”VM kommer förändra hur världen ser på damfotboll”

Sportbladet möter Fifa-presidenten Gianni Infantino

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2019-06-07

PARIS. Organisationen har genomgått ett stålbad, återuppstått ur askan och valt om Gianni Infantino på kongressen i Paris.

När Fifa-presidenten tar emot Sportbladet bara dagar före fotbolls-VM i Frankrike är det med viss tillförsikt, efter Fifas mörkaste år någonsin.

– Det här mästerskapet kommer att förändra hur världen ser på damfotboll, säger Infantino i den första intervjun efter att han valts om som världens mäktigaste fotbollsmakthavare.

Gianni Infantino tar emot i ett rum på ett exklusivt hotell i centrala Paris och ställer sig själv och fixar kaffe i en maskin.

– Vill du ha mjölk? Aj aj, det finns nog inte här, konstaterar han.

Det får bli svart.

Onsdagens nyhet att Lennart Johansson gått bort präglade öppnandet av Fifas kongress i Paris, medlemsländerna träffas dagarna före fotbolls-VM i Frankrike drar igång.

– Lennart behöll alltid sitt sätt att tänka, sin integritet. Och även om detta innebar att han förlorade, även om det innebar att han inte alltid var så populär som han hade kunnat vara genom att fatta andra beslut, så höll han sin linje hela livet, säger Gianni Infantino, som jobbade under Johansson på Uefa mellan 2000 och 2007.

1998, då Lennart Johansson förlorade slaget om presidentposten i Fifa till Sepp Blatter, jobbade Gianni Infantino på ”Fifa-universitetet” i schweiziska Neuchâtel.

– Jag var på kongressen och jag minns att det var en tuff fajt, men jag var ung och visste inte hur det fungerade. Jag trodde det handlade om kandidaternas program och inte om politik. Men det handlade mycket mer om vissa personers intressen. Allt detta ledde till de tråkiga händelserna för några år sedan, det här (1998) var då det startade.

– Man måste ha en linje och Lennart hade det. Han var den stora björnen i sammanhanget, bara hans uppenbarelse ingav respekt. Han höll sig till sin linje och det var därför han förlorade Fifa-valet 1998. Han ville inte kompromissa och bli bakbunden. För det är så det börjar, och även om det börjar med en liten eftergift, något litet man gör som man inte borde göra, så hamnar man i en situation som man inte kan ta sig ur.

Färsk mutskandal

Gianni Infantino vet något om att kompromissa och han har sett konsekvenserna av Fifa:s genomkorrupta verksamhet på nära håll. Senare samma dag som vi träffas grips det afrikanska fotbollsförbundet ordförande Ahmad Ahmad och eskorteras av den franska antikorruptionsbyrån från det hotell där Infantino tar emot Sportbladet. Enligt uppgifter observeras han också av Fifas etiska kommitté sedan några månader. I ett uttalande skriver Fifa: ”Som vår president förklarade på
kongressen är Fifa fullt beslutsamt att få bort alla former av oegentligheter på fotbollens alla nivåer. Den som finnes skyldig till illegal verksamhet har ingen plats inom fotbollen.”
Efter att mutskandalen i Fifa uppdagades 2015 har Gianni Infantino ägnat tiden åt att städa upp i leden och bland annat lansera ett program för ekonomisk transparens inom organisationen. Men han har också fått klä skott för den fortsatta kritiken mot förra årets VM-arrangemang i Ryssland och nästa världsmästerskap som spelas i Qatar 2022.

– Om man ser framstegen som Qatar gjort på områden som mänskliga rättigheter så är de självklart inte där vi vill att de ska vara ännu. Men utan VM hade det varit lika illa som för tio år sedan. Det finns en katalysator här, framsteg görs och därför ska vi insistera och pusha på i de här frågorna. Jag var ju inte med och fattade besluten om att de här länderna skulle få VM, jag ärvde de två mästerskapen kan
man säga, men nu ska vi göra det bästa av dem. En del av det är att åka dit. Ju mer vi är där desto oftare kommer ljuset att sättas på de här platserna och desto mer kommer vi att prata om de här ställena. Och de kommer att förändras. Qatar förstås, men också hela gulfområdet.

”VM bidrog till att förändra Ryssland”

Kan du förstå att folk fortfarande känner tveksamhet inför Fifa när Qatar tilldelas två klubblags-VM (2019 och 2020) som skedde i veckan?

– Nej, jag tycker att det är en icke-fråga. Vi visade i Ryssland, trots alla mörka prognoser, att det blev en fest. Visst, det är ett land som…men det finns människor som bor där, som ville välkomna folk och visa att de är öppna och det var det som hände. Det bidrog till att förändra Ryssland från insidan och till att förändra bilden folk har av Ryssland.

Hur är det att skaka hand med diktatorer och hantera länder med utbredd korruption?

– Man lär sig varje dag. Främst handlar det om att inse och acceptera att världen ser olika ut på olika håll. Självklart finns det många saker som jag inte instämmer i eller håller med om. Men ofta är det saker som hör ihop med enskilda personer eller ledare och vi måste alltid komma ihåg att fotboll är folkets sport. I varje land finns det ledare, men framför allt ett folk och vi är först och främst där för folkets skull. Jag säger alltid att om jag måste åka till ett land och prata med ledaren, den bästa eller sämsta tänkbara, och om det hjälper människorna där att spela fotboll eller få en ny fotbollsplan byggd, då kommer jag att åka. För då har vi gjort något för att göra livet lite bättre för någon där.

– Jag är inte naiv nog att tro att fotboll kan förändra världen, men det kan ge en anledning att le åtminstone. Och kanske kan den långsamt hjälpa till att öppna upp. På Fifa-kongressen i går var 211 länder närvarande, från Sydkorea till Nordkorea, Palestina och Israel, Ryssland och USA. De är där tillsammans och pratar med varandra och lär känna varandra. De här små detaljerna kan med tiden ge bättre möjligheter att förstå varandra och kanske ändra på saker och ting.

”Hade ett stort pengaflöde”

Gianni Infantino är diplomatisk när det kommer till frågor som rör medlemsländerna, men desto hårdare i domen av sina företrädare i Fifa, en organisation han själv kritiserade ofta och häftigt redan vid tiden som generalsekreterare för Uefa.

– Fifa hade ett stort pengaflöde, man visste inte varifrån pengarna kom eller vart de gick. Som generalsekreterare i Uefa på den tiden var det alltid ett mysterium hur Fifa, som genererade miljarder kronor på den tiden, bara lyckades distribuera några få miljoner. Jag tänkte alltid att det borde gå att dela ut mer pengar i utvecklingssyfte.

Infantino tog över en organisation som var blottad, utskämd och djupt ifrågasatt 2016. Sedan dess har han hållit löftet att fyrfaldiga utflödet av organisationens pengar till utvecklingsprojekt, samtidigt som organisationens summor på banken har ökat något.

– Fifa la pengarna på projekt som inte hade något med fotbollsutveckling att göra. Saker som inte var korrekta också förstås, som vi sett i flera rättegångar. De senaste åren har ju Fifa också haft en del utgifter för advokatkostnader, hehe, mer än hundra miljoner euro dessvärre. Det har inget med fotboll att göra, men det var en konsekvens av fel Fifa gjort. Vi har nu gjort om allt detta.

Den nya transparensen innebär att det ekonomiska flödet är tydligare – tidigare luddiga formuleringar som ”övriga kostnader” har tagits bort – och därför finns också möjlighet att ifrågasätta utgiftsposterna.

– Vi har full transparens för det som kommer in och det som går ut. Kan vi reda ut pengaflödet och se varifrån allt kommer har vi löst 95 procent av Fifas tidigare problem, säger Infantino.

Sporbladets Johanna Frändén träffar Fifas president Gianni Infantino i Paris.

Men det går ju fortfarande inte att se exakt hur en viss summa som gått till lokala projekt på Martinique eller något mindre land i Oceanien används?

– Självklart och detta är den stora utmaning och riskfaktor som kvarstår. Vi har satt upp ett system där man kan inspektera de lokala aktörerna, och vi har gjort det i alla våra medlemsländer. Detta ger kanske inte hundra procents säkerhet, men det ger en ganska bra bild av vad som händer med Fifas pengar. Även om ett förbund säger att de investerat pengar i att bygga en arena så kommer det att genomlysas i
efterhand, så att vi ser att det stämmer. Detta är nytt, att samtliga förbund hörs på det här sättet.

Kring 20 procent av enskilda individer som inspekterats har stängts av i de här sammanhangen. Det är ju väldigt många?

– Det är ett jättehögt nummer. Och det finns problem fortfarande som vi inte har löst på nationell förbundsnivå. Men vad det gäller Fifas personal är jag säker på att problemet är ur världen. Det är numer omöjligt att fuska eller göra konstiga utbetalningar för allt dokumenteras. På lägre nivå, lands- och förbundsnivå, kan vi genomlysa vad som händer med pengarna de får från Fifa. Vi såg förra året att det tyvärr fanns ett missbruk här också, bland annat i projekt som hängt med från före 2016.

Tror VM kommer förändra damfotbollen

I dag drar fotbolls-VM igång i Frankrike, en turnering som redan på förhand slagit biljettförsäljningsrekord och som av allt att döma blir det största evenemanget i damfotbollens historia. Gianni Infantino verkar genuint exalterad.
– Femtio procent av jordens befolkning är kvinnor. Det är dags att vi i den här macho-fotbollsvärlden inser det också. Att kvinnor ska ha samma rättigheter också när det kommer till fotboll. Tack vare det här evenemanget kommer världen att inse att det är riktig fotboll som spelas av riktiga spelare. Med skicklighet, styrka och passion, precis som inom herrfotbollen, säger Infantino.

Fifa räknar med att turneringen ska dra en miljard tv-tittare världen över. Gianni Infantino har utmaningen klar för sig.

– Problemet är att många människor, främst män, dömer ut damfotboll utan att någonsin ha sett en match. Och som fotbollssupporter är det ju inte självklart att gå och se dammatcher, förutom när det är en stor turnering. Många är nyfikna nu och hör om damfotboll och vill se sitt landslag spela. Och den här gången kommer de att säga ”wow”, detta VM kommer att ha en wow-effekt. Mästerskapet kommer att förändra hur världen ser på damfotboll.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.