”Jämställda löner är bara löjligt”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Frank de Boer tror inte på jämställda löner i fotboll.

Eftersom kvinnliga spelare inte ger lika mycket intäkter.

– Du tjänar det du förtjänar, säger den nederländske legendaren.

Rösterna för lika löner och ersättning, i synnerhet för landslag, har höjts i sommar. Bland annat har det protesterats mot Svenska fotbollförbundet som nu granskas av Diskrimineringsombudsmannen (DO), och i Frankrike drivs frågan av förre VM-spelaren Vikash Dhorasoo.

– Alla är redo att ta den här debatten till nästa nivå, sade USA:s guldhjälte Megan Rapinoe efter finalen i somras.

Nu har Frank de Boer, före detta nederländsk landslagsman och spelare i Barcelona och numera tränare för MLS-laget Atlanta United, gett sig in i diskussionerna.

1 av 3

”Varför ska det vara jämställt?”

– Jag tycker att det bara är löjligt. Om det var 500 miljoner som tittade på VM-finalen och 100 miljoner som tittade på damernas VM-final så är ju det en viss skillnad, säger Frank de Boer till Guardian och fortsätter.

– De ska självklart få det de förtjänar, och inte mindre. Om damfotboll är lika populär som herrarnas så kommer damerna få lika mycket betalt. Men så är inte fallet, varför ska det då vara jämställt? Det förstår jag inte.

Det nederländska fotbollförbundet har redan lovat jämställda utbetalningar till dam- och herrlandslaget. Damernas lön för att representera landslaget kommer att höjas årligen fram till 2023 då den ligger på samma nivå.

USA:s damlandslag stämde det amerikanska fotbollförbundet i mars då de tyckte att lön- och arbetsvillkoren var könsdiskriminerande.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.