hel del uppskattning för sitt jobb.

– Det varit fantastiska kommentarer med uppskattning utifrån vad jag och vi har gjort och det är härligt att få den värmen och kärleken. Väldigt mycket kraft har lagts ner, både jag personligen med familjen som stöd och redaktionen. Man lever med den ligan när den rullar och planerar hela livet utifrån den.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.