LFC vann med 5–2 – efter fyra mål av skyttedrottningen Amalie Vangsgaard.

– Jag kommer inte ihåg alla mål just nu, säger hon i Viaplay.

Serieledande Rosengård förlorade överraskande borta mot Hammarby.

Det utnyttjade jagande Linköping.

Tabelltvåan vände och vann hemma mot Eskilstuna – efter en uppvisning av Amalie Vangsgaard. Inför matchen delade hon skytteligaledningen med Kristianstads Evelyne Viens, som gjorde fyra mål mot AIK i går.

Kanske fungerade det som tändvätska.

Ett äkta hattrick

Danskan ville inte vara sämre – och upprepade bedriften. Tre av målen klassas som ett ”äkta hattrick” då hon förvandlade 2–2 till 5–2 på egen hand inom loppet av 18 minuter i början av andra halvlek.

– Jag kommer inte ihåg alla mål just nu. Men det känns så klart bra, säger hon med ett skratt i Viaplay efteråt.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i damallsvenskan

Men det gick inte smärtfritt.

Efter att Vangsgaard nickat in 4–2 landade hon illa. Hon tog sig för högerhanden och låg länge kvar i gräset samtidigt som hon undersöktes av det medicinska teamet. Hon vandrade av planen men kunde återgå till spel en stund senare.

Två poäng efter

Efter 19 spelade omgångar ligger LFC två poäng bakom serieledande Rosengård.

Matchens lirare i Eskilstuna var tvåmålsskytten Noor Eckhoff, som skruvade in ett mål direkt på hörna. Lagkaptenen Matilda Plan visades ut på stopptid efter att ha fått sin andra varning och det var dystra miner i bortalaget efteråt.

– Det känns som en total kollaps när vi kommer ut i andra halvlek, säger Felicia Rogic i Viaplay.

Piteå och Brommapojkarna spelade oavgjort, 0–0, uppe i Norrbotten i söndagens andra match. BP lämnar därmed jumboplatsen, på samma poäng som AIK.