”Sverige ska köra över Färöarna”

Svenske Glenn Ståhl om EM-kvalet efter exotiska året som tränare i högstaligan i ö-nationen

Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2019-09-04

Fotboll har aldrig varit vackrare än så här på distans.

Men frågar man de som vet så avslöjas sanningen.

– Det är det mest exotiska uppdraget jag haft, men med tanke på standarden ska Sverige köra över dem, säger Glenn Ståhl, 47, tränare i högstaligan på Färöarna under 2018.

– Jo, det är vår hemmaplan, säger smålänningen och skrattar gott. 

Glenn Ståhl har skickat några bilder från 2018 när han under en säsong på Färöarna var tränare för sammanslagningen av tre klubbar som gick under det lätthanterliga namnet TB/FCS/Royn i högstaligan.

I ena änden av bilden ligger samhället Vágur med 1 500 invånare, längst in i en djup vik. 400 meter väster om samhället finns klippor, lodräta stup, den mäktiga Nordatlanten – och en fotbollsplan.

– Många vyer på Färöarna är Sagan ur ringen-motiv, säger Glenn Ståhl. När jag hade tid över, det hade jag ofta, och vädret var bra, det hände inte lika ofta, så tog jag långa promenader för att bara njuta. Det är oerhört storslaget.

– Flera av arenorna ligger väldigt vackert. Det är fotbollsvyer man inte kan föreställa sig innan man sett dem.

Klev av som tränare för Ljungskile

Efter att Glenn Ståhl hoppade av som tränare för Ljungskile SK i september 2017 kom han via omvägar i kontakt med färöiska TB/FCS/Royn som sökte ny tränare.

– Jag åkte dit och träffade klubben i november och kände att det var något jag ville testa. Det var ett äventyr.

Från januari 2018, genom försäsong och tävlingssäsongen, ledde han laget under fjolåret till en sjundeplats i ligan och en semifinal i cupen. Klubbens bästa resultat någonsin.

Hur var det?

– Fantastiskt, jobbigt och charmigt. Eftersom Vágur ligger på den sydligaste av öarna (Syduroy) så är det svårt att värva spelare. Enda sättet att ta sig dit är med en färja som tar två timmar från Torshavn. Färjan går inte speciellt ofta, och blir ofta inställd på grund av dåligt väder.

– Till några av bortamatcherna fick vi skicka i väg våra utländska spelare – vi hade bland annat två serber – dagen innan match när det blåste hårt eftersom de skulle behöva ett dygn att återhämta sig från sjösjukan.

Den inhemska fotbollen på Färöarna spelas i tre divisioner och här är underlaget en mardröm för många svenska fotbollsspelare och fotbollsfans.

A l l a matcher spelas på konstgräs.

Finns EN gräsplan

– Den enda kvarvarande gräsplanen finns tydligen på Syduroy, men det går inte att hålla den i bra skick på grund av vädret. Jag såg inte ett träd under tio månader och inte en enda gång coachade jag i kortbyxor och t-shirt. Det blåser nästan hela tiden, ofta väldigt hårt.

Hur påverkar det fotbollen?

– Man går utanför regelboken. Första gången undrade jag vad de höll på med. När det blåser så mycket så ligger inte bollen stilla. En annan spelare får hålla bollen med handen eller foten när målvakten ska sparka ut eller vid fasta situationer.

Glenn Ståhl säger sedan bestämt:

– Jag vill verkligen inte låta negativ för uppdraget var en suverän upplevelse. Det är väldigt varma människor som man har att göra med som bryr sig om varandra. Man behöver aldrig låsa, i bilarna sitter nycklarna kvar.

– Spelarna jobbar på dagarna och tränar framåt kvällen. De har en otrolig arbetsmoral, har aldrig fått något gratis och slet stenhårt för laget.

Ett annat problem för den inhemska fotbollen på Färöarna är att antalet lag och klubbar blir färre genom sammanslagningar. I stället har de största klubbarna, de flesta i Torshavn med omnejd flera reservlag i seriesystemet.

– Det gör att det till nästa säsong just nu riskerar att inte bli några upp- och nedflyttningar eftersom det är tre andralag som toppar andradivisionen och de får inte flyttas upp när förstalaget redan finns i högstaligan, säger sportreportern Agnar Prestá som bland annat jobbar för nyhetssajten Portalurin.

Dämpade förväntningar

Hur är förväntningarna på landslaget inför matchen mot Sverige?

– De har dämpats något efter segrarna mot Grekland två gånger för ett par år sedan. Att det bara blev en seger mot Malta trots att vi mötte dem flera gånger på kort tid var en besvikelse, även om senaste matchen mot Norge (0-2 på hemmaplan) var ett steg i rätt riktning, säger Prestá.

Färöarnas Viljormur Davidsen, Odmar Færø och Hallur Hansson.

Ungefär hälften av spelarna i förbundskapten Lars Olsens trupp mot Sverige spelar fotboll utomlands, majoriteten av dem i Norge och Danmark men med anfallaren Jóan Simon Edmundsson, målskytt nu två matcher i följd i 2. Bundesliga för Arminia Bielefeld, som den stora stjärnan.

– Våra utlandsproffs håller en okej nivå. Det finns även spelare här hemma som kan bli bra och som kan bli utlandsproffs. Problemet är att ligan på Färöarna inte är speciellt stark. Det är bara ligorna i Andorra och San Marino som är lägre rankade, säger Agnar Prestá.

De allra bäst betalda spelarna på Färöarna tjänar motsvarande cirka 50 000 kronor i månaden, tränarna i de större klubbarna något mer. Men de flesta spelarna har även jobb vid sidan om fotbollen.

Hålla nollan

EM-kvalet mot Sverige är utsålt, men eftersom nationalarenan Tórsvöllur, med sin något slitna konstgräsmatta, är under renovering är kapaciteten begränsad till 3 500 åskådare.

– Sverige ska köra över Färöarna. Sverige har bättre spelare och större bredd, men ju längre de håller nollan så ökar stressen för Sverige. En gång på 20 så händer det att de kan skrälla, men jag tror inte det blir mot Sverige, säger Glenn Ståhl som efter ett år hemma i Sverige med familjen, uppdrag för SvFF och studier är redo för ett nytt uppdrag ute i fotbollsvärlden.

– Jag ångrar inte en sekund året på Färöarna. Att kunna kombinera att få jobba med fotboll och samtidigt uppleva något helt annorlunda är en erfarenhet för livet, säger Ståhl.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.