Strömberg: Han var gud i staden

Fotbollssverige sörjer Diego Maradonas bortgång

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fotbollssverige är i sorg efter Diego Maradonas död.

Glenn Strömberg och Glenn Hysén minns mötena med legendaren.

– Man var livrädd, livrädd!, säger Hysén.

Det är inte många svenskar som ställs mot Diego Armando Maradona. Men såväl Glenn Strömberg som Glenn Hysén har mött argentinaren under åren i Italien.

De sörjer nu hans bortgång.

– Det är verkligen tråkigt. Vi är lika gamla och spelade samtidigt i Italien, även om han var mycket mycket bättre än mig. Helt makalös talang. Man anade det efter hjärnproblemen, men man hade ändå känslan att, han klarar det, varje gång, men nu gick det inte, säger Glenn Strömberg.

Vad gjorde honom så speciell som fotbollsspelare?

– Det är en jätteenkel fråga. Det är talangen. Han kunde träna själv och komma sent, träningsdisciplinen var inte hans starka sida, utan det var en otrolig talang. Jag har aldrig sett en sådan fotbollspelare, bollen var ett med honom. Inget var svårt att göra med en boll. Magisk talang. Någon annan kunde vara snabbare eller tuffare, men det han gjorde med bollen var makalöst.

Strömberg minns också hysterin kring Maradona.

– Skulle man gå på bio fick han gå när det var stängt, han åkte i bagageluckan på bilen. Han var gud i staden, säger Strömberg.

Maradona och Glenn Strömberg i en match mellan Napoli och Atalanta 1988.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Maradona och Glenn Strömberg i en match mellan Napoli och Atalanta 1988.

Glenn Hysén, som mötte Maradona fyra gånger i ligan och två gånger i cupen under sina år i Fiorentina mellan 1987–89, har också tydliga minnen från matcherna mot Napoli.

– Det är så jävla tragiskt, fy fan. Jag har spelat med honom en gång på Wembley i ett världslag också. Det var en stor ära. Det finns ingen bättre, har aldrig funnits. Man kan snacka Messi, Ronaldo, Zlatan, men när han var som bäst – fy fan vilken jävla lirare alltså. Otroligt bra. 

Hur var det att möta honom?

– Man var livrädd, livrädd! Man fick ta avstånd och springa jämte och det gick inte att ta bollen av honom. Man fick gå ihop ett par tre gubbar och försöka. När vi mötte Napoli borta med 90 000 på läkaren och Maradona och Careca på topp, jag var nästan chockad alltså. Herregud.

Vad var det som gjorde honom så speciell?

– Han hade en väldigt låg tyngdpunkt och två lår som ekstockar. Grym teknik och grym balans. Men om man ska säga något negativt så är det att så fort han närmade sig straffområdet så hade han ingen balans kvar utan ramlade hela tiden. Han fick frispark på frispark och satte nio av tio, det blev man ju lite irriterad på. Men sicken fotbollsspelare. Argentina hade aldrig vunnit VM 1986 utan honom.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.