Thorén: En CL-titel står på spel – men det är det lilla

TURIN. Europas nya gigant Barcelona mot historiska mästarlaget Lyon.

En åtråvärd Champions League-titel står på spel.

Det är det lilla.

Turin darrar och inte bara av den italienska försommarvärmen som får turister och invånare att sitta på uteserveringarna fram till de ljumna småtimmarna.

Möjligen lockar lördagens etapp av Giro d´Italia mellan Santena och Turin de italienska sportentusiasterna mer, men efter målgången av den 14:e etappen kommer det sannolikt att skrivas ny damfotbollshistoria i staden.

Förväntningarna inför Champions Leaguefinalen är massiva.

Över 10 000 Barcafans anländer till det italienska industrisamhället, som precis vaknat upp från Eurovision-dimman.

På spel står Europas mest åtråvärda titel.

Förlust med viktiga insikter

Sett till de stora penseldragen handlar om större frågor som kommer att påverka vilken väg damfotbollen kommer att gå.

Ska Barca-cirkeln slutas kring det optimala maktskiftet i europeisk damfotboll? Eller kommer mesta mästarna Lyon, sjufaldiga CL-vinnare, visa att det går att slå speedfotbollen med taktisk finess och rutin.

Lyon vann sin senaste titel 2019. Fransyskorna utklassade Barcelona i finalen.

Resan till Budapest blev en plågsam upplevelse för spanjorskorna. Lyon attackerade och hittade hav av ytor bakom Barcelonas ytterbackar. Nederländska krutpaketet Shanice van de Sanden pricklyfte in bollar centralt och norska anfallsstjärnan Ada Hegerberg hade lekstuga inne i boxen. Hon gjorde ett hattrick, ensam mot flera Barcaförsvarare.

Matchen blev extremt blottande defensivt för spanjorskorna, samtidigt en förlust med viktiga insikter.

”Jag har hemska minnen från den finalen. Det var vår första och det gick dåligt. Det var väldigt jobbigt på kort sikt, men på längre sikt var det bra på några sätt. Det tog oss vidare som lag, det visade vilken nivå vi behövde och vi tränade hårdare efter den förlusten” berättar skyttedrottningen Alexia Putellas inför finalmötet i Turin.

Två år senare slog Barcelona fotbollsvärlden med häpnad när laget parkerade Magdalena Erikssons Chelsea på Gamla Ullevi. Jobbet var gjort och en ny dimension av intensitet i kombination med teknisk briljans blev en trendsättare inom damfotbollen.

Kvällens match är ett möte mellan Europas nya gigant Barcelona och historiska damfotbollstunga Lyon med sin president Jean-Michel Aulas, som värnade om klubbens damfotboll medan merparten av hans kollegor i Europas stora herrklubbar fortfarande frotterade sig i sina manliga fotbollsmiljöer.

Skrivs ny historia ikväll?

Barcelona vaknade som klubb, bättre sent än aldrig och har på ett förtroendeingivande sätt (och samhället/sponsorernas påtryckningar?) börjat leva upp fullt och jämställt till sitt motto ”Més que un club”, mer än en klubb.

Barca, som tålmodigt fostrat egna spelare i sin tika-taka-akedmi över en längre period, är Kataloniens stolthet som dragit fram som en virvelvind och när saker sker in real time vill alla vara med och inte bara notera på sociala medier.

Under den historiska säsongen av Champions League, med nytt format som inneburit fler matcher, gruppspel och tv-sända matcher, har Barcelonas damer fyllt Camp Nou.

Invägningen dagen före match i Turin var respektfull och försiktig från båda sidor.

Lyon har efter den missade finalsäsongen 2020/2021 fått tillbaka skadade Ada Hegerberg. Norskan påpekade inför finalen att Lyon aldrig förlorat mot Barcelona.

Lyons tränare Sonia Bompastor erkände att hon inspirerats av Barcas intensitet och konstaterade att det kommer att bli ett mentalt prövande, för att lyckas stå emot anstormningen.

Barcelonas unga tränare Jonatan Giráldez, 30, påminde helt enkelt ödmjuk om utmaningen:

”Historien visar att vi aldrig slagit Lyon. Vi har chans att göra något vi aldrig gjort tidigare.”

Mycket talar för att det skrivs ny historia (igen!) i kväll.