GULDPLAN 2020: Piteå IF

Publicerad 2020-05-30

Guldlaget från 2018 kraschlandade på en sjätteplats i fjol och efter att hela tio spelare lämnat bygger Piteå nu om rejält i jakten på nya topplaceringar.

Men hur hårt kommer egentligen coronakrisen slå mot Damallsvenskans nordligaste lag – inte minst om de kommer behöva åka land och rike runt i buss?

2019 blev inget guldår.

Placering 2019

Efter guldåret 2018 var förväntningarna stora på laget i fjol. Sjätteplatsen var en stor besvikelse och den kom trots färre förluster än vid SM-guldet.

Oavgjorda efter oavgjorda efter oavgjorda matcher... Det blev till slut tio kryss.

Piteås väg till en ny tabellseger (eller topp 3-plats och Europaspel) kommer inte via pampiga 4–0-segrar eller skyttedrottningar. Men i år måste de ha marginalerna på sin sida igen.

Julia Karlernäs.

Nyckelperson

Julia Karlernäs. Piteå har inte allt för många pjäser kvar från guldlaget för två år sedan, men årets MVP i damallsvenskan den säsongen är en av de som hänger i. Karlernäs har sedan dess fått ta ännu mer ansvar i laget och växer av den rollen. En mittfältsmotor och – kanske inte så smickrande för anfallssidan – även vassaste målskytten. Landslagsspelaren är helt central och bär laget på sina axlar. Viktigaste spelaren i hela allsvenskan på förhand.

Madelen Janogy har lämnat.

Truppläget

Piteå har tappat mängder av allsvensk rutin sedan i fjol, då hela tio spelare lämnat. Landslagsmeriterade SM-guldvinnande målvakten Cajsa Andersson har vänt tillbaka till Linköping, June Pedersens pricksäkra vänsterdoja finns numera i Bajen, profilstarka Madelen Janogy är ett minne blott och ett nio år långt äktenskap som slutade med a-landslagspel är över med högerbacken Ronja Aronsson. Dessutom har lovande ytterbacken Selina Henriksson slitit av korsbandet och opererats nyligen. Puh!

Piteå lyckades lösa tidigare LB07-spelaren Sofia Wännerdahl, som är tillbaka efter just en korsbandsskada, som ersättare till Henriksson. Det här är ett lag som bygger upp och bygger om. Om coronapandemin fört något positivt med sig för Piteå så är det att laget fått extra tid att spela ihop sig.

Stellan Carlsson.

Tränarsituation

Stellan Carlsson, eller mr Piteå som man kanske kan kalla honom efter alla år som tränare i laget, är givetvis också en nyckelspelare här. Något av en mirakeltränare som varit med och gjort Piteå till ett attraktivt damallsvenskt lag och förädlat talanger som tagit sig långt.

Carlsson anställdes 2012 och är enligt sportchef Leif Strandh klubbens bästa rekrytering någonsin. Det senaste treårskontraktet går ut efter den här säsongen. Parterna pratar, men ingenting är klart än.

För Piteå är det bara att hoppas att han blir klar några år till, minst. Så som Stellan Carlsson pratar om sitt Piteå, spelarna och det de gör och står för i ett lag som rent geografiskt inte har förutsättningarna på sin sida måste varje klubbs dröm.

Piteå kommer drabbas hårt av lägre publikintäkter.

Ekonomi

Corona slår hårt mot den norrbottniska klubben som lär få dyrare kostnader för resor den här säsongen. Tidigt bokade biljetter har brunnit inne, nya bokningar kommer att få göras med kort varsel och laget kan, utan flyg, tvingas åka land och rike runt med buss.

Med spelare som pluggar och jobbar vid sidan om innebär bussresorna dessutom förlorad arbetsförtjänst vilket klubben måste ersätta. Och då har vi ännu inte nämnt all tid som spelarna förlorar i återhämtning och träning om de i stället måste sitta på en buss...

Ordföranden Rikard Fahlman har efterlyst en resekompensation som han tycker ska fördelas utifrån geografiskt läge men där har EFD varit tydliga med att det från deras sida inte finns mer pengar att fördela.

Piteå IF är en av seriens stora publiklag och en säsong med tomma läktare vore ödesdigert för klubben, som redan förlorat hundratusentals kronor när fotbollscupen Piteå Summer Games ställdes in. Den ekonomiska pressen på klubben, vars elitlicens var hotad så sent som inför SM-guldåret 2018, är stor.

Guro Pettersen.

Målvakt

Piteå har tappat en av Sveriges mest guldglittrande målvakter i Cajsa Andersson. 27-åringen kom till Piteå efter två SM-guld med Linköping och tog SM-guld direkt med Piteå och har under tiden i klubben fått göra a-landslagsdebut.

Även om Andersson nästan har kommit med guldgaranti de senaste säsongerna känns ersättaren Guro Pettersen inte som en oäven ersättare. Den 28-åriga norskan kommer från Vålerengen och har spelat i norska högstaligan i fyra säsonger. ”En lugn och trygg målvakt”, enligt tränaren Stellan Carlsson.

Bakom henne gör 26-åriga Caroline Frykgård andra säsongen i klubben.

Faith Ikidi.

Backar

Faith Ikidi är tryggheten i den här backlinjen och den rutinerade 33-åringen kommer att få ta ett stort ansvar. I övrigt är det nämligen flera nya namn, som skotska Cailin Michie, Sejde Abrahamsson och tidigare nämnda Wännerdahl, som måste jobba sig in i damallsvenskan igen efter ett långt skadebreak.

Lena Blomkvist, med mängder av säsonger i Piteå bakom sig, spelades på såväl vänster- som högerkanten innan corona slog till. Stellan Carlsson har testat flera spelare, på olika positioner, och så lär det fortsätta under säsongen. Den här backlinjen är helt otestad mot tuffare allsvenskt motstånd men känslan är att det inte finns så många anledningar till oro trots allt.

Ellen Löfqvist.

Mittfält

Innermittfältet med rutinerade Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist och alternativet Josefin Johansson är supervasst. Tre rutinerade och fysiskt tuffa spelare som vinner väldigt mycket boll. Unga Astrid Larsson som plockats in från Hammarby känns spännande på kanten.

Josefin Johansson, som var med i Pia Sundhages landslag för några år sedan, gjorde comeback i fjol efter att ha blivit mamma och har enligt tränare Stellan Carlsson hittat tillbaka i intensitet.

Fernanda da Silva och Nina Jakobsson.

Anfallare

Anfallsduon Nina Jakobsson och Fernanda da Silva måste göra fler mål än de nio de gjorde tillsammans i fjol om Piteå ska ha något med toppstriden att göra.

Nina Jakobsson firade SM-guldet för två år sedan fotskadad och den straffområdesstarka spelaren, som den säsongen debuterade i a-landslaget, har nu fått träna på och hållit sig frisk.

– Jag hoppas att hon kan komma tillbaka till det hon hade året innan, säger Stellan Carlsson.

Fernanda da Silva är tekniskt skicklig och har ett bra distansskott, Cecilia Edlund springer kopiöst och nya unga Cajsa Hedlund, som öst in mål i division 1, är bra i djupled.

I den här kvartetten finns ingen het kandidat till skytteligavinsten, utan här handlar det om att flera ska producera.

Pauline Hammarlund.

Drömvärvning

Minns ni tiden då Piteå hade en skyttedrottning i laget? Pauline Hammarlund slog till med 16 mål när laget succéartat slutade trea i tabellen 2015. Hammarlund var trea i skytteligan, bäst bland svenskorna, och fick landslagsdebutera. Hammarlund har varit hårt skadedrabbad sedan hon lämnade Piteå och i Kopparbergs/Göteborgs är anfallskonkurrensen med landslagskollegorna Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist i laget benhård. Här har du gott om plats för att skina Hammarlund.

Cassandra Korhonen till höger.

Mer realistisk värvning

Piteå är inget lag som spanar in stjärnorna utan klubbens linje handlar om att hitta unga utvecklingsbara spelare med den rätta karaktären. Elitettan och division 1 är ett bra ställe att leta efter en ny kreativ spelare eller varför inte framtida måltjuven?

Tittar man i stället neråt i tabellen har Uppsala en riktig klassisk målskytt i Cassandra Korhonen. 22-åringen gjorde 25 mål i elitettan i fjol och var en bidragande orsak till Uppsalas steg upp i allsvenskan. Hon vore kul att se i Piteå.

Prognos

Före coronapandemin kändes Piteå som en given topp 3-kandidat men de rådande omständigheterna kommer slå stenhårt mot ligans nordligaste klubb, ingen tvekan.

Men herregud, hur många var det som trodde att guldet skulle landa i Piteå för två år sedan? Nä just det. Den här klubben har tidigare visat att man kämpar på allra bäst i lite motvind.

Hur hårt kommer corona slå mot er med tanke på ert geografiska läge, Stellan Carlsson?

– Det är klart en risk att det påverkar. En del handlar om att kunna hitta rätt i spelarnas återhämtning. Blir det väldigt matchtätt och långa resor för oss så kommer vissa spelare kunna belastas hårt medan vi får ha koll på andra spelare. Ska man hitta något gott med det onda så har vi haft lite längre tid att bygga in grundläggande saker och lära känna varandra. Det kommer hjälpa oss att läsa av vad som är som är nyttigt för respektive spelare.

– Men allt kommer bero på hur vi kan resa. Om det bara blir buss till exempel så kommer det vara en utmaning. Bara körtiden mellan Malmö och Piteå är ett dygn...

Är det rimligt att det ska fungera?

– Nej... Jag vet faktiskt inte.

Det låter i alla fall långt ifrån optimalt?

– Ja det kan man säga.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.