VM-kval i fotboll

Siffrorna avslöjar – så viktig är Emil Forsberg för Blågult

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

För att ta sig direkt till VM 2022 behöver Sverige vinna mot Kosovo och Grekland.

Nyckelspelaren är ingen överraskning, visar statistiken.

Emil Forsberg, 29, toppar fem kategorier.

Herrlandslagets 2021 har hittills innehållit 12 spelade matcher, 9 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster och målskillnaden 20–9.

Fina siffror, men de behöver helst bli ännu bättre (läs förlustfria) för att Blågult ska kunna ta förstaplatsen i VM-kvalgruppen och ett direktavancemang till mästerskapet i Qatar i december nästa år.

Segrar mot Kosovo och Grekland ger Sverige ett starkt utgångsläge inför de två avslutande VM-kvalomgångarna borta mot Georgien och Spanien i november.

Sportbladet har gått igenom statistiken från Instat över landslagsåret så här långt och den visar ännu tydligare Emil Forsbergs stora betydelse för Blågult.

RB Leipzig-mittfältare toppar fem av statistikens kategorier: Forsberg är 2021 landslagets bäste poänggörare, han deltar i flest målgivande anfall, slår flest avancerade passningar rätt, är bäst på att dribbla och får flest frisparkar med sig.

”Man kan bli lurad”

På ett kollektivt plan har landslaget lyckats särskilt bra defensivt i ett avseende. På 12 matcher har Sverige inte släppt in ett enda mål efter en fast situation, enligt Instats siffror.

Hur mycket läser och lyssnar spelarna själva då på den här typen av uppgifter?

– Jag är absolut ingen statistik-kille. Jag gillar att spela, att gå in och göra min grej, säger Dejan Kulusevski. Jag vet vad jag behöver bli bättre på.

Vad?

– Det mentala. Alla har spelat fotboll hur länge som helst och tränat på allt, men huvudet måste funka hela tiden. Att alltid vara redo, att inte bli frustrerad när man inte får spela, säger Juventus-spelaren.

Ludwig Augustinsson har mer rutin på att granska statistik:

– I Werder Bremen fick vi ett papper efter varje match om hur många dueller man hade vunnit, passningar, löpsträcka. I Sevilla har jag inte spelat än men jag har inte sett att det ligger något papper efter matcherna.

– I Bremen kollade jag och försökte ha så bra statistik som möjligt. Men man kan bli lurad också. Passningsprocenten kan vara hög men man spelar inte alltid bollen framåt, säger vänsterbacken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Betyg: De var bäst och sämst i Sveriges seger

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

VM-kval i fotboll

Herrlandslaget i fotboll

Emil Forsberg

Alexander Isak

Zlatan Ibrahimovic

Dejan Kulusevski

Victor Nilsson Lindelöf