Sverige får hockey-VM 2025 – delas med Danmark

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under den pågående IIHF-kongressen i Slovakien kom beskedet.

Sverige blir arrangör för hockey-VM 2025 tillsammans med Danmark.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli en riktig ishockeyfest, säger svenska förbundets ordförande Anders Larsson.

För första gången sedan 2013 kommer ishockey-VM till Sverige 2025. Till skillnad från då är att arrangörskapet delas med Danmark och inte Finland.

– Vi är mycket stolta över att Svenska Ishockeyförbundet får förtroendet att arrangera ytterligare ett herr-VM. Vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli en riktig ishockeyfest, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Större delen av slutspelet kommer arrangeras i Sverige, men just nu är spelorterna inte klara. Förbundet meddelar på sin hemsida att arbetet med vilka städer det blir inleds omgående.

– Vi är bra evenemangsarrangörer som kan hantera och genomföra riktigt stora evenemang i Sverige. Att arrangera ett VM är däremot inget vi som förbund kommer att klara helt själva. Det kommer att vara ett mästerskap som måste involvera alla delar inom svensk ishockey, inte minst ligorna, för att vi ska få den ishockeyfest vi vill, säger Anders Larsson.

Succé på isen – ekonomisk mångmiljonförlust utanför

2013 slutade det i succé för Tre Kronor som vann guldet på hemmaplan, men trots den sportsliga succén gick mästerskapet cirka 20 miljoner kronor i förlust. Men nu är har förbundet kommeit fram till att Sverige är mer moget för att arrangera ett mästerskap.

– Mycket riktigt har vi analyserat frågan och landat i att söka ett kommande VM. I huvudsak handlar det för oss om att ta ett samlat grepp med städer, partners, ligor, föreningar och fans, sa Anders Larsson till Sportbladet när förbundet ansökte om mästerskapet.

Samarbetet med Danmark är en del av att minimera kostnaderna och för att få ut så mycket som möjligt av mästerskapet.

– Vi presenterade för IIHF-kongressen att vi har träffat en överenskommelse med Danmark som så kallad co-host och det är en överenskommelse som slutligen måste bekräftas av kommande IIHF-kongress. Det betyder också att vi har gott om tid att verkligen bygga förutsättningar för ett lyckat mästerskap. Vi ska heller inte sticka under stol med att det är viktigt att vi får ut maximal effekt av investeringen i varje internationellt evenemang, vilket överenskommelsen med Danmark ökar förutsättningarna för, säger Anders Larsson i pressmeddelandet nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!