Rolfö hyllar Janogys beslut: Modigt att lämna

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

I helgen drog Madelen Janogy på sig matchkläderna igen efter uppehållet för psykisk ohälsa.

Och det gladde vännen och den tidigare klubbkompisen Fridolina Rolfö.

– Hon var modig att ta beslutet att åka hem för att få hjälp, säger Rolfö.

I söndags följde Fridolina Rolfö Piteås bortamöte med Eskilstuna från hemmet i Tyskland. Utgången av den allsvenska matchen spelade mindre roll. För Rolfö handlade allt bara om att få se kompisen Madelen Janogys comeback på fotbollsplanen.

– Det var jättekul. Jag är glad för hennes skull att hon spelade. Sedan kanske det kommer att ta lite tid innan hon kommer att hitta tillbaka till den rätta formen, men det är kul att se att hon ändå är på planen, säger hon.

Fridolina Rolfö. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Fridolina Rolfö. Arkivbild.

”Fantastisk fotbollsspelare”

Efter förra säsongens succé med VM-bronset valde Janogy att lämna allsvenskan för spel i bundesligalaget Wolfsburg. Tiden i den tyska storklubben kom dock att präglas av sömnproblem och psykisk ohälsa, vilket under våren fick anfallaren att bryta kontraktet och ta en paus från fotbollen.

Först den 5 augusti valde 24-åringen att ta upp karriären igen och skrev på för Piteå fram till 2021.

– Hon är en fantastisk fotbollsspelare och hade alla möjligheter att fortsätta utvecklas i Wolfsburg, men måendet är viktigare och jag tycker att hon tog rätt beslut med att hitta tillbaka till tryggheten, säger Rolfö.

– Att hon valde Piteå var helt rätt, där jag vet att hon har haft en fantastisk tid tidigare. Jag är glad att hon tog det beslutet och jag tror att det kommer att göra henne gott.

”Modig”

I väntan på en lägenhet i Wolfsburg bodde Madelen Janogy hos Fridolina Rolfö. Den dagliga tillvaron i varandras sällskap gjorde att duon lärde känna varandra på ett annat sätt än vid landslagssamlingarna.

– Vi umgicks varje dag och är väldigt nära. Hon är en jättefin vän till mig, säger Rolfö och berättar att hon under den tunga perioden stöttade Janogy så mycket hon kunde.

– Jag försökte göra mitt bästa. Sedan var det någonting som hon själv fick bearbeta och gå igenom. Det var klart att det var en tuff period men … vi pratade om det och hon var modig att ta beslutet att åka hem för att få hjälp. Jag beundrar henne verkligen, att hon var stark, tog sig igenom det och valde att ta hjälp. Hon är verkligen modig på det sättet.

TT: Nu när hon är tillbaka i Piteå, tror du att hon kommer vara aktuell för landslaget igen?

– Det tror jag men jag tror att det handlar om att inte sätta press på henne. Just nu ska fotbollen bara vara rolig för henne, hon ska kunna njuta och inte känna någon press.

– I framtiden tror jag absolut att hon kommer vara landslagsaktuell igen. Vi vet alla vilka kvaliteter hon besitter och hur viktig hon är för oss i landslaget.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.