Sverige vann – men blev förlorare

Uppdaterad 2020-11-15 | Publicerad 2020-11-14

Svenska taktikdragen med Marcus Danielson i mittlåset och Dejan Kulusevski som anfallare gav dubbel målsuccé och seger.

Men ett reduceringsmål från Kroatien minskade svenska chanserna till att hänga kvar i A-gruppen betydligt.

– Det är många som har tvivlat, men jag tycker att vi visar i dag att vi hittar tillbaka till vår identitet även om 2–1-målet var surt, säger Emil Forsberg.

När Peter Wettergren och coronaisolerade Janne Andersson samlade landslaget hade de redan startelvan klar inför Kroatien-matchen.

Planen: att starta med Dejan Kulusevski tillsammans med Marcus Berg på topp samtidigt som Emil Forsberg och Sebastian Larsson tog varsin kant. Dessutom överraskade landslagsledningen med att stoppa in Marcus Danielson i mittförsvaret med Victor Lindelöf.

Ett succédrag skulle det visa sig.

Lustig med framspelningen

Efter en fin svensk första halvlek kom utdelningen i 36:e minuten. Ett fint anfall tog sin början hos Emil Forsberg, bollen hittade ut till Mikael Lustig på högerkanten som i sin tur hittade in efter marken till Dejan Kulusevski i straffområdet. Han tog emot, höll undan sin försvarare och lade med vänstern in bollen efter backen i bortre. Hans första landslagsmål.

Kulusevski njöt av sin nya roll.

– Jag trivs bättre centralt. Men jag kände mig fri i den rollen jag fick i dag och fick otroligt mycket hjälp. Ju mer centralt desto mer grejer kan jag hitta på. I dag spelade jag på min position absolut, säger han och fortsätter:

– I dag blev det ett mål men det hade kunnat bli mycket mer. Jag hade några passningar som hade kunnat bli mål. Det var kul att spela och jag kände mig bekväm på planen.

Det skulle komma mer för svensk del. I sista minuten av första akten fick Sverige hörna, Sebastian Larsson böjde in den och på första stolpen dök Marcus Danielson upp och skallade in 2–0 med första halvleks sista touch.

Mål från ingenstans

Sverige fortsatte föra matchen i andra halvlek och Albin Ekdal fick ett jätteläge till 3–0 men missade att sätta sitt första landslagsmål.

I stället kom ett tungt reduceringsmål från ingenstans i 82:a minuten. Ett kroatiskt inlägg hittade till Ivan Perisic som nickade via Marcus Danielson in i mål.

– Otroligt oturligt. Han nickar via Danielsons axel och in i mål, säger Kim Källström.

Ett mål som blev matchens sista trots att Sverige var riktigt nära 3–1 på en fast situation när Danielson återigen nådde högst.

Inte saken i egna händer

Reduceringsmålet betyder att lagen nu står på samma poäng och samma resultat i inbördes möten inför slutomgången. Lagen har dessutom samma minusmålskillnad, sex mål, men Kroatien är före på fler gjorda mål (sju mot tre).

I slutomgången möter Sverige Frankrike och Kroatien Portugal. Sverige måste ta mer poäng än kroaterna för att hänga kvar. Alternativt om båda vinner eller förlorar så måste Sverige vinna med större marginal eller förlora med mindre marginal.

– Det sista målet är sådant som händer i fotboll, men vi vann matchen och det var det vi skulle göra. Nu åker vi till Frankrike och ska göra det bästa av situationen, säger Kulusevski i TV4.