Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi vet vad som krävs – det börjar med Henke”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Dags för en ny ödesmatch – då förvandlas ”Kung Henrik” till ”Mr. Game 7”

Till vardags kallas han ”Kung Henrik”.

Men när New York Rangers går upp i så enorma draman som det mot Tampa på Madison Square Garden i natt plockar fansen fram Henrik Lundqvists andra smeknamn.

Mister Game 7.

Han har ett rent monstruöst facit i den sortens mytiska matcher – och ingen tror något annat än att han tar sjunde raka i natt.

– Facit betyder i sig ingenting, men det faktum att jag varit i den här situationen förr kommer att hjälpa mig, säger målvakts­ikonen till Sportbladet.

Det talades så sent som för bara några dagar sedan om hur fantastisk Henrik Lundqvist alltid är i så kallade ”elimination games” – alltså matcher när Rangers kan bli utslaget ur Stanley Cup-slutspelet.

När allting, som i natt, dras till sin yttersta spets i direkt avgörande sjumatcher är han ännu värre.

Som en lätt frustrerad krönikör i Tampa Tribune skrev dagen efter Rangers seger nere i Florida i den sjätte matchen i tisdags:

”Hur kan Lightning utsätta sig för det här? Få varelser som vandrat på denna planet, inklusive T-Rex, har varit mer respekt­ingivande än Henrik Lundqvist i Game 7”.

”Det kommer att hjälpa”

Han förlorade NHL-karriärens första, i Washington, 2009. Sedan har han alltså sex raka Game 7-triumfer: Mot Ottawa 2012, mot Washington samma år, mot Washington ännu en gång 2013, mot Philadelphia 2014, mot Pittsburgh samma år och så mot Washington igen för två veckor sedan, Capitals som verkligen fått lida under ”The Lundqvist voodoo”.

Att ha ett sådant facit under bältet måste kännas rätt betryggande inför ögonblick som de i natt – när en plats i Stanley Cup-finalen ligger i potten.

– Facit från tidigare ska man absolut inte tänka på, för det betyder ingenting. Det handlar om vad jag gör nu, inte vad jag gjort de senaste tre åren, säger ”Henke” när Sport­bladet träffar honom i Rangers tränings­anläggning i skogarna norr om Manhattan dagen innan en av karriärens allra största matcher.

Han fortsätter:

– Men det faktum att jag varit i den här situationen så många gånger förr kommer att hjälpa. Jag vet hur jag ska förbereda mig och hamna på rätt ställe rent mentalt.

Alla som sett honom de verkligt avgörande kvällarna vet dock att det händer något mer med den svenske målvaktsstjärnan sådana gånger. Han blir som besatt och förefaller närmat ursinnigt beslutsam i varje ingripande.

Bra självförtroende i laget

– Ja, det är mycket adrenalin i kroppen. Det blir så när så mycket står på spel som i natt. Men jag försöker samtidigt vara lugn, säger han.

– Mycket i mitt spel hänger på hur jag tävlar. Men det kan vara min svaghet också. Om jag blir för het. Så jag strävar efter att hitta rätt sorts balans mellan de ytterligheterna.

Lagkamraterna vet att han i princip alltid hittar den balansen när det som bäst behövs – och det är just därför de stormar ut på isen med så gott självförtroende i natt.

– Ja, vi har så många som vet vad som krävs och kommer att göra sin bästa match för året. Och det börjar med ”Henke”. Han är de stora matchernas man och det är en stor trygghet för oss andra, säger Carl Hagelin.

Ja, man vill ha Mister Game 7 på sin sida i den största matchen på Garden på två decennier....

Lundqvists starka facit i ’match sju’

2009: Mot Washington (första omgången):

Förlust med 1–2, 22 räddningar

2012: Mot Ottawa (första omgången):

Seger med 2–1, 26 räddningar

2012: Mot Washington (andra omgången):

Seger med 2–1, 22 räddningar

2013: Mot Washington (första omgången):

Seger med 5–0, 35 räddningar

2014: Mot Philadelphia (första omgången):

Seger med 2–1, 26 räddningar

2014: Mot Pittsburgh (andra omgången):

Seger med 2–1, 35 räddningar

2015: Mot Washington (andra omgången):

Seger med 2–1, 35 räddningar

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: