Hammarby förbättrade superstatistiken mot Dif

Av: Emil Eiman Roslund, Makoto Asahara, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

De lade favoritskapet på Djurgården.

Men en chockstart låg bakom Hammarbys derbyvinst.

– Äntligen, säger Imad Khalili.

Hammarby besegrade Djurgården i Stockholmsderbyt med 2–1. Och Bajen har nu bara förlorat i ett av lagens femton senaste allsvenska möten, och ligger sexa i allsvenskan – elva poäng efter serieledande Malmö FF.

– Om vi spelar på topp och om vi spelar lika bra som vi kan, som vi gjorde förra året, och om vi sliter – då är vi det bästa laget i allsvenskan. Utan tvekan, säger Hammarbys Vladimir Rodic.

Tror du ni är kvar i guldstriden?

– Självklart, det är fortfarande 16 omgångar kvar och vi kommer kämpa så länge det finns en chans. Det har varit en dålig start för oss. Men titta på förra säsongen, då hade vi också en svag inledning, men vi kom igång under andra delen av säsongen.

Den här gången tog Hammarby, som för dagen spelade med trebacks- eller fembackslinje beroende på hur du tolkar det, ledningen tidigt genom anfallaren Aron Jóhannsson. På en rensning upp i luften nickade mittbacken Kalle Björklund fram till Vladimir Rodic, som med en sidledspassning in i straffområdet hittade amerikanen som bredsidade in bollen.

Jóhannssons första allsvenska mål för klubben som han tillhört sedan juli 2019.

– Deras 1–0-mål är helt hemskt. Bollen är uppe i luften i fem sekunder och ändå hinner vi inte flytta upp backlinjen. Vi har för bra defensiva spelare, spelare generellt, i det här laget för att släppa så enkla målchanser, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Foto: BILDBYRÅN

”Klar straff”

Men skadebenägne 29-åringen kunde sedan inte göra mer avtryck i derbyt. Han sprang ihop med Djurgårdens mittback Jacob Une Larsson, satte sig i konstgräset och tog sig för låret. Och blev sedan utbytt i 21:a matchminuten, och ersattes av Imad Khalili.

Och just Khalili var den som utökade Hammarbys ledning. Efter dryga halvtimmen anföll de grönvita från vänsterkanten, Gustav Ludwigson slet sig fram och passade in till Khalili som fixade 2–0 med vänsterfoten. Hans andra allsvenska mål för säsongen.

I mitten av andra halvlek byttes även Junior in, och några minuter senare var han inblandad i en straffsituation. I ett försök att nå bollen i straffområdet halkade han samtidigt och drog med sig Kevin Walker, men domaren viftade avvärjande.

– Det är en klar straff i min bok. Junior halkar, men man är fortfarande ansvarig för sin kropp och den kör över Kevin Walker, säger Dplays expert Jens Fjellström.

Självmål

Ingen reduceringsmöjlighet där, men strax före sista kvarten närmade sig Djurgården ett poänggivande resultat. På Walkers hörna boxade Hammarbymålvakten Davor Blazevic i luften, och lagkamraten Mads Fenger fick bollen på sig, och den styrdes in till 2–1.

Men någon kvittering kom aldrig för Djurgården. Derbyvinst med 2–1 för Hammarby som tog sin första seger efter två kryss, medan Djurgårdens segersvit stannade på tre.

– Rättvisan brukar segra, och i dag tycker jag att den gör det. Och vi ska ha en eloge, säger David Fällman.

– Jag tycker vi gör en väldigt bra match från start till mål egentligen. Vi vågar spela högt. Vi spelar med trebackslinje i dag, det är då lite risk att man blir lite baktung, och jag var lite rädd att vi skulle bli för låga. Men jag tycker att vi klarade det på ett bra sätt, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.