”Det är inte världens undergång”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

ÖREBRO. Bara två segrar på 14 matcher och IFK Göteborg hamnar allt närmare den värsta bottenstriden.

Poya Asbaghi vill inte prata kris.

– Vi vill så klart vinna matchen, men vi går inte härifrån och tycker att det är världens undergång för att vi spelat oavgjort mot ett väldigt bra Örebro, säger han.

Den 2 juli slog IFK Göteborg AIK. Sedan dess har de spelat nio matcher i allsvenskan utan att lyckas vinna. Tre förluster och sex oavgjorda, den senaste i dag borta mot Örebro.

Sportbladets Robert Laul tycker det är dags att Poya Asbaghi träder åt sidan och låter assisterande tränaren Ferran Sibila ta över huvudansvaret. På sociala medier rasar Blåvittsupportrarna och på Twitter trendar #Poya. 

Segern i Svenska Cupen-finalen gav IFK Göteborg en chans att andas och fira, men sedan dess har det blivit två poäng på tre matcher.

– Cupsegern ger lite tröst, vi fick fira en titel mitt i alltihop. Det gör situationen lite enklare än den annars hade varit. Men jag menar, det är många som vill måla upp en krisstämpel eller världens undergång. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra inför en match ”nu måste ni väl vinna?!”. Och så klart vi vill vinna den här matchen, men vi går inte härifrån och tycker att det är världens undergång för att vi fått ett kryss borta mot ett väldigt bra Örebro, säger Poya Asbaghi. 

Han fick också oväntat stöd av Örebros tränare Axel Kjäll som på eget bevåg tog strid mot den kritik som riktas mot Asbaghi.

– Han kom in som allsvenskans yngste tränare med målet att förändra IFK Göteborgs sätt att spela. Först själv och sen med hjälp av Ferran så har han tagit stora steg. Det har gett dem möjligheter att skapa spelare som blivit attraktiva, de har gjort stora försäljningar och kombinerat det med att vinna en titel och ta IFK Göteborg ut i Europa. Det vill jag att ni som kommer ställa frågorna tänker på. Jag är otroligt imponerad av Poya och Ferran, det är alltid tufft att möta IFK Göteborg.

Samtidigt rasades det redan inför matchen, och ännu mer efteråt hos de blåvita supportrarna på de sociala medierna.

Poya, vad säger du till de som känner en frustration och en besvikelse över hur det ser ut nu?

– Det är supportrars rätt att vara besvikna och frustrerade. Jag må vara ung, men jag har varit här tillräckligt länge för att vara med om båda delar. När du vinner fotbollsmatcher får vi för mycket beröm och det sias om bra saker, som att vi ska vinna allsvenskan redan nästa år. Men jag sitter aldrig med i den hyllningskören, jag är mycket mer nyanserad. Och på samma sätt när vi inte vinner, då måste jag också sitta lugn i båten och inte dras med. 

Tabelläget, elfte plats, 17 poäng efter Malmö FF och bara fyra poäng ovanför jumbon Helsingborg, tänker han inte på.

–  Vi vann svenska cupen, men tyckte inte att vi var bäst i Sverige då. Men vi vann cupen. Men jag tycker inte att vi i allsvenskan, som vi har spelat, ska ligga där nere heller. Utan att sanningen ligger någonstans mitt emellan. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.