Devils firade jubileum – med sjuk kross

Publicerad 2023-02-26

Stanley Cup-mästarna från 2003.

NEW YORK. De firade 20-årsjubileet av senaste Stanley Cup-segern i New Jersey i natt – och dagens spelare blev så inspirerade av de legendariska föregångarnas närvaro att de strax efteråt gick ut och körde över Philadelphia med 7–0.

– Något att vara stolt över, säger coachen Lindy Ruff.

2003 var det ju New Jersey Devils vann den senaste av sina sammanlagt tre Stanley Cup-titlar och i natt, 20 år senare, dök de gamla ikonerna upp i The Rock i Newark för att fira en gång till.

Martin Brodeur, Scott Stevens, Scott Niedermayer, Brian Rafalski, svenske Tommy Albelin…alla var de på plats och bejublades på nytt.

Och som sagt: Deras efterföljare i dagens trupp fick uppenbarligen en kick av att se dem, för Devils gjorde en av säsongens matcher och hamrade in hela sju mål på stackars Samuel Ersson – medan egna målisen, hastigt inkallade Akira Schmid, höll nollan.

– Det var verkligen roligt att vi kunde hjälpa honom hålla helt tätt, säger Jesper Bratt, som, själv stod för sitt 24:e mål för säsongen.

– Tillika är det kul att så många fick göra avtryck i protokollet. Det stärker självförtroendet.

Coachen Lindy Ruff är nöjd han också.

– Att vi efter ceremonin med de gamla hjältarna går ut och gör en sådan match…det är något att vara stolt över, säger han.

Pittsburgh Penguins är tillbaka på en av de två wild card-platserna i östra tabellen.

För de lyckades, med viss möda, besegra stukade Blues i St Louis med 3-2 under natten.

Den täta matchen föreföll avgjord när svenske backen Marcus Pettersson 14.32 in i tredje perioden piskade in 2-1 för gästerna, men Justin Faulk hann kvittera innan slutsignalen, så först i förlängningen kunde Bryan Rust avgöra.

– Jag älskade vår vilja att vinna ikväll, säger coachen Mike Sullivan.

Nämnde Pettersson svarade också för en assist.

Detroit Red Wings, däremot, är inte längre kvar på rätt sida slutspelsstrecket.

De hade chansen att öka avståndet till jagande konkurrenter hemma mot Tampa i natt, men fick istället stryk med rungande 3-0.

– Jag tycker vi förtjänade ett bättre öde, men Andrei Vasilevskij var remarkabel i deras kasse, konstaterar Wings-coachen Derek Lalonde.

För Calgary Flames börjar läget bli lite akut. De förlorade med 4-1 mot Avalanche i Denver i natt och har nu fyra poäng upp till strecket i väst – med fler matcher spelade än flera av rivalerna i samma race

Rasmus Andersson assisterade till tröstmålet.

I den tidiga ”västfinalen” mellan Vegas Golden Knights, etta i Pacific-divisionen, och Dallas Stars, ettan i Central-diton, i Sin City hade hemmalaget ledning i sista minuten. Men med 38 sekunder kvar kvitterade Roope Hintz – och sedan vann Stars på straffar.

Gamle ikonen Patrick Marleau fick sin tröja hissad vid en emotionell ceremoni innan San Joses hemmamatch mot Chicago under natten – inför ögonen på före detta lagkamrater som Joe Thornton, Dan Boyle och svenske Douglas Murray.

Men dagens hajar kunde inte följa upp den högtiden med en seger. Med drygt två minuter kvar av ordinarie matchtid gjorde Erik Karlsson visserligen 3-3, så en poäng åtminstone säkrades – liksom den svenske stjärnans nittonde fullträff.

Men till sist vann Blackhawks på straffar.

Tidigare under lördagen klippte Washington av sin sex matcher långa förlustsvit med en övertygande 6-3-seger mot plötsligen formsvaga New York Rangers.

Erik Gustafsson hade två assist för Caps och Mika Zibanejad två för Rangers.

Samtidigt skrällde Columbus i en vild match mot Edmonton. De tappade 4–0-ledning i andra perioden, men kom tillbaka och vann till slut med 6–5.

Adam Boqvist spelade fram till ett av målen.

I Montreal vann Ottawa Senators med 5–2 över Canadiens.