Villarreal vinner Europa League – De Gea stor straffsumpare

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-26

David De Gea missade straff för Manchester United i Europa League-finalen mot Villarreal.

9 500 personer fick sannerligen valuta för pengarna när Europa League-finalen mellan Villarreal och Manchester United utvecklades till ett otroligt drama.

1–1 efter full tid och förlängning ledde till straffläggning.

Efter 21 raka straffar i mål klev målvakten David De Gea fram – och missade. Därmed tog Villarreal sin första europeiska cuptitel någonsin.

Unai Emerys otroliga Europa League-facit fortsätter. Efter en osannolik straffläggning med 21 raka straffar i mål tvingades målvakten David De Gea kliva fram – och missade.

– Stackars De Gea, som knappast trodde att han skulle slå en straff i kväll, säger Jon Persson i Discovery.

Snackisen i United-lägret inför matchen var petningen av Harry Maguire i mittlåset. I stället klev Eric Bailly in bredvid Victor Nilsson Lindelöf – men svensken fick en tuff start på Europa League-finalen.

Efter 30 minuter slog Dani Parejo ett inlägg in i boxen. Lindelöf tappade markeringen på Gerard Moreno, som kunde stöta in 1–0.

Målet gjorde att United vaknade till, men de gula ubåtarna lyckades hålla ledningen in i paus.

Spräckte nollan

Det var mycket som, rent statistiskt, talade för Villarreal inför matchen. United hade inte målat mot laget på fyra försök, och ett engelskt lag har inte slagit ett spanskt i en Europafinal på 20 år.

Men Uniteds starka avslutning på första halvlek följde med till den andra. Tio minuter in kvitterade Edinson Cavani på Edinson Cavani-vis och petade in bollen från nära håll.

Matchen gick sedan i stå – inget av lagen ville blotta sig bakåt. När domare Clement Turpin blåste i pipan efter 93 minuter var ställningen fortfarande 1–1, och matchen gick till förlängning.

David de Gea missade straff

Förlängningen blev mållös. Matchen gick till straffar men var minst lika svår att avgöra där. Efter 20 (!) slagna straffar var lagen felfria från elva meter.

– En osannolik straffläggning vi får se här, säger Jon Persson i Discovery.

Då tvingades målvakterna kliva fram. Villarreal-målvakten Geronimo Rulli var först ut och drämde upp bollen i det högra krysset.

David De Gea hade all press på sina axlar när han lunkade fram till straffpunkten. Spanjoren tog sats och sköt, men där fanns målvaktskollegan Rulli med en näve.

Stor glädje i Villarreal-lägret bröt ut, och laget har nu tagit sin första titel i europeiskt cupspel någonsin.

– Det är tyst, ett besviket omklädningsrum. Sådan är fotbollen, ibland är det en spark som avgör och det är skillnaden mellan att vinna och förlora. Vi måste lära oss av det här och smaka på den här känslan för att se till att vi inte behöver göra det igen, säger Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer till BT Sport.