Mejla

Makoto Asahara

Asahara: Grattis FC Rosengård, det där kan ha varit guldrycket

Åtta poäng på tolv matcher.

Det går att ta igen – men det lär inte gå.

Så grattis FC Rosengård. Det här kan mycket väl ha varit ett midsommarguldryck.

Det räckte med några minuters spel innan känslan var påtaglig.

Känslan av ett toppmöte. Känslan av att säsongens hittills hetaste, viktigaste och tyngsta match i damallsvenskan precis hade rullat igång.

När Emma Kullberg hockeytacklade ut Olivia Schough in ett gäng vattenflaskor så hade standarden för eftermiddagen satts.

Just Schough svarade med att prickskjuta bollen i ribban precis innan pausvilan – efter en första halvlek som dessförinnan innehållit både en annan ribbträff (efter cykelsparksförsök från Jelena Cankovic) och en rensning på mållinjen från födelsedagsfirande Glodis Viggosdottir.

Det var tempofyllt, känslofyllt, intensivt, tufft, och även lite grinigt.

För att bryta målnollan krävdes dock något unikt.

Då Ria Öling sprungit runt på damallsvenska mittplaner och varit allmänt företagsam under våren så har man ändå haft förståelse för att världens största fotbollstalang fått spendera en hel del tid på bänken i Rosengård under säsongen.

Man har också haft förståelse för att Hanna Bennison likväl är högaktuell för en svensk OS-trupp till sommaren. Just på grund av de unika egenskaper som denna 18-åriga supertalang faktiskt besitter. Det som vi fick se prov på mot Norge under landslagssamlingen i Kalmar.

Det som vi också skulle få se prov på en midsommarhelgssöndag på Malmö IP.

Grattis till Everton (?)

När Öling var förkyld fick Bennison kliva rakt in från start framför ögonen på förbundskaptenen Peter Gerhardsson på läktaren.

Om Gerhardsson kände sig säker på att ta med megatalangen till Tokyo i sommar redan innan hon kilade iväg för att ta studenten för ett par veckor sedan så lär han inte ha börjat tvivla efter Bennisons dryga timme på planen.

Framförallt inte efter hennes matchavgörande (och i slutändan kanske guldavgörande?) mål.

Förarbetet från Anna Anvegård var briljant i sin enkelhet och ett tydligt formvårtecken för en anfallsstjärna som vi alla vet vad hon kan åstadkomma när hon är i fullt slag.

Löpningen och efterföljande chipp i mål från Hanna Bennison var likaså ett ögonblicksverk av briljans.

Med andra ord kan det vara på plats med ett grattis till Everton (?) någon gång i sommar...

Rosengård? De kan vi nog säga grattis till också. Redan nu.

Definierande guldrycksögonblick

Även om samtliga 22 spelare på planen plus avbytare till 110 procent är övertygade om att varken lopp är körda eller tåg har gått (allt annat vore ju tjänstefel) så är åtta poäng just åtta poäng.

Även om Rosengård, likt Häcken, lär genomgå både en och två personalförändringar under sommaren så finns det något självklart och maskinellt över årets upplaga (dessutom en upplaga med hel del sparkapital att tillgå) som ger känslan av att midsommarhelgen 2021 kommer beskrivas i efterhand som ett definierande guldrycksögonblick när allt ska summeras i höst.

När en av seriens absolut bästa offensiva enheter skulle försöka återhämta sig efter det där Bennisonmålet så kändes det aldrig nära.

I stället skulle Stefanie Sanders, på tal om sparkapitalet, dribbla både en och två Häckenspelare innan hon punkterade ett högoktanigt toppmöte med ett högoktanigt mål.

Punkterade hon guldstriden också?

Jag tror faktiskt det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.