Oron inför ödesmatchen

Av: Anna Rydén, Petra Thorén

Publicerad:

GÖTEBORG. Hon fick chansen senast mot Island.

Men inför det avgörande returmötet växer en osäkerhet från flera håll kring Rosengårds målvakt Zecira Musovic.

– Hon hade kanske inte hade det bästa spelet mot oss, säger Sara Björk Gunnarsdottir.

Medan Hedvig Lindahl rehabar i Spanien så slåss Göteborgs Jennifer Falk, 27, och Rosengårds Zecira Musovic, 24, om en plats i den svenska startelvan.

Vid den senaste EM-kvalsamlingen lät Peter Gerhardsson de dela på uppgiften. Jennifer Falk fick vakta kassen mot Ungern medan Musovic fick chansen mot Island.

Men Musovics insats i den tunga bortamatchen imponerade inte på stjärnan Sara Björk Gunnarsdottir.

– Jag spelade med henne i Rosengård, då var hon ganska ung men ändå en ganska bra spelare. Hon har utvecklats mycket men hade kanske inte sitt bästa spel mot oss, jag tror att vi gjorde det lite svårt för henne. Men hon är en bra målvakt, säger hon.

Zecira Musovic under matchen mot Island.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Zecira Musovic under matchen mot Island.

”Gav mig många lärdomar”

I den matchen så kände sig Island blåsta på segern efter att just Sara Björk Gunnarsdottir nickat in ett mål, som hon trodde var en kvittering. Domaren blåste dock frispark till Sverige i stället efter att Musovic blivit störd och därför inte lyckats boxa undan bollen. 

– Min match mot Island gav mig väldigt många lärdomar, en bra och nyttig erfarenhet av det som komma skall. Det är jag väldigt tacksam för.

Vilka lärdomar var de viktigaste och hur påverkar din prestation i den matchen laguttagningen?

– Jag tycker att Island som förväntat visade upp ett väldigt fysiskt spel och de satsade fullt ut i alla situationer och har den fysiska biten som sin styrka mer än den tekniska. Det är en lärdom jag tar med mig, att vara tuffare i de fasta situationerna och att aldrig slappna förrän situationen är över. Det är en lärdom jag är väldigt nöjd med att jag fick vara med om där, som jag tror kan vara nyttig framöver.

Det som Sverige inte var beredda på i förra mötet var Islands hemliga vapen. De långa inkasten.

– Vi löste det rätt bra. Det var vid ett tillfälle där som det blev lite tokigt men på det stora hela löste vi det där ute, bra och snabbt, säger mittbacken Linda Sembrant.

Vill inte recensera

Försvarsklippan, till vardags i Juventus, menar att samspelet mellan målvakt och försvaret blir extra viktigt i matcher som den här. Speciellt när de inte har spelat så mycket tillsammans tidigare utan mest testats på träningarna.

– Det är klart att när man har spelat länge tillsammans så har man haft mycket tid för att bygga upp det här samarbetet. Så det är otroligt viktigt för oss att snacka och vara tydliga vad vi vill. Kommunikationen för oss där bak är a och o. 

De defensiva fasta situationerna är något som Musovics klubblag FC Rosengård har haft en del problem med sedan den senaste landslagssamlingen.

– Jag vill inte uttala mig om det. Jag tar det med henne eller med Leffe. Jag har inte sett varenda ingripande i sig även om jag sett matcher. Tillsammans med Leffe så diskuterar vi för- och nackdelar. Jag vill inte recensera spelare mediamässigt utan det tar jag med spelarna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson när Sportbladet frågar honom om det inför matchen mot Island.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jennifer Falk

”Varit ödsdigert”

Patrick Winqvist som ansvarar för Rosengårds låga försvarsspel och defensiva fasta menar att det finns ett problem inom damfotbollen med spelare som medvetet går in och stör målvakter eller zonspelare på fasta situationer.

– Det är så uppenbart ibland. Vissa spelare har inget fokus på bollen. Det är klart att de isländska spelarna vet att om de sätter målvakten ur spel så kan de göra mål, säger han och fortsätter:

– Sen har vi i Rosengård hamnat i en ond cirkel där vi släppt in tre fasta hörnmål vilket har varit ödesdigert. Det kan ha att göra med att vi har en oro i de situationerna. För oss har det haft betydelse men jag tror inte att det spelar någon roll när man är i ett nytt lag som landslaget i det här fallet.

Musovic själv, som är van att vara uttalad första målvakt i klubblaget, hoppas så klart på speltid.

– Jag blir besviken varje gång jag inte får spela och jag fortsätter att övertyga Peter varje gång att det ska vara jag som ska spelar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.