Cristiano Ronaldo historisk – främste målgöraren någonsin

Uppdaterad 2022-03-13 | Publicerad 2022-03-12

Dejan Kulusevski och Tottenham pressade hemmalaget på Old Trafford.

Men Cristiano Ronaldo svarade för ett hattrick för Manchester United i 3–2-segern och 37-åringen är med 807 mål i tävlingsmatcher den främste målgöraren någonsin.

– Jag är oerhört lycklig, säger han.

Victor Nilsson Lindelöf och Anthony Elanga började på bänken för Manchester United i stormötet med Tottenham på Old Trafford.

Hos Londonlaget spelade formstarke Dejan Kulusevski från start och efter en dryg halvtimme ordnade svensken en straff för Spurs efter en fin individuell prestation.

Kulusevski tog sig förbi Jadon Sancho två gånger och inspelet, med högerfoten, tog sedan på handen på Alex Telles. Den efterföljande straffen slog Harry Kane säkert i mål till 1–1 (35).

Innan dess hade Cristiano Ronaldo svarat för 1–0 (12) med ett rykande distansskott bakom Tottenhammålvakten Hugo Lloris.

Med det målet tangerade portugisen tjeckoslovaken Josef Bican som svarade för 805 mål i tävlingsmatcher under åren 1931–1955 enligt Fifa och Sport Soccer Statistics Foundation.

Men det dröjde inte länge innan Cristiano Ronaldo blev ensam på den där tronen.

Fint framspelad av Jadon Sancho styrde 37-åringen in 2–1 i 38:e minuten för Manchester United och passerade därmed Bican och klev ensam upp i tidernas skytteligatopp.

Pelé sägs ha gjort över 1 000 mål under sin karriär men där uppges statistiken vara för bristfällig.

Fullbordade hattrick

Ronaldo var inte färdig för kvällen.

I 72:a minuten kvitterade Tottenham till 2–2 efter ett självmål av Harry Maguire.

Men så var det ju den där anfallaren som Manchester United har, den meste målgöraren genom tiderna.

I 82:a minuten nickade en svävande Cristiano Ronaldo med kraft in 3–2 för Manchester United på en hörna från Alex Telles.

Därmed var 37-åringen uppe i 807 mål totalt efter sitt hattrick mot Tottenham.

– Analyserar man matchen kommer Cristiano Ronaldo vara ganska frånvarande i stora stycken, men så gör han sådana här mål. Det går inte att mäta honom med samma måttstock som andra spelare. Han gör inte samma jobb. Men med tanke på hur sylvass han är så får han ekvationen att gå ihop, säger Sportbladets Erik Niva hos Viasat.

”Särklassig i världen”

– Han är mer eller mindre särklassig i världen på det han visar upp, att springa loss, att avsluta med högern, att nicka mot stillastående försvarare. Han är klinisk.

– Han får tre chanser och gör tre mål. Den effektiviteten avgör matchen, säger Niva.

Anthony Elanga kom in för Manchester United i 68:e minuten. Även Victor Nilsson Lindelöf hoppade in när den svenske landslagskaptenen bytte med Cristiano Ronaldo när hemmalaget stängde till och säkrade en viktig trepoängare i kampen om en Champions Leagueplats under slutminuterna med 3–2-segern.

Dejan Kulusevski fick 78 minuters speltid hos Tottenham.

Finns ”inga gränser”

Cristiano Ronaldo gav inga intervjuer efter matchen utan skrev i stället på sitt Instagram senare under lördagskvällen:

”Jag är oerhört lycklig över mitt första hattrick efter att jag kom tillbaka till Old Trafford! Inget slår känslan över att vara tillbaka på planen och hjälpa laget med mål och hårt jobb. Vi visade återigen att vi kan slå vilket lag som helst när som helst så länge vi jobbar hårt som en enhet. Det finns inga gränser för Manchester United! I alla lägen! Kom igen, Devils!”