Fagemo: ”Jag är redo för NHL”

Av: Michael Wagner

Publicerad:

GÖTEBORG. Efter tre veckor och fem matcher med LA Kings återvände Samuel Fagemo till Frölunda.

Det var definitivt inte något misslyckande – tvärtom.

– Jag känner mig redo för NHL, säger tvåmålsskytten mot Luleå.

Mötet mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium bar klara stämplar av slutspelsfajt mellan lagen som ställdes mot varandra i semifinalen i våras.

Det var tufft och tajt – och några få individualister som utmärkte sig.

Efter Luleås tidiga 1–0-mål skar Samuel Fagemo in från höger, drog iskallt David Rautio och tog Frölunda in i matchen med sitt 1–1.

Efter att Frölunda ridit fem numerära underlägen avgjorde den 19-åriga jättetalangen definitivt när han körde slalom i Luleås offensiva zon och placerade in 4–1.

– Jag är nog mest nöjd med det andra målet. Det var en väldigt bra variant som Rhett (Rakhshani) förklarade. Det var roligt att en tekningsvariant funkade, säger Fagemo samtidigt som han sitter och skriver autografer till flera hundra Frölundafans i 45 minuter efter matchen.

– Fansen är underbara med stöttningen de ger oss. Det var en skön seger för både dem och oss i laget. Vårt box play var helt fantastiskt. Luleå fick lite småchanser bara, säger Fagemo som har en egen sångramsa hos supportrarna, ”Oh, ah, Fagemo”.

Draftad av Kings

Han fick sitt stora genombrott under förra säsongen med 25 poäng i grundserien och tio i slutspelet.

Draftad av Los Angeles Kings drog han över till NHL-klubben i somras, men strax efter SHL-premiären kom beskedet att han skulle återvända till Frölunda på lån.

Känns det okej att du fick komma hem igen?

– Ja, det är inga som helst problem. Planen är att vara här ett år ytterligare och sedan ta chansen där nästa år på riktigt. 

– Jag var där i tre veckor och spelade fem matcher. Det var väldigt kul, säger Fagemo.

Vad lärde du dig under tiden med LA Kings?

– Att tempot är högre, men det var ingen chock. Man lärde sig att inse att man måste vara påkopplad varje dag. Att man måste jobba hårt och inte ta något för givet. 

Hur funkade relationerna med NHL-stjärnorna?

– Bra! Jag pratade mycket med Drew Doughty och Kopitar (Anze, kaptenen) och många andra. Man snackade med nästan alla. Det var väldigt kul.

När känner du dig redo att dra över igen?

– Jag känner mig redo redan nu. Men sedan kom vi fram till den här planen och lösningen och det känns helt rätt.

Så det är den här säsongen som hockeypubliken i Sverige ska njuta av dig...?

– Haha, precis. Jag tar det dag för här. Jag försöker jobba hårt och så får jag se vad LA Kings säger. Jag har bra kontakt med folket där. De försöker inte störa oss så mycket nu under säsongen så att jag kan fokusera på mitt, säger Samuel Fagemo.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!